誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 5 位訪客

超班(級)有料到天線放大器只要$42!!!!(^O^)

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-02, 22:52

happymed 寫:買左之後自己試下就知 what is best, but Not Suggest
用 1 出 3 spliter, 因每部機 gain 不同, 很難 "就",
如加強後 可 試 用 "一條 龍" 駁法可能更好 :selfpun: :049: :043:

牆 out---->放大器(1出2)-----> others

買放大器(1出3), 加分線器(1出3), 慢慢DIY,
只要廿幾蚊, 抵玩到震. :gagag:

http://auction1.taobao.com/auction/5000 ... e806.jhtml
http://auction1.taobao.com/auction/5000 ... 3ab0.jhtml
yawoo
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-08-22, 13:11

文章發表人 KMK 發表於 2006-09-02, 23:01

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
我的新愛....

KMK
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-12-23, 22:13

文章發表人 sorry 發表於 2006-09-02, 23:13

happymed 寫:yawoo,ref: 大6腳蘇可以轉成兩個三腳蘇嗎?

hk 版的 是用RF 插的, 很方便的, :049:
此外如想 加水線 及 用 13A 插, 可在 機殼 上羅絲,(己有孔), 再轉13A插(DIY), very easy

P.s better than SMT, also can use for CATV 放大

大陸版插頭會唔同? :a013:
web 可以ship 黎香港嗎?
圖檔圖檔圖檔圖檔
sorry
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-05, 16:36

文章發表人 但願不再膠 發表於 2006-09-02, 23:13

其實屋企係唔洗用放大器(公屋,私人樓)
村屋先要

之前我都好花
原來 師父一路張D線駁完就算
之後 把起火:a007: ,買過萬視寳一開四$126
+萬視寳線 $400
全屋拉過
之後唔洗用放大器,用TV card都好清 :001:
但願不再膠
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-09-02, 23:05

文章發表人 singkee1 發表於 2006-09-02, 23:25

九根 寫:深水埗有冇 :question2: :question2:

呢隻嘢鴨記好多地檔都有得買喎!
singkee1
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-11, 22:13

文章發表人 hungera 發表於 2006-09-02, 23:27

singkee1 寫:
九根 寫:深水埗有冇 :question2: :question2:

really??....give example pls.....
hungera
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-01-13, 08:00

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-02, 23:35

singkee1 寫:

鴨記賣幾錢?
:sorry: :sorry: :sorry:
yawoo
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-02, 23:38

但願不再膠 寫:其實屋企係唔洗用放大器(公屋,私人樓)
村屋先要

之前我都好花
+萬視寳線 $400
全屋拉過

唔用放大器當然最好. 不過來源已經差, 或d線入晒牆,
放大器係唯一方法.
yawoo
  頭像

文章發表人 但願不再膠 發表於 2006-09-02, 23:57

yawoo 寫:
村屋先要

之前我都好花
+萬視寳線 $400
全屋拉過

放大器係唯一方法.

都末必
入牆唔好用插直出
如果淨插一部凊,禁用左1開四
四部都會凊

如果淨插一部都唔得,就要加放大器
放大器有分村屋用定私人樓用

返大陸買料+工具好平
我有全套料 :004:
但願不再膠
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Troop 發表於 2006-09-03, 00:07

可能呢度只得我一個人有同時用過“視貝” 同 “高田牌” 的。

高田牌我買左好耐﹐ 以前用係 PC TV 度﹐ 後來移左去舊屋個 CRT 度。 效果唔錯﹐ 又平過萬視寶。

視貝就係睇左膠登 D 人推介後買的。 以前又係用係 PCTV 度 (繼高田後)。 當時用係 PCTV 度效果同高田都差唔多。 後來搬左屋無用到。

早前我安部 Bravia 時試機用過﹐ 效果有無都一樣 (可能係新屋 signal 好)。

相比﹐ 視貝平好多。 我果時買 50 都唔駛。。。。

我建意係用放大器時千萬唔好唔記得用 D 好 D o既線。 你用 canare 又得﹐ 你用 Belden 1694A 又得 (我用 Benden DIY)。 但係唔好用 D 電器舖垃圾線。 影響可以好大﹐ 尤其係 LCD。

yawoo 寫:同之前推介的高田版比較, 呢隻係咪好好多?
Troop
  頭像

2005-11-23, 14:31

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-03, 02:13

yawoo
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-03, 02:31

但願不再膠 寫:
yawoo 寫:
村屋先要

之前我都好花
+萬視寳線 $400
全屋拉過

放大器係唯一方法.

都末必
入牆唔好用插直出
如果淨插一部凊,禁用左1開四
四部都會凊

如果淨插一部都唔得,就要加放大器
放大器有分村屋用定私人樓用

返大陸買料+工具好平
我有全套料 :004:

大陸有咩料及工具買好? 係咪華強北賽格有呢d野買?
咁我情況係亞視,國際收得好, 無線ok, 明珠差d, 應該用放大器嗎?
唔明"入牆唔好用插直出"?
點分村屋及私人樓用放大器? 幾多dB?

yawoo
  頭像

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-03, 02:37

Troop 寫:可能呢度只得我一個人有同時用過“視貝” 同 “高田牌” 的。

高田牌我買左好耐﹐ 以前用係 PC TV 度﹐ 後來移左去舊屋個 CRT 度。 效果唔錯﹐ 又平過萬視寶。

視貝就係睇左膠登 D 人推介後買的。 以前又係用係 PCTV 度 (繼高田後)。 當時用係 PCTV 度效果同高田都差唔多。 後來搬左屋無用到。

早前我安部 Bravia 時試機用過﹐ 效果有無都一樣 (可能係新屋 signal 好)。

相比﹐ 視貝平好多。 我果時買 50 都唔駛。。。。

我建意係用放大器時千萬唔好唔記得用 D 好 D o既線。 你用 canare 又得﹐ 你用 Belden 1694A 又得 (我用 Benden DIY)。 但係唔好用 D 電器舖垃圾線。 影響可以好大﹐ 尤其係 LCD。

已經用緊Belden 1694A 線了.
只是四個台接收質素唔平均, 想改善收得無咁好的台.
yawoo
  頭像

文章發表人 但願不再膠 發表於 2006-09-03, 03:18

yawoo 寫:
但願不再膠 寫:
yawoo 寫:
村屋先要

咁我情況係亞視,國際收得好, 無線ok, 明珠差d, 應該用放大器嗎?

大陸買駁頭,F頭Y0.5有磁 (無磁,$8萬視寳)
開線機$15 ,打頭機$65
就平
一開4,大6係10-1000MHZ
萬視寳,6-2350MHZ,重SUPPORT BS

我TEST方法係SHORT左其中一頭,其他無影響先收貨
大陸買過1開2, Y15,一般

村屋,有兩個盒,私人樓一個盒

short左地都會影響
無得set其中兩臺收得好

你村屋定私人樓?
但願不再膠
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 yawoo 發表於 2006-09-03, 03:27

但願不再膠 寫:
yawoo 寫:
但願不再膠 寫:
yawoo 寫:
村屋先要

大陸買駁頭,F頭Y0.5有磁 (無磁,$8萬視寳)
開線機$15 ,打頭機$65
就平
一開4,大6係10-1000MHZ
萬視寳,6-2350MHZ,重SUPPORT BS

我TEST方法係SHORT左其中一頭,其他無影響先收貨
大陸買過1開2, Y15,一般

村屋,有兩個盒,私人樓一個盒

short左地都會影響
無得set其中兩臺收得好

你村屋定私人樓?

私人樓. 一個盒意思係...?
yawoo
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音至硬 fun 區