誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 9 位訪客

Northwire 電源線

收集各樣器材討論同報告

Northwire 電源線

文章發表人 skyers13 發表於 2005-05-12, 11:31

各位好呀
初o黎步到, 同大家打聲招呼先!! :guitar:

其實有個問題, 希望大家可以幫到我啦...

上個星期剛剛買o左部 640C, 而家想換電源線, 唔知大家有無用過 northwire 呢? 睇隔離台都話抵玩, 唔知大家有乜評語呢? :question2:

另外, 想問下如果換埋條訊號線, 用乜好呢? 而家用緊條 EFF-I , 不過好似唔夠味道咁, o的o野唔夠厚, 我想厚聲o的, 大家有乜o野好建議呢?? :a013:

唔該晒!! :048:
skyers13
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-04-24, 20:01

文章發表人 peterso 發表於 2005-05-12, 11:37

northwire 我未用過, 但友台為咗呢樣嘢咬到火紅火綠, 線呢樣嘢要夾機, 唔可以話一定好定唔好, 要睇睇你套嘢缺少乜先可以决定...

:053: :053: :053: :053:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 silver_chariot 發表於 2005-05-12, 11:44

I have used Almor #14. Quite good and reasonable price.
silver_chariot
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-23, 08:31

文章發表人 skyers13 發表於 2005-05-12, 11:51

Peter兄, silver_chariot 兄

有乜好建議呀?? 本來諗住買 Alpha 線, 但係o的人話 northwire 好過 alpha

我部機唔知夾唔夾 northwire 線呢!! :confused2:

其實我想係厚聲o的, 同埋要爽!! 好似好貪心咁! :ebsmile:
skyers13
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-05-12, 11:54

peterso 寫:northwire 我未用過, 但友台為咗呢樣嘢咬到火紅火綠, 線呢樣嘢要夾機, 唔可以話一定好定唔好, 要睇睇你套嘢缺少乜先可以决定...

:053: :053: :053: :053:

http://www.avbuzz.com/bbs/hand/hand-thread-31536.html

http://avbuzz.com/bbs/av-cafe/av-cafe-t ... -desc.html

:043: :043: :043: :005: :005: :005:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 ANPANMAN 發表於 2005-05-12, 11:56

用緊 DIY NW triple run #12 去膽合併, 力水, 層次都好左好多 (之前用人地送既 hitachi 線).

我個 case 同你一樣, 組合屬簿聲想 tune 厚DD, NW 呢個價位已算不俗. :drink1: 無埋由買條 powercord 仲貴過部 640C 呱 , :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

建議用 #12 去 Int. Amp :drink1:
ANPANMAN
  頭像

2005-01-12, 22:49

文章發表人 初哥 發表於 2005-05-12, 12:01

唉,好彩厘度無D咁既人!!!! :whistling: :whistling: :whistling: :hypno:
圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 skyers13 發表於 2005-05-12, 12:12

[quote="Racingboy"][quote="peterso"]northwire 我未用過, 但友台為
skyers13
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 silver_chariot 發表於 2005-05-12, 12:40

[quote="skyers13"][quote="Racingboy"][quote="peterso"]northwire 我未用過, 但友台為
  頭像

文章發表人 skyers13 發表於 2005-05-12, 12:45

Silver 兄

Denko 線用緊條 啡色, 真係好似有o的唔o岩聽, 所以諗住買過另一條電源線

其實係電源線方面著手好, 定係訊號線方面好o的呢?

係呢, 你用緊條 almor 係咪即係 northwire 呀? 你覺得點呀?
skyers13
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 Taihung 發表於 2005-05-12, 13:00

SKYER 13兄,
我都係NOTHWIRE用家,以下係我用過NOTHWIRE*12,*14,同*18型號既用後感,此用後感亦曾於R33講過,如果你有興趣可當作參考 :inlove2: :inlove2:

各位網友,我呢段聲明唔係幫BBS賣廣告,我只係以一個用家身份分享自己既用後感. :share: :share: :share:

過去我好似大家甘,周圍去買一些名廠Power cord去配合自己套器材借此提升器材表現.但每每所需投資金額同表現成正比,即係越貴價錢既線相對地表現比較越好......

不過自問有幾多個人,荷包能夠像黃河大水滔滔不絕,話買就買,大部打工仔如我甘要死慳死抵先買到條比較越好表現Power cord比自己套器材提升.但顧此失彼可能就甘樣而影響身邊既人如老婆,女友,子女既娛樂 :unhappy: :unhappy: :unhappy: ..............

