誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

教協係唔係廢既?

歡迎小混混齊齊吹水, 吹乜都得

Re: 教協係唔係廢既?

文章發表人 發表於 2012-09-05, 23:01

7look 寫:
京 寫:
7look 寫:
akiraku 寫: 張文光最 P K,好多野係背後同政府開會agree,出到泥見勢色唔對就狂 :050: 政府,早排俾law fan 踢爆,成隻死狗。

今次個人發育單野,教協前幾年冇同政府討論過?你信唔信?如果教協出泥大 :a011: 政府,容乜易俾law fan 又踢爆,咁教協一定從世上 :hello: :hello:

張文光個撚樣除o左食64老本重識做咩?
細個睇電視聽佢講o野幾buy佢
e+當佢臭4 :notinterest: :notinterest:

比教協搞就死

舉完BANNER之後就各自歸家
成個運動就不了了之算X數

家陣D學生帶頭搞長期戰,呢D先係政府最驚的

民主黨有邊次5係舉完banner,叫完口號收工?
22年前係咁
今日又係咁
咁叫搞抗爭?
重呃到幾多人? :044: :044:

所以左派話係泛民幕後策劃,我真係笑鳥!!! :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:
靚構圖+靚曝光=靚相

Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 frankiepoon 發表於 2012-09-05, 23:02

張證俾家姐用only :003:
frankiepoon
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-01-01, 17:21

文章發表人 akiraku 發表於 2012-09-05, 23:04

nastypenman 寫: 喺呢件事上廢到出汁。除咗729之後出嚟講過考慮罷謂課之外,就冇晒影。

連教育大事都唔關教協事,不如從此改為幫手爭取紅綠燈多兩秒算嘞。

o個位教協"代表"話,做左野law,你唔知呀 :angry2:
akiraku
Fun區皇室 - 出野大魔王

2006-06-06, 09:41

文章發表人 發表於 2012-09-05, 23:04

akiraku 寫:
nastypenman 寫: 喺呢件事上廢到出汁。除咗729之後出嚟講過考慮罷謂課之外,就冇晒影。

連教育大事都唔關教協事,不如從此改為幫手爭取紅綠燈多兩秒算嘞。

o個位教協"代表"話,做左野law,你唔知呀 :angry2:

冇左華叔,教協收得皮
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 7look 發表於 2012-09-05, 23:04

京 寫:
7look 寫:
京 寫:
7look 寫:
akiraku 寫: 張文光最 P K,好多野係背後同政府開會agree,出到泥見勢色唔對就狂 :050: 政府,早排俾law fan 踢爆,成隻死狗。

今次個人發育單野,教協前幾年冇同政府討論過?你信唔信?如果教協出泥大 :a011: 政府,容乜易俾law fan 又踢爆,咁教協一定從世上 :hello: :hello:

e+當佢臭4 :notinterest: :notinterest:

比教協搞就死

22年前係咁
今日又係咁
咁叫搞抗爭?

所以左派話係泛民幕後策劃,我真係笑鳥!!! :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2: :biglaugh2:

所以家姐話擒晚有人抬個民主女神落去
比人屌到飛起
全場係咁噓支聯會班人
話佢地幫倒忙
情原佢地5好出手
7look
  頭像

2010-01-24, 14:21

文章發表人 akiraku 發表於 2012-09-05, 23:06

7look 寫:
京 寫:
7look 寫:
京 寫:
7look 寫:

比教協搞就死

22年前係咁
今日又係咁
咁叫搞抗爭?

所以家姐話擒晚有人抬個民主女神落去
比人屌到飛起
全場係咁噓支聯會班人
話佢地幫倒忙
情原佢地5好出手

支聯會"代表"引述支聯會話: 係polyu 學生會做的,唔關佢地事 :gagag: :gagag:
akiraku

2006-06-06, 09:41

文章發表人 juamac 發表於 2012-09-05, 23:07

香港好似除左CX果班,其他都係廢既
圖檔
juamac
  頭像

2008-11-13, 22:45

文章發表人 韋信 發表於 2012-09-06, 02:30

證明樓主同樓上成堆人連主辦單位係邊個都唔知。

集會主辦單位係民間反對國 民教育科大聯盟,聯盟係由學民思潮、國 民教育家長關注組、香港教育專業人員協會(教協)領導,即係話教協本身係主辦單位。教協副會長同一位理事已經分別參與絕食行動。
最後由 韋信 於 2012-09-06, 03:53 編輯, 總共編輯了 4 次
Welcome to my blog:cchu.com, my personal websites:wchu.com and hiking100fun.com
韋信
  頭像

2004-12-16, 12:23

文章發表人 韋信 發表於 2012-09-06, 02:44

akiraku 寫:
richdad 寫: 今次國教事件, 其實教協唔想企出黎攪反對, 只係度講下就算. 攪到班中學生要自己帶頭出黎攪絕食.

教協, 只係一堆偽善既人. 佢地好多都支持國教. 只係之前民情要求罷課激升, 教協先出黎話考慮罷課.

乜都只講唔做, 同白鴿一樣. 為搵食.

