誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 15 位訪客

cambridge 540r v2 +640a v2 report一份~

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 lawli99 發表於 2006-03-05, 21:39

:clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
lawli99
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-08-12, 21:09

文章發表人 lkwah 發表於 2006-03-21, 09:57

klefnf 寫:540r v2 report~~

第一回!~~

首先~~小弟係540r舊version既用家~~自從v2出左之後~~日日茶飯不思~~~原因就係540r既表現非常之好(同價位計)

所以係540r v2出左之後~~小弟就將舊version售出~~

市面上v2大約係$3500左右~~

其實價錢差唔多~~外型又係差唔多~~v2到底有乜唔同到?~

最主要既分別~~就係火牛大左~~(total重量多左1kg)
多左OSD功能(on screen display)
同埋係setting方面亦都有少少唔同~remote排位又唔同左~~
仲有就係main board既design都唔同左~
(setting方面要俾多少少時間我~因為到而家我都只係set過db+-)
speaker delay方面仲未掌握得太好~~

好啦~~先講講2聲道聽歌既表現~~~

首先~540r v2係兩聲道既輸出係100x2(8ohms)
對應頻寬20hz-20khz +/- 1db

小弟用返心愛既sfgph作為前置喇叭~~試試兩聲道既表現~~
由於之前一路都係用v1聽歌~~直到640a v2既出現聽歌既工作先交俾int.amp~
之前對於cambridge既av amp係聽歌方面係絕無投訴~~不文不火~
最重要係不粗不燥~~音樂感十足~~比起馬仔既avamp cambridge係聽歌方面絕對有能力贏出~~(贏幾多唔講~因為個個取向唔同)
至於v2既係兩聲道既表現如下~~

試機器材~~

馬仔9500 +車仔電源線 作為source~
wbt訊號線~
hitachi蠍子喇叭線(雞野)
至於540r由於電源線冇得換(最好唔好換~因為會影響到成部機既平衡)

由於呢排屋企要大執~~所以一路都冇擺部640a v2出黎~~

540r v2就當住兩聲道amp得閒聽下歌當煲機~~

我之前提及過~~540r v2既控制力好好~~層次同分析力都唔弱~~
經過幾日連續既run in~已經冇初時咁粗聲~(大部份時間都係用煲機碟run in)

睇波~~~~~先~~~~

待續~~:)

幾時有下集 :sorry: :sorry:
lkwah
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-01-06, 00:32

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-10, 19:52

我今日試過540R同onkyo703,540R明顯好聲好多
下集 report 唔出啦?
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-05-29, 15:20

文章發表人 stallone 發表於 2006-06-10, 20:05

kkvirus 寫:我今日試過540R同onkyo703,540R明顯好聲好多
下集 report 唔出啦?

:sorry: :sorry: :sorry:
閒時莫談人過短,
自短何曾說與人。
是非滿目紛紛事 ,
問我如何總不知 。

各花入各各聲入各
stallone
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-12-08, 18:54

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-10, 21:13

我想問下...無左DTS® Neo:6, DTS® 96/24影響大唔大,好似唔多DVD有DTS Neo6?睇李克勤焦DTS 96/24又有什麼分別?

新手一名...本來一路想買onkyo703,試完540R後心大心鈿....... :dont_un:
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 calvin1800 發表於 2006-06-10, 23:55

:001:
calvin1800
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-07-23, 08:13

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-06-11, 05:10

kkvirus 寫:我想問下...無左DTS® Neo:6, DTS® 96/24影響大唔大,好似唔多DVD有DTS Neo6?睇李克勤焦DTS 96/24又有什麼分別?

新手一名...本來一路想買onkyo703,試完540R後心大心鈿....... :dont_un:

其實睇整體表現540r v2會比703為佳~特別係聽歌同埋力水控制方面~都比較優勝
至於你問96/24解碼呢家野重唔重要...um...其實軟件方面真係唔算太多~~但質素上...dts96/24又真係比普通dts優勝~~

:struggle: :struggle: :struggle:

自己取個平衡啦~~~:)

同價位黎講呢呢部都唔錯~

一部功能齊~又有thx認証~
一部好聲又好力~但就功能少d

um...取決你會唔會所有96/24既軟件都買齊...如果唔係.揀540r v2~~~:)
任何圈子,任何地方
總會存在唯恐天下不亂的人,
那個地方曾經甚至現在也好​好,
錯的不是"人不應該走在一起",
錯的是我們忘記為何走在一起​.
Kenji1107
  頭像

2005-06-13, 05:29

文章發表人 初哥 發表於 2006-06-11, 05:14

klefnf 寫:
kkvirus 寫:我想問下...無左DTS® Neo:6, DTS® 96/24影響大唔大,好似唔多DVD有DTS Neo6?睇李克勤焦DTS 96/24又有什麼分別?

