誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 15 位訪客

Onkyo TX-NR1000 AV AMP Show In JMlab Showroom 2004

收集各樣器材討論同報告

Onkyo TX-NR1000 AV AMP Show In JMlab Showroom 2004

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-01-05, 06:56

話說小弟一路以黎都用開 Onkyo 989 Ver.2 都非常之滿意佢嘅表現 :a012: ,後來又添置一部係人睇過都中毒 :a002: 嘅 D-VHS 錄影機(Victor DHX-1),如果想聽 D-VHS 錄影機嘅 AAC(暫時係日本仔專用) 5.1 音較,就只有用內置AAC解碼的 AV AMP 或外置AAC解碼器(好似只有水貨的 YAMAHA AD-100),但無耐地...內置AAC解碼的行貨 AV AMP,就只得 Pioneer AX10、AX10i、AX10Ai 有 :unhappy:
但後來收到風 :038: ,話 ONKYO NR-1000 都有AAC解碼 :001:

大家睇完以上我個人嘅講解之後,應該又諗到我又想身痕定尼 (自我發夢中 :001:,實際無錢 :money: :money: :money::045: :045: :045: ) !

講到呢度,開始入正題喇 :ebsmile:

今次大會選用了 JMlab 一系列的喇叭:
前置係 Electra 927 Be 25th Anniversary Signature
圖檔

中置係 Center Utopia Be Signature
圖檔

後置係 SR 900
圖檔

後中置係 SR 800 S
圖檔

超低音係 Sub Utopia Be Subwoofer Signature
圖檔

DVD 機係 Onkyo最新 1000,今次無用上 CANARE L-5CFB 色差接駁上 SHARP Z12000,而用上一條幾米長的 HDMI → DVI線,再用 DVD 1000 的 720P 增線功能,上到 Z12000 配合其 1280 x 720 的真正解像度,發揮其點對點的功能 :drink1:

圖檔

圖檔

圖檔

大會一開始播放嘅DVD,係我地機皇 C.C 曾經推介嘅韓國戲 亞羅漢,而播放嘅一段,係男主角同一位高手係屋內嘅對壘,正當男主角發功時,全屋地上嘅石屎,紛紛浮上半空,啲低頻還可以,但我覺得用了 JMlab Utopia 頂級 Subwoofer 應該不至於此 :question2: ,應可再強一點呢 :049:

再跟住播放智能叛變,在眾多機械人之中捉一個機械人的那段,在亂槍掃射機械人時,我座在第一排,竟然聽不到後置或後中置的環繞聲 :dont_agree2: ,一播完呢段片之後,我馬上問問在左右兩旁的朋友,是否我耳朶有問題,好彩他們的答案同我一樣,我才鬆了一口氣呢 :010:

大會暫停了一會,介紹今日播放 DVD 的器材係 Onkyo DV-SP1000,而 AV AMP 就當然係今日嘅主角 Onkyo NR-1000,講解了一會他們的特點後,大會又詢問在場人仕,聽了剛才兩段,有甚麼感想呢?

大家可能估不能嘅係,有位女觀眾擧手 :love_china: 發言 :modlaugh: ,佢雖然聲稱乜都唔識(佢男友真幸福呢 :001: ),但她說的低音太勁,可否較細一點,我心諗唔好再細喇 :a003:
因為我地前排只感受得到丁點兒的低頻,好彩 JMlab 方面解釋,低頻係需要某距離才可潛得低一點,那女觀眾好可能在後排的關係,所以比我們前排感受得很勁呢!

到第三集碟,係天地英雄
中一段見到山賊的,萬馬奔騰的氣勢......出不了來 :unhappy: ,但零碎的沙石聲,則可聽得出來,分柝力唔錯 :inlove2:

如是這又到了第四隻碟史力加2,講一隻大麵粉巨人(我諗係咁叫卦 :ebsmile: )闖入城那段,城裡的人用火球攻擊麵粉巨人,但那些火球,就好似紙扎一樣 :a006:;麵粉巨人步行時,也毫無用力似的,毫無 :dont_agree2: 一點兒的迫力 :a006: .........心情已經凉了一半了 :a002: :a002: :a002:

突然,有畫無聲 :a013: !?
我眼見部 1000 熄了匙,唔通佢開得快得制 :dont_un: ,差人查牌 :question2: !?
哦!原來部 1000 跳了 FUSE :a006: :a006: :a006: ,然後見到幾個大耐高手,幾個側手番,加兩週半落地 :a005: 去到部 1000 PAT PAT後面 :a004: ,其中一個大耐高手講,由於啲喇叭線 SHORT 埋一齊,所以 1000 機急智生,啟動了自動毀滅裝置,Sorry :sorry: ,係啟動了自動保濩裝置至啱 :049: :selfpun: :selfpun: :selfpun:

