誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 11 位訪客

JVC HD-1 VS Sony VW-50 1080p投影機試睇會現場報導 (P.6)完

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 Sai-Lo 發表於 2007-03-25, 21:43

Cam 寫:
hififans 寫:Just stay for 10 mins and go away.

The show's format didn't work.

The second part is better, at least everyone sat down, but my bum still hurts last night :043: :043:

:051: :patpat2: 唔係吓話 :a006: :a006: :a006:
Sai-Lo
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-20, 18:17

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-26, 01:02

Sai-Lo 寫:
Cam 寫:
hififans 寫:Just stay for 10 mins and go away.

The show's format didn't work.

The second part is better, at least everyone sat down, but my bum still hurts last night :043: :043:

:051: :patpat2: 唔係吓話 :a006: :a006: :a006:

:a005: :Vomit2: :Vomit2: :Vomit2:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 MartinTong 發表於 2007-03-26, 01:04

Racingboy 寫:
Sai-Lo 寫:
Cam 寫:

:a005: :Vomit2: :Vomit2: :Vomit2:

好彩冇去到 :049: :049: :049:
咪當買個教訓law, 一 d 都吾貴 : 錄自撲克王
:soThanks: :soThanks: :soThanks: :Thanks: :Thanks: :Thanks: :happy: :happy: :happy:

大富豪 寫:
私家飛机展有冇 invitation?
蘇富比拍賣有冇專人跟住?
去馬交一次有冇4-5億 credit?
上次求投資者有冇 invitation?
去 Hermes 有冇 kelly bag 現貨任要?
有冇連相都未睇就去訂部千二萬賓利?
有冇買幽靈之子打孖買(用 cash 紅黑各一)?
有冇去意大利四五十萬訂金線西装?
有冇去意大利十萬訂對鞋..一次訂幾對?
有冇用百幾萬買副敏魚膠食?
有冇用十幾萬買條大黃花煎?'

如果一樣都冇就做富豪做到好失敗

PS 以上全部真人真事..
MartinTong
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-26, 01:31

jyy 寫:以一早預約式既show,今次是睇得最辛苦既一次! :angry:
我唔評論幾本雜誌一同去攪一個show係好定唔好!亦唔比意見今次show既形式係o岩定唔o岩!
但我只知開始時可以睇得哂一個畫面都好困難,唔好話可以睇哂兩個畫面作比較!亦都因少少事而有一些不愉快的情況發生。我睇show唔算多,但都唔少,這些少少不愉快事情以前未發生過! :coldsweat2: :unhappy:
今次我都唔係睇到完場先走,所以唔可以作詳盡報告。我冇睇到尾,所以唔知最終係邊部projector同HD1比較?但我估計到邊一部係HD1,右手果部,另一部可能係VW50在左手邊。請其他朋友話我知我有冇估錯。 :sorry:
自己小小觀感:
以開頭以default冇較機的情況下,如果冇錯右手邊果部係HD1,畫面偏紅,尤其係皮膚顏面,我就唔係咁欣賞。而另一部既膚色又傾向偏籃,但係睇得冇唔辛苦,亦都唔滿意。色溫兩部機相差好遠!
再看較過setting之後既畫面,兩者距離拉近左好多,但都可以看到兩機有分別。sharpiness方面相對唔係差好遠,色溫同反差都有些明顯分別。畫質傾向有唔同,喜歡邊種各自選擇。而HD1係好些,我覺得係理所當然!但你話我睇完HD1,會放棄VW50的感覺,冇,絕對冇呢種衝動!我自己覺得嬴唔到一條街。反差方面HD1實在好些少。
我呢個評論亦唔係好中肯,因我係站係右手邊,比較近直望右邊畫面(右手邊我估係HD1果部),而係大斜線去望另一個畫面。我認為最靚畫面係應該正面望,側望會係差些。
唔知其他朋友有冇其它意見。

:sorry: :sorry: :sorry:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-26, 01:33

jacky820 寫:
chowchow 寫:
MartinTong 寫:
chowchow 寫:
chowchow 寫:
Michael 寫:
chowchow 寫:
luckybeanbean 寫:
jyy 寫:見到人因為阻住睇唔到畫面而有少少語氣爭拗!又有人叫人唔好影嚮佢睇野!可見好多人心情都唔好。 :a002:
:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

:010: :010: :010:

d人幾什吓 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

位帥奶比人叫收聲最預引

仲老公/男友廢到震 :dont_agree2:

乜o野事 C 9 係場到中出 :question2:

:maskman: :announce: c9 to shut up because c9 complain there is no sound and cannot see the screen :confused:

:a005: :a005: 邊d nun :maskman: 帶 c9 出哩e d 場合架

一定係7人啦 :confused:

講得好 :great: :great: :great: :great: :great: :great:

講得好 x 2 :gagag: :gagag:
Racingboy
  頭像

文章發表人 xtc2006 發表於 2007-03-26, 04:27

睇show睇到 互 :051: 冇乜意思囉 :a002: :a002: :a002:
多謝樓主架report :sorry: :sorry: :sorry:
xtc2006
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-11-27, 21:32

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-26, 05:04

xtc2006 寫:睇show睇到 互 :051: 冇乜意思囉 :a002: :a002: :a002:
多謝樓主架report :sorry: :sorry: :sorry:

