誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 10 位訪客

報告:兩年款JMLab Electra 906 vs 新款Focal Profile 908(P.2補)

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 MartinTong 發表於 2005-09-03, 11:23

:eusa_clap:
MartinTong
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 Castello 發表於 2005-09-03, 15:43

Tamalemon 寫:
Castello 寫:請問chord當日的整套組合是什麼型號呢? thanks. :a012:

對唔住,套野太貴 :063: (亦太醜 :showtongue: )跟本唔啱用 :dont_agree2: ,多問一句都費事,立即送佢走 :patpat1:

我去既話幫你問番... :modlaugh:

好似大約係咁既樣。
http://www.av100fun.com/viewtopic.php?t ... highlight=

Thanks, Tamalemon.

祝早日找到心頭好. :modlaugh: :modlaugh:
Castello
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-25, 12:51

文章發表人 newbie 發表於 2005-09-03, 21:16

Siu 寫:雖然 JM d bass 唔係講求"強勁"! 之不過................. :question2: :question2:

908出左無耐, 未有耐"開聲"wor! 莫講話"煲熟"啦..............

908担心未開聲,我諗可以改去「亞易」、「應驚」試會好d,因為我見佢地煲左好耐下。 :share:

我上次晌應驚試部Esoteric DV-50s時,個靚仔sales重特燈用部平價Dantax
newbie
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-04, 01:51

呢兩日聽過訊和以外既JM之後,發現報告要重新注譯。

906係一隻好喇叭,絕對比806S好。 網友以幾千蚊胆機推得頭頭是道。 以咁既聲咁既價位,收足貨。 高音單元已經唔係野小,人聲好得。 雖中低音出到量而缺少層次,但入門級書架黎講唔算差。 分析力已經有一點JM高檔野既影子。

906同907/908比唔算好清,高音有輕微搶耳,節奏亦有少少亂,低音有D混沌。 低音既清析度係最明顯既弱點。

當以woofer玩立體聲時,906變得十分清析。 高音不再搶耳,節奏定了,音箱的混沌低音完全消失了。 連中音亦變清切。 我認為係架幾千蚊胆機因為推少左最難的低音時,聲音變清了。 而用一萬以內日糸石機亦算清析,而且節奏感強了,人聲依然不算粗,比較冷而已。 對比訊和果個result差好遠。

基本上906唔係暖聲,但同908比依然較暖同較「盟」。 分析力交足功貨,只係908用左BE既技術係新物上令高音超哂班,分音都係超班。 908既節奏感較強,速度較快。 好彩呢D特質比果個sales點玩 :051: 我法都依然試得出。

這點亦解開了訊和試喇叭必死之迷。 佢攞比我試果D乜叉胆CD雞、胆擴、YBA石機...似乎通通都唔諗掂或唔叉夾我試既喇嗎 :angry2: 。 甚至佢自己話乜幾皮野既配套番果D理論都係假,自己一定要抬Amp上去。 再唔係就下下出6-8皮既Chord推算叉數,起碼到L&R烏托邦都可以統一地試到D喇叭既質素,而唔係隻Amp「招招地」既聲。
最後由 Tamalemon 於 2005-09-04, 01:55 編輯, 總共編輯了 1 次
Tamalemon
  頭像

2005-01-13, 10:54

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-04, 01:54

newbie 寫:
Siu 寫:雖然 JM d bass 唔係講求"強勁"! 之不過................. :question2: :question2:

908出左無耐, 未有耐"開聲"wor! 莫講話"煲熟"啦..............

908担心未開聲,我諗可以改去「亞易」、「應驚」試會好d,因為我見佢地煲左好耐下。 :share:

我上次晌應驚試部Esoteric DV-50s時,個靚仔sales重特燈用部平價Dantax
Tamalemon
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2005-09-04, 02:46

test :confused: :confused:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-09-04, 04:06

狗掂咗 :004:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-04, 10:50

麻煩哂兩位大哥。 :drink1: :drink1: :sorry: :sorry:
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-04, 11:25

GundamZZ 寫:
Then how about the 907 Be and old version MU ? Seems like the MU was reserved...... by you ??? :a009:

907Be試左 :041: ,舊MU告吹 :043: ,返而試906我有驚喜 :038:

試907BE果樹,用八千銀Onkyo 2 CH推,人聲好 :a012: ,高音試唔到,低音就boom。 我諗間屋同AMP令架喇叭無得發揮。 果位大哥好人又建談,佢話升級927 :038: ,仲教我(放 :devil: )...乜Rowland,Krell..... :a004: :063: :a004: :063: ,臨走交左佢呢個朋友,比隻Keri Noble佢玩。 考慮到家居、財力以至二手情況,暫時以9x7/9x8為目標。

原本揾到皮半舊MU夠玩,加埋腳兩皮野剛剛好 :a010: 。 但呢位大哥又硬 :modlaugh: 又有性格,比足資料 :a012: 亦收足價位 :063: ,還人價咁大水位就真係無謂,費事人地以為我玩野。 所以試音都取消埋。 :announce: 真可惜。

906試得好好,真係想幫手推介佢隻喇叭。 佢玩到隻野既好處,如果當初訊和有咁既水準,我諗我會.... :a004: .....中 :devil: 試926。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: 呢位大哥仲好人,又客氣 :drink1: ,幾千銀機玩好佢 :a012: ,仲係DIY大C黎 :great: 。呢個前輩真係要相識,希望佢唔介我呢D盲毛 :confused:
Tamalemon
  頭像

上一頁

回到 影音至硬 fun 區