其實睇整體表現540r v2會比703為佳~特別係聽歌同埋力水控制方面~都比較優勝
至於你問96/24解碼呢家野重唔重要...um...其實軟件方面真係唔算太多~~但質素上...dts96/24又真係比普通dts優勝~~

:struggle: :struggle: :struggle:

um...取決你會唔會所有96/24既軟件都買齊...如果唔係.揀540r v2~~~:)

但宜家係搵部AV amp喎
聽歌只不過係其次
再唔係不如買多部合併amp :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 wagonr96 發表於 2006-06-11, 09:09

初哥 寫:
klefnf 寫:

但宜家係搵部AV amp喎
聽歌只不過係其次
再唔係不如買多部合併amp :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

support 影音分家 :love_china:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 avkwok 發表於 2006-06-11, 14:57

klefnf 寫:540r v2 report~~

第一回!~~

首先~~小弟係540r舊version既用家~~自從v2出左之後~~日日茶飯不思~~~原因就係540r既表現非常之好(同價位計)

所以係540r v2出左之後~~小弟就將舊version售出~~

市面上v2大約係$3500左右~~

其實價錢差唔多~~外型又係差唔多~~v2到底有乜唔同到?~

最主要既分別~~就係火牛大左~~(total重量多左1kg)
多左OSD功能(on screen display)
同埋係setting方面亦都有少少唔同~remote排位又唔同左~~
仲有就係main board既design都唔同左~
(setting方面要俾多少少時間我~因為到而家我都只係set過db+-)
speaker delay方面仲未掌握得太好~~

好啦~~先講講2聲道聽歌既表現~~~

首先~540r v2係兩聲道既輸出係100x2(8ohms)
對應頻寬20hz-20khz +/- 1db

小弟用返心愛既sfgph作為前置喇叭~~試試兩聲道既表現~~
由於之前一路都係用v1聽歌~~直到640a v2既出現聽歌既工作先交俾int.amp~
之前對於cambridge既av amp係聽歌方面係絕無投訴~~不文不火~
最重要係不粗不燥~~音樂感十足~~比起馬仔既avamp cambridge係聽歌方面絕對有能力贏出~~(贏幾多唔講~因為個個取向唔同)
至於v2既係兩聲道既表現如下~~

試機器材~~

馬仔9500 +車仔電源線 作為source~
wbt訊號線~
hitachi蠍子喇叭線(雞野)
至於540r由於電源線冇得換(最好唔好換~因為會影響到成部機既平衡)

由於呢排屋企要大執~~所以一路都冇擺部640a v2出黎~~

540r v2就當住兩聲道amp得閒聽下歌當煲機~~

我之前提及過~~540r v2既控制力好好~~層次同分析力都唔弱~~
經過幾日連續既run in~已經冇初時咁粗聲~(大部份時間都係用煲機碟run in)

睇波~~~~~先~~~~

待續~~:)

Good Report!!! :a012: :a012: :a012:
I am using 540R near two years and satisfy its performance. And now need to think for the upgrade la! :clap2hands :clap2hands :clap2hands
avkwok
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-28, 16:58

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-11, 16:07

多謝klefnf兄意見 :modlaugh:
小弟在友X大
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-11, 16:11

不過4眼sales哥哥見我試完咁多野唔買有d黑面... :a011:
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Kenji1107 發表於 2006-06-11, 16:32

audio pro我就未用過~

不過我更過份地將540r駁落對sonus faber喇叭度...
睇戲方面就一d問題都冇...問題係對喇叭本身難玩得好~
所以唔可以作準~
但540r係控制力方面就一定冇問題~
除左audio pro之外~你可以試下推nht/kef喇叭~
micheal audio果度都有晒呢兩隻喇叭~效果相信會唔錯~~

:)
任何圈子,任何地方
總會存在唯恐天下不亂的人,
那個地方曾經甚至現在也好​好,
錯的不是"人不應該走在一起",
錯的是我們忘記為何走在一起​.
Kenji1107
  頭像

2005-06-13, 05:29

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-11, 17:47

Klefnf兄, Michael Audio係邊?
只試不買會唔會又俾人黑面架?
我自問係好有禮貌既人 :ebsmile:
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 kkvirus 發表於 2006-06-11, 17:47

Klefnf兄, Michael Audio係邊?
只試不買會唔會又俾人黑面架?
我自問係好有禮貌既人 :ebsmile:
kkvirus
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

上一頁下一頁

回到 影音至硬 fun 區