絕對贊成,我係fb :announce: 左差不多的觀點,跟著就俾教協"代表" :050:

老哥洗唔洗我 remind 我地早兩日既對話?

CPK 問: 教協點解唔罷課
我答:策略上罷課係最後一步,現階段要視乎大聯盟行動昇級後下一步行動
你話:華叔以金禧罷課起家,今次應該會把他老人家D家產敗清光 <-- ﹝好明顯你無理我上面寫既野﹞
我答:當年金禧事年都係由請願、集會、絕食後先罷課,呢的資料上網都搵到

之後就有人發老皮掉低下面句說話走左去

"CPK, Wilson 咁有官威,句句都係以上級老頂語氣壓場,小人乃一草民,點敢得罪掌管十幾廿間教育機構的官大老爺呀,我縮啦,byebye!"

係咪理性討論,大家評理。

都係果幾句:唔知既我樂意話過你知,但假如你已經有自己立場亦唔會聽人講既話,就唔好嘥我時間。
Welcome to my blog:cchu.com, my personal websites:wchu.com and hiking100fun.com
韋信
  頭像

文章發表人 wagonr96 發表於 2012-09-06, 11:44

韋信 寫: 證明樓主同樓上成堆人連主辦單位係邊個都唔知。

集會主辦單位係民間反對國 民教育科大聯盟,聯盟係由學民思潮、國 民教育家長關注組、香港教育專業人員協會(教協)領導,即係話教協本身係主辦單位。教協副會長同一位理事已經分別參與絕食行動。

我唔質疑教協今次ge effort, 但張文光當年真係支持國民教育 :question2:

其實認識中國可以將中史列為必修科, 提高學生響大中華地區搵食能力可以將普通話列為必修科

莫講話而家一檔磚症, 就算全面民主ge社會, 有無必要做"國民教育"呢樣野? 國民教育同公民教育係兩回事 :question2:

P.S. 我會響超級功能組別投塗謹申 :ebsmile:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 韋信 發表於 2012-09-06, 11:57

wagonr96 寫:

我唔質疑教協今次ge effort, 但張文光當年真係支持個人發育 :question2:

其實認識中國可以將中史列為必修科, 提高學生響大中華地區搵食能力可以將普通話列為必修科

莫講話而家一檔磚症, 就算全面民主ge社會, 有無必要做"個人發育"呢樣野? 個人發育同公民教育係兩回事 :question2:

國民教育 =/= 媚共教育,國人認為國情教育無咁沉重,事實上,香港人真係唔多知人大同政協係做乜春,國家主席同黨總書記又係咁分別等等 ......
韋信
  頭像

文章發表人 wagonr96 發表於 2012-09-06, 12:03

韋信 寫:
wagonr96 寫:

我唔質疑教協今次ge effort, 但張文光當年真係支持個人發育 :question2:

莫講話而家一檔磚症, 就算全面民主ge社會, 有無必要做"個人發育"呢樣野? 個人發育同公民教育係兩回事 :question2:

個人發育 =/= 媚共教育,國人認為國情教育無咁沉重,事實上,香港人真係唔多知人大同政協係做乜春,國家主席同黨總書記又係咁分別等等 ......

但每個朝代ge政治架構響中史科到教都ok, 例如中史科都有教五粒星代表d乜 :question2:

而家唔係個別教材問題(果份中國模式手冊拎政府錢就固然可惡), 而係教育局個教學指引好有問題 :coldsweat2:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 韋信 發表於 2012-09-06, 12:26

chhanthony 寫:
韋信 寫:
wagonr96 寫:

個人發育 =/= 媚共教育,國人認為國情教育無咁沉重,事實上,香港人真係唔多知人大同政協係做乜春,國家主席同黨總書記又係咁分別等等 ......

通識教得唔得?

教協反對獨立成科,由中史或通識教埋都無問題。
韋信
  頭像

文章發表人 nastypenman 發表於 2012-09-06, 14:54

我觀點有誤,錯了,唔好意思。

學民思潮昨晚聲明:

其實在過去一年多以來,學民思潮一直和教協、學聯及家長關注組共同努力,大家各盡其力、合作無間,亦得到許多民間團體和學生團體的協助,例如香港獨立媒體、支聯會青年組、多個大專學生會等。運動中大家各有司職,有人站在鎂光燈下,更多人在幕後默默支援,大家的工作同樣重要、同樣珍貴。因此,請各位不要輕信網上流傳的分化言論,我們此刻需要的是團結和合作,而絕不是互相猜度和指責;請將矛頭指向政府和國民教育科,一同努力長期抗戰!
nastypenman

文章發表人 ibat@sky 發表於 2012-09-06, 15:28

不過講開又講

有無明確解說:
國 民 教育
公民教育
分別係邊?

好似:
要識
唱國歌
國祺意思
中國地理
中國政府,香港政府架構
中國各民族背景等等
的基本知識是必需

但係去到指導性的
如果見國箕要感恩要哭之類
:confused: :confused: :confused:
命運在我手?
ibat@sky

2005-07-31, 02:08

上一頁下一頁

回到 吹水 fun 區