終於等到今日最後一隻 DVD 喇!
就係法版 少林足球 :038: !有睇過 PAL 版經驗的網友都知道,大部份 PAL 版嘅畫質係靚過 :038: N版,但正所為....有得必有失 :notinterest: ,佢亦都只有DD,播放了達哥校工發現了周星星同學較早前踢走了的一個可口可樂,凹到了一幅牆中間,而達哥就用力一抆,我祈待的時候終於來臨了,整幅牆就除即倒下,明明好勁的一幕,但我聽到的只是一幅紙皮牆似的 :a006: :a006: :a006:
:010:

最後,Onkyo 方面用誰人發問問題的,可得到 Onkyo 的 THX 碟一隻,以慰我等 Onkyo Fans 呢 :ebsmile:

:clap2hands :clap2hands :clap2hands

曾有出席的觀眾問到它的 HDMI 可否存輸音頻訊號,ONKYO方面話暫時未能夠,將來可能有得升級,我個人諗 :001: ,香港 ONKYO 係呢一方面,一灌都跟住得唔錯 :kissyou:

用料好足的呢 :038:
圖檔

另一方面 NR-1000給引人的地方,是它有二入一出的 HDMI 端子,有觀眾易有問它有否升頻的功能,ONKYO方面回應,它只是一個 SELETOR ,直入直出的!

圖檔

圖檔

市場上又多了一部新款旗艦級的 AV AMP 給大家選擇 了 :clap2hands :clap2hands :clap2hands

如有錯灟 :ebsmile: ,請 :sorry: 各位網兄,代為指正 :selfpun: :selfpun: :selfpun:
最後由 Racingboy 於 2005-01-18, 15:56 編輯, 總共編輯了 1 次
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 熾天使 發表於 2005-01-05, 08:19

:sorry: :sorry: :sorry: :clap2hands :clap2hands :clap2hands :011: :011: :011:
熾天使
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-27, 15:13

文章發表人 silver_chariot 發表於 2005-01-05, 09:46

Thanks for the report! :clap2hands

I saw you there that day too! I should have given my 2 cents on demo. :selfpun:
silver_chariot
  頭像

2004-11-23, 08:31

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-01-05, 10:12

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
咁同你以前部989 ver.2及你用緊
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 Wilson Lin 發表於 2005-01-05, 10:53

If it can play WMA 5.1 via SPDIF(Like AX10Ai-G) it is Good :unhappy:
Wilson Lin
  頭像

2004-11-23, 19:59

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-01-05, 10:56

Wilson Lin 寫:If it can play WMA 5.1 via SPDIF(Like AX10Ai-G) it is Good :unhappy:

咁不如買新AX10,又慳番D!
:devil: :devil: :devil: :devil:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

文章發表人 Wilson Lin 發表於 2005-01-05, 11:05

小小Pat 寫:
Wilson Lin 寫:If it can play WMA 5.1 via SPDIF(Like AX10Ai-G) it is Good :unhappy:

:devil: :devil: :devil: :devil:

Do you know when the new Version of AX10 release? Since I want it can play AAC and WMA 5.1 :a006:
Wilson Lin
  頭像

2004-11-23, 19:59

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-01-05, 11:08

Wilson Lin 寫:
小小Pat 寫:

Do you know when the new Version of AX10 release? Since I want it can play AAC and WMA 5.1 :a006:
出左幾個月喇!街價賣一萬八千幾!
:selfpun: :selfpun:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2005-01-05, 11:26

終於出嘢 :a012: :a012: :a012: :a012: :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2005-01-05, 11:31

咁唔掂?重跳fuse?會否唔夠力呀? :confused: :confused:
皇馬廿三

2004-11-22, 23:12

文章發表人 企鵝 發表於 2005-01-05, 16:04

哇! 大耐高手出來就啟動自動毀滅裝置 :modlaugh:

HDMI AMP應該是有支援DTS,AC3,PCM .. Denon新出的更新firmware就會在HDMI上輸出DVD-Audio
企鵝
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-11-23, 04:28

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-01-05, 16:54

Racingboy :

:sorry: :sorry: :clap2hands :clap2hands

Denon 除左部 " 窗口式冷氣機 " 之外...有無新機將會推出 ??

:confused2: :confused2: :sorry: :sorry:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 Panzer 發表於 2005-01-05, 17:28

嗰個show真係嘛嘛:用嘅喇叭雖然係高檔貨,不過就係剛拆盒嘅新嘢,完全未run-in,部amp又係新嘅,搞到d聲好矇。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :confused: :confused: :confused:
:007: :007: 開開心心玩影音 :004:
Panzer
  頭像

2004-11-16, 23:32

文章發表人 是旦 發表於 2005-01-05, 18:13

Very Good report,
Thank you , :sorry: :sorry: :011: Racingboy Hing
是旦
Fun區 - 黑龍總司令

2004-11-24, 17:04

文章發表人 火星人 發表於 2005-01-05, 19:43

我既夢想組口講到一文不值...攪到我冇哂方向添 ...嗚嗚
圖檔圖檔 圖檔圖檔
對 自 己 好 請 戒 煙 啦
火星人
  頭像

2004-12-03, 22:12

下一頁

回到 影音至硬 fun 區