咪臭係,一班志同道合嘅人,一齊睇,一齊玩之嘛 :010:
Racingboy
  頭像

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-27, 14:41

不如小弟又報導 :announce: 吓當日的小弟的所見所聞吖 :049:

當日四大 AV 雜誌 (音響天地、AV雙周、HdAV & AV Magazine) :007: 排名不分先後 :007: 與 JVC 合作嘅 HD-1 投影機 Show :love_china: ,小弟當日同一班老友比預定時間(2:30pm)遲到了 15分鐘 :ebsmile: ,到達"音響天地"嘅總譠(9/F)另一樓層(6/F),一入內剛好播放完第一段片,但我只能睇到三份一個畫面,開燈後"音響天地"嘅主編~~~林 Sir 好有禮貌咁 :041::announce: 前排嘅觀眾座係地下觀嘗,因為唔知點解多咗好多人(好似話有二佰伍拾人,比預期一佰人多咗 :coldsweat2: .....),好正常咁,第二排有位觀眾叫前面第一排嗰個人座底,但點不知係你有壓力,我有壓力之下,呢位裇衫人突完令轉面向後面嗰個人大喝~~~『都無叫我一定要座底,你 Shot out 啦你』,全場靜晒 :005: ,好彩在場工作人員叫大家忍讓才平靜下來 :coldsweat2:

第二段片段~~~007(Blu-ray)開場喇~~~期待已久 :a008:
在場內分別用 Toshiba HD-DVD機 & PS3 Blu-ray 播放 :a008:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 r32 發表於 2007-03-27, 14:57

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
r32
  頭像

2007-01-03, 23:37

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-27, 16:34

左右兩邊分別擺放著兩部投影機,但大家都被箱子蓋住,給大家試睇後投票而設嘅 :048: :048: :048:

我發覺左面部投影機 "光度" 高咗啲,兼帶點兒偏綠;

而右面部投影機就 "色彩" 太濃,而且偏黃;

大家只要留意 007 裡 "追逐黑鬼去到天秤一段",天空的雲是不是白色就知道個畫面是否有偏色了!

試播完呢段時,跟著試播 "紫光源素",及後不到數分鐘,另一邊一位貌似李+欣嘅小姐 :003: ,佢同樣好似我咁看不到畫面,因為這原因而不耐煩地講:『都睇唔到畫面』,之後又『都無聲嘅』,終於有位仁兄令轉面, :announce: :『小姐,收聲啦~!你騷擾到我睇嘢呀~~!』

咁李+欣就收口 :043: 了!

尤於這個位置(6/F)不是 9/F 總壇,是不設音響,呢段片反正偏色,只係動作場面多,無聲的"紫光源素"不如不看,我同一眾友人亦無癮地走了出去門口飲包飲品(音響天地安排咗好多飲品 :give: 及小食 :a004: 給大家呢 :great: )!

過咗一陣,有員工通知 :announce: 在外的一眾人(包括我),入面在前排原身好自私的觀眾們 :maskman: 終於良心發現座低晒,我地一班人又入返去觀嘗了 :a008:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 KY 發表於 2007-03-27, 16:48

:clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
KY

2004-11-20, 00:06

文章發表人 chowchow 發表於 2007-03-27, 17:05

:sorry: :sorry: :sorry:

不過下次如果再泥大鵬人show就 :dont_agree2:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-27, 18:04

真係辛苦 :sorry: 晒林Sir :041: 再講 :announce: 解比大家知,原來之前兩部機係預設播放,怪不得啲顏色未預理想啦 :lightbulb:

大會再安排咗 Data Color 呢間公司,用專業較色儀器,將兩部機再因應這個場地而再調較到荷李活電影標準 6500K :007:
附加檔案
Racingboy
  頭像

文章發表人 jv8803 發表於 2007-03-27, 18:07

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
jv8803
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 Racingboy 發表於 2007-03-27, 18:37

圖片是小弟手持葱忙地拍攝了數張爛相片 :ebsmile: :selfpun: :selfpun: :selfpun: ,但大致上也看得出左面幅畫面係比較光,相對右面部機欠決了點細緻 :unhappy: ,而右面部機暗位就睇黎比較實淨無咁灰 :001: ,而且係暗位係睇到細緻,當然同小弟用緊嘅 Marantz VP-13S1 (720p panel) 4500:1 暗位還有一段距離 :049: ,所為 15000:1 真係見仁見智,因為業界還未統一如何量度對比度呢 :unhappy: ,1080p panel (1920 x 1080) 嘅佢地,明明比 720p panel (1280 x 720) 大概多成 130% 菱鏡在 chip set 之上,但銳利度易比唔到小弟有嘩一聲嘅感覺 :005:

但對有嚴重 Rainbow Effect :hypno: 嘅人黎講都係一大喜事,喜碼唔洗再受 Rainbow Effect :hypno: 嘅困擾 :unhappy: ,而且相對 LCD 嘅技術上,對比度已經拍得住 Marantz VP-12S3 嘅黑位 (3800:1) :041::clap2hands :clap2hands :clap2hands

待續 :049:
附加檔案
Racingboy
  頭像

上一頁下一頁

回到 影音至硬 fun 區