誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

試吓發表本人對使用Onkyo TX-NR1000之意見

收集各樣器材討論同報告

試吓發表本人對使用Onkyo TX-NR1000之意見

文章發表人 thomas449 發表於 2005-11-24, 03:41

首先自我介绍玩音嚮之歷程:於14、15歲讀中一時,學校有課娛活動走去學電子學,DIY一些有關裝嵌收音機、擴音機及揚聲器,自此就爱上咗音嚮DIY,其間20幾年音嚮生活並由音轉為影音及由二聲道年代向多聲道發展,當中有玩過胆石及黑膠之年代,當時滿屋都係機,但當中有苦有樂,每一個感覺都比到我唔同感受,直至多年前結婚生活改變,使我開始明白家居間约,便將所有器材賣掉,重新認清自己口味才再設計及購入新器材,並開始玩投影機,及如何調校好嘅聲畫,不段學習及與同好交流,在這裹向各位多多指教。
:share:Onkyo TX-NR1000 :share:
AV Amp我本人使用過有Yamaha A1,A3090,AZ1及馬蘭士之4600,選用上述牌子之主要原因係除咗音校多之外分析力好可以用嚟聽歌,而我在選購Onkyo TX-NR1000前已做好詳細分析及資料搜集,並到Onkyo之試聽會比較,及在朋友之影音店測試Yamaha Z9,Denon AVR-A1,Pioneer AX10i 馬蘭士 8600(因當時未出9600),Yamaha 之DSP音嚮效果出色但聲底味精重,Denon 力水足但分析力不及馬蘭士 8600,而Denon一冠作風聲音較硬,馬蘭士 聽音樂一流但在睇戲時未能做到有戲院之壓迫感,再試Pioneer AX10i 睇戲時感覺不及Denon 但聲音反應快而用Pioneer AX10i 聽歌好差完全無分析力,到最後試Onkyo TX-NR1000 時電影感非常好除Denon外相信睇戲時比到現場之壓迫感你,可能Onkyo 及Denon 都忠於THX音校之原因,到聽歌上可能Onkyo TX-NR1000 係旗艦分析力有不錯之表現力水足帶點日本聲低(大多日本機都有),再考慮到Onkyo TX-NR1000 可插咭升級,有Net-turn可播放電腦內之音樂檔案當Music server用,而聽Onkyo講稍後改fireware 及更換插咭可播放電影檔,咁咪可當HTPC用,再由我朋友比我一個好好嘅價錢,咁我就選購咗Onkyo TX-NR1000 搬翻屋企,到現在已使用咗8個幾月,睇咗超過50套戲,感覺非常好,電影由原來之7.1改到現在9.1(二對則置),因為改用長廳使則面與後中置之音校更連灌,經調校及更換咗前中置及超底音後包圍感更強,非常滿足,而稍後可能更換主音喇叭使分析力提升,及加2聲道後級使聲低好一點,上述係本人對Onkyo TX-NR1000 與其他AV Amp之比較,如有得失使用上述牌子之朋反友請見諒,唔好 :hit: :patpat1: 頭及剪jj呀! :sorry: :sorry: 最多我自 :eusa_wall: :selfpun:
附上Onkyo TX-NR1000 之玉照 :vomit:
http://www.av100fun.com/viewtopic.php?t=13260
附加檔案
Theater (261).jpg
Onkyo TX-NR1000
Theater (261).jpg (133.07 KiB) 被瀏覽 15036 次
Theater (306).jpg
Theater (306).jpg (138.96 KiB) 被瀏覽 15037 次
Theater (278).jpg
Theater (278).jpg (174.56 KiB) 被瀏覽 15180 次
Theater (262).jpg
Theater (262).jpg (195.11 KiB) 被瀏覽 15028 次
thomas449
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-11, 01:43

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-11-24, 03:44

:give: :give: 好正既分享 :a012:

謝謝thomas兄指教 :sorry:
Tamalemon
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-13, 10:54

文章發表人 thomas449 發表於 2005-11-24, 03:48

Tamalemon 寫::give: :give: 好正既分享 :a012:

:dont_agree: 客氣啦,初次寫用後報告唔好笑我,多多指教 :sorry: :004:
thomas449
  頭像

2005-10-11, 01:43

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-11-24, 03:56

thomas449 寫:
Tamalemon 寫::give: :give: 好正既分享 :a012:

:dont_agree: 客氣啦,初次寫用後報告唔好笑我,多多指教 :sorry: :004:

:sorry: :sorry: 我呢D小弟冇機會玩奇監級野,射射大大報告等我知多D。

NetTune呢樣野真係好吸引 :a004:
Tamalemon
  頭像

2005-01-13, 10:54

文章發表人 初哥 發表於 2005-11-24, 04:33

:a012: :a012: :a012: :a012: 好正
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 Andy Lam 發表於 2005-11-24, 04:36

:a012: :a012: :a012: :a012: :a012: :a012: :a012:
:love_china: アーセナル :love_china:
Andy Lam
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 00:39

文章發表人 柱仔 發表於 2005-11-24, 04:39

:great: :great: :great:
世事多變, 豈可盡如人意, 我一切嘅決定, 都似係冇乜意義.......試過灰心, 經過失敗, 老虎都要得嘅得嘅....一定得........嘥氣....... :unhappy: :unhappy: :unhappy:

圖檔 圖檔
柱仔
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-16, 18:48

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-11-24, 04:41

無錢買都登你開心 ~~~

:clap2hands :clap2hands :eusa_clap: :eusa_clap: :a012: :a012:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 newbie 發表於 2005-11-24, 07:22

呢部好野我都領教過,睇戲好掂,有氣有力,清楚細緻,最正係老友駁biamp聽歌仔,非常有力水同高分析,D聲唔算冷,原全唔似AV amp.,不過單amp出就差番少少,真係聽到心都痕,好彩價錢貴,無得衝動。就係無錢買又成日掛住D聲,所以搵到架鍾神就鬼Q禁開心,D聲就有九成似呢部野,當然其他功能就無得比喇! :001:
newbie
  頭像

2004-11-23, 06:16

文章發表人 米糕 發表於 2005-11-24, 07:42

:great: :great: :great:
米糕
  頭像

2004-11-17, 01:08

文章發表人 是旦 發表於 2005-11-24, 09:20

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :a012:
是旦

2004-11-24, 17:04

文章發表人 Vitus16 發表於 2005-11-24, 09:25

Good report :a012: :great:

:004:
Vitus16
  頭像

2005-05-10, 13:55

文章發表人 1993 發表於 2005-11-24, 09:34

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
  頭像

2005-03-30, 17:49

文章發表人 kowkow 發表於 2005-11-24, 09:41

:great: :great: :great: :great: :great:
kowkow
  頭像

2005-11-01, 13:16

文章發表人 咖喱啡 發表於 2005-11-24, 09:46

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :great:
祝AV100Fun各位兄弟, 繼續Fun。Fun。。Fun。。。
咖喱啡
  頭像

2005-10-07, 21:21

下一頁

回到 影音至硬 fun 區