誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 12 位訪客

報告:兩年款JMLab Electra 906 vs 新款Focal Profile 908(P.2補)

收集各樣器材討論同報告

報告:兩年款JMLab Electra 906 vs 新款Focal Profile 908(P.2補)

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-02, 16:35

尋晚同「美耐老細」係訊和試過,同大家打報告。 我唔係發燒友,所以請將就下咁睇。

兩部擴音,一胆一石約萬四。 石機係YBA DT。 碟係私家碟Keri Noble, Cold Play X&Y, The Corrs Borrowed Heaven, 同玉置叔.

先黎新産品Profile 908。 分析力奇高 :a012: ,易推 :a012: 但難精。 一開聲試機就十分吸引。 聲底薄,好薄,用胆機都仲係薄,連玉置叔都唔性感 :unhappy: 。 用石擴發現架喇叭好快,好有節奏感,一開聲就好吸引。 但高音有D「搶」,我可以接受,但老細聽得耐有D刺耳。 薄聲底係石擴下多左D低音完素,更爽,好開陽,覺得其實比較適合石擴。 底薄依然薄 。 但亦太revealing :notinterest: ,太unforgiving :dont_agree: ,Kerry Noble乜缺點都出晒黎,同埋係一般低音已經好弱,仲冇左低沉既低音。 唔係多與少, :dont_agree2: 係冇。 唔加woofer 完全Handle唔到 Cold Play , the Corrs果D電子同合成既音樂。

906,聲底厚,慢聲。 原以為啱胆機,點知都係石機啱D。 一出YBA DT,成套生晒 :great: 。 暖聲,人聲返晒 :a012: ,返應都算爽快返D。 低音量算合格,低沉既低音有番,雖然唔多... 可唔惜夠分析力,但順耳 :003: 。 完全似英國野聲。 但D聲唔開陽,有D盟。

如果一定二揀一,我覺得聽歌906好少少。 炸得下又順耳耐聽 :044: ,all round D,老細都OK。 如果係玩機,908好D,用十皮野Chord套裝推有改善明顯 :038: ,但就實要換喇叭 :ebsmile: ,遲早既問題 :gagag:

(注 : 請看第二頁newbie同我的補充。)
最後由 Tamalemon 於 2005-09-04, 02:12 編輯, 總共編輯了 7 次
Tamalemon
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-13, 10:54

文章發表人 stallone 發表於 2005-09-02, 16:37

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
閒時莫談人過短,
自短何曾說與人。
是非滿目紛紛事 ,
問我如何總不知 。

各花入各各聲入各
stallone
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-12-08, 18:54

Re: 訊和試機報告: 兩年款JM Lab Electra 906 vs 新款Focal Pro

文章發表人 GundamZZ 發表於 2005-09-02, 16:42

[quote="Tamalemon"]尋晚同「美耐老細」係訊和試過,同大家打報告。 我唔係發燒友,所以請將就下咁睇。

兩部擴音,一
GundamZZ
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 23:50

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2005-09-02, 16:47

good report :clap2hands :clap2hands :clap2hands
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 初哥 發表於 2005-09-02, 18:34

好報告 :clap2hands :clap2hands :clap2hands :a012:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 熾天使 發表於 2005-09-02, 18:44

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
BI-AMP原來真係好正!!!
熾天使
  頭像

2004-11-27, 15:13

文章發表人 Castello 發表於 2005-09-02, 19:12

請問chord當日的整套組合是什麼型號呢? thanks. :a012:
Castello
  頭像

2004-11-25, 12:51

文章發表人 newbie 發表於 2005-09-02, 19:27

我都覺得對908應該未開聲,而對應擺左幾年
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 whyhung 發表於 2005-09-02, 22:04

good report ~~~~~~~~~ thx
:money: :money: :money: :money: :money: :whistling:
甚麼都想
哦是商講醉街仁事!! :Vomit2: :gagag: :048:
whyhung
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 07:27

文章發表人 Siu 發表於 2005-09-03, 00:46

雖然 JM d bass 唔係講求"強勁"! 之不過................. :question2: :question2:

908出左無耐, 未有耐"開聲"wor! 莫講話"煲熟"啦..............
Siu
  頭像

2004-12-05, 13:24

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-03, 01:28

Castello 寫:請問chord當日的整套組合是什麼型號呢? thanks. :a012:

對唔住,套野太貴 :063: (亦太醜 :showtongue: )跟本唔啱用 :dont_agree2: ,多問一句都費事,立即送佢走 :patpat1:

我去既話幫你問番... :modlaugh:
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-03, 01:35

Siu 寫:雖然 JM d bass 唔係講求"強勁"! 之不過................. :question2: :question2:

908出左無耐, 未有耐"開聲"wor! 莫講話"煲熟"啦..............

908担心未開聲,我諗可以改去「亞易」、「應驚」試會好d,因為我見佢地煲左好耐下。 :share:
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-03, 01:46

Tamalemon 寫:
Castello 寫:請問chord當日的整套組合是什麼型號呢? thanks. :a012:

對唔住,套野太貴 :063: (亦太醜 :showtongue: )跟本唔啱用 :dont_agree2: ,多問一句都費事,立即送佢走 :patpat1:

我去既話幫你問番... :modlaugh:

好似大約係咁既樣。
http://www.av100fun.com/viewtopic.php?t ... highlight=
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-03, 11:04

[quote="newbie"]我都覺得對908應該未開聲,而對應擺左幾年
Tamalemon
  頭像

文章發表人 GundamZZ 發表於 2005-09-03, 11:21

[quote="Tamalemon"][quote="newbie"]我都覺得對908應該未開聲,而對應擺左幾年
GundamZZ
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 23:50

下一頁

回到 影音至硬 fun 區