誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 3 位訪客

如果你係老闆....

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

如果你係老闆....

文章發表人 v234567 發表於 2012-09-03, 03:33

你會請個英文攞A定國民教育攞A嘅人? (當然假設其他條件都一樣), 你自己答自己得LA.

可能你地當中不一定有孩子讀緊中小學, 話個現實比你地聽: 而家一間小學只有一名外藉老師(budget), 不管有幾多班; 好多學校頂多每星期得一堂 native teacher, 要多D唔該D家長自己科水

把香港建成一個國際化大都會這大目標我想在香港無咩人會反對, 先唔討論國民教育科洗唔洗腦, 但沒有加強英/外培訓語資源嘅同時, 反而把錢/時間撥到開辦國民教育科, 到底係同成為國際化大都會這目標遠咗定近咗?

要反對國民教育, 大義凜然D, 就係懷疑呢科嘅目標; 再退一步, 從實際角度, 咁嘅資源分配係加強咗定削弱咗香港長遠嘅競爭力? 公司來香港請人看邊樣比較重?

"國教"是洗腦, 中聯辦有講過, 男男都係咁講, 呢樣野係唔洗拗

D唔反對/讚成嘅人成日話 : 點會咁易洗腦呀... ; 但又就講咗好多"功能"出來, 矛盾就在此.

唔想成日有人搬D什麼觀點與角度不同, 唔尊重人不同意見, 唔夠包容, 站在道德高地來看問題呢D似是而非嘅理由 (記住, 我唔係針對人, 而係佢地提出嘅"理由")

我尋日見到: 連dreambear都走出來抽水果D話佢地愛國, 呢幾日上晒報嘅保釣勇士, 一樣到場反"國教"

要我們愛國, 請國家做好D; 老實, 我真係唔知可以為國家貢獻D乜 (最多我做好我自己一家和投票), 但唔好攞我地D細路來做獻禮, 好唔好 ?
圖檔
v234567
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-09, 15:13

Re: 如果你係老闆....

文章發表人 juamac 發表於 2012-09-03, 03:55

如果你係老闆....

你會請個有國外人脈定國內人脈嘅人? (當然假設其他條件都一樣), 你自己答自己得LA.

:modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
圖檔
juamac
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2008-11-13, 22:45

文章發表人 v234567 發表於 2012-09-03, 07:12

juamac 寫: 如果你係老闆....

你會請個有國外人脈定國內人脈嘅人? (當然假設其他條件都一樣), 你自己答自己得LA.

:modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

sor ...ly sir, ca ca can you le le pea you question 溫驚? me has many fan in mid country...
i sing wet song and wet story ar
圖檔
v234567
  頭像

文章發表人 v234567 發表於 2012-09-03, 19:14

juamac 寫: 如果你係老闆....

你問下大陸果D人重勁呀,糊X塗都約到來同你食飯添呀。。。講
圖檔
v234567
  頭像

文章發表人 motobee 發表於 2012-09-03, 19:55

:003:
motobee
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-26, 13:00

文章發表人 blackcolor 發表於 2012-09-03, 19:56

motobee 寫: :003:

:003: :003:
blackcolor
  頭像

2006-07-04, 22:32

回到 吹水 fun 區