可能我誇張左D,不過未尚無道理.講反條 Northwire Power cord ,就以本人為例現用12及14,14號感覺上此線性格中性聲音為細緻、線條分明識合CDP及DAC,而12號則再量感控制力好D.至於18A 同14號分別在更為細緻、線條更分明,動態、彈跳力及結像力更全面.我以前曾服役之Silxxxh G6,PS axxio Lxb II, NBS Profxxsional全都轉倒二手市場,佢地係唔係表現唔好,我可以答你唔係,因為我窮我要現金套現,所以賣線求生,好彩比我搵到Northwire呢條線同BBS所賣既價錢克制,令我慳反唔小錢亦無損失原本既音樂味 :a010: :a010: :a010: .............................

最後,再講多次我唔係賣廣告,克唔克服到自己既名埤心理就自己決定 :whistling: :whistling: :whistling: ....................

總括0黎講,*14號,最平均放在任何部份都有相當好表現,但如想緻細發揮器材本質我個人愚見用*12號應放在後級放大,,如想音色再優美緻細D*18號應放在前段如CDP,DAC及前後

SKYER13兄,你見相個條線係用三條NOTHWIRE做成,而效果最理想 :004: :004: :004: 插頭線網,有平有貴豐儉尢人 :devil: :devil: :devil:
附加檔案
Taihung
  頭像

2004-11-22, 18:24

文章發表人 silver_chariot 發表於 2005-05-12, 13:13

skyers13 寫:Silver 兄

Denko 線用緊條 啡色, 真係好似有o的唔o岩聽, 所以諗住買過另一條電源線

其實係電源線方面著手好, 定係訊號線方面好o的呢?

係呢, 你用緊條 almor 係咪即係 northwire 呀? 你覺得點呀?

I think they are the same. Quite good as Taihung said.

Is your Denko brown not good? I have both orange and blue. Seems that the blue one is better, I am using it with my CD player, seems ok.

I use #14 with my int amp.
  頭像

文章發表人 Cabbage Patch Kids 發表於 2005-05-12, 14:34

skyers13 兄:

我有兩條 Denko 最粗
Cabbage Patch Kids
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-02-01, 09:51

文章發表人 Wildcat 發表於 2005-05-12, 14:44

Taihung 寫:SKYER 13兄,
我都係NOTHWIRE用家,以下係我用過NOTHWIRE*12,*14,同*18型號既用後感,此用後感亦曾於R33講過,如果你有興趣可當作參考 :inlove2: :inlove2:

各位網友,我呢段聲明唔係幫BBS賣廣告,我只係以一個用家身份分享自己既用後感. :share: :share: :share:

過去我好似大家甘,周圍去買一些名廠Power cord去配合自己套器材借此提升器材表現.但每每所需投資金額同表現成正比,即係越貴價錢既線相對地表現比較越好......

不過自問有幾多個人,荷包能夠像黃河大水滔滔不絕,話買就買,大部打工仔如我甘要死慳死抵先買到條比較越好表現Power cord比自己套器材提升.但顧此失彼可能就甘樣而影響身邊既人如老婆,女友,子女既娛樂 :unhappy: :unhappy: :unhappy: ..............

可能我誇張左D,不過未尚無道理.講反條 Northwire Power cord ,就以本人為例現用12及14,14號感覺上此線性格中性聲音為細緻、線條分明識合CDP及DAC,而12號則再量感控制力好D.至於18A 同14號分別在更為細緻、線條更分明,動態、彈跳力及結像力更全面.我以前曾服役之Silxxxh G6,PS axxio Lxb II, NBS Profxxsional全都轉倒二手市場,佢地係唔係表現唔好,我可以答你唔係,因為我窮我要現金套現,所以賣線求生,好彩比我搵到Northwire呢條線同BBS所賣既價錢克制,令我慳反唔小錢亦無損失原本既音樂味 :a010: :a010: :a010: .............................

最後,再講多次我唔係賣廣告,克唔克服到自己既名埤心理就自己決定 :whistling: :whistling: :whistling: ....................

總括0黎講,*14號,最平均放在任何部份都有相當好表現,但如想緻細發揮器材本質我個人愚見用*12號應放在後級放大,,如想音色再優美緻細D*18號應放在前段如CDP,DAC及前後

SKYER13兄,你見相個條線係用三條NOTHWIRE做成,而效果最理想 :004: :004: :004: 插頭線網,有平有貴豐儉尢人 :devil: :devil: :devil:

完全同意大雄兄的講法 :004: :004:
圖檔

圖檔
Wildcat
  頭像

2004-11-30, 16:56

文章發表人 是旦 發表於 2005-05-12, 14:48

而家用緊 Denko Supreme 2000 橙色電源線 比 Power Amp, Blende 830X 比CDp & pre Amp, OK la.

Northwire *12,*14,同*18 係咪散線?? 幾多銀尺??
最後由 是旦 於 2005-05-12, 15:05 編輯, 總共編輯了 1 次
是旦

2004-11-24, 17:04

下一頁

回到 影音至硬 fun 區