誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

幕加喇叭線的煩腦

收集各樣器材討論同報告

幕加喇叭線的煩腦

文章發表人 miipp 發表於 2005-05-31, 22:15

幕:
是關於幕頂的黑布的長度(看圖), 夠竟要否買時決定?

唔同店問到的答案有兩個:

1. 要度定需要黑布的長度, 買時決定
2. 不需特別訂定個黑布長度, 用時拉到要用的高度就停

邊個才對? (對於 OS 及菊池)

幕方面, 會選 pure mat II (non-plus) $3k 或 高清白 $5k
那個適合 DLP 呢? 或者咁講, 貴左的那 2k 值嗎?
因為 projector, 線, 及喇叭已經 over 左少少 budget
我部機無得睇現場 demo 呢, 唯有問各位高手的意見
(若果物有所值, 那加多的 2k 用幾年都唔算太多)

另外, 有些用家說 os 易皺, 皺左影響大嗎? (都打算會用六七年)
菊池又會皺嗎?

又有另一個因素, 就係 viewing angle
無記錯的話, 高清白的 viewing angle 比 pure mat II 闊好多
viewing angle 對投影有幾大影響?
因為早年的 LCD mon 的 viewing angle 窄, 效果好差

喇叭線方面呢, 就同 (5.1 的, not 7.1) 後置有關
兩 pairs 後置線要緣著同一[面/邊]牆走, 咁正常來說會一長一短
一長一短會唔會有問題?
因為想換過後置線, 唔知使唔使買一樣長度

太多問題 :selfpun: , 先 thanks
附加檔案
miipp
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-27, 23:13

文章發表人 JB 發表於 2005-05-31, 22:24

It really depends on how long of the drop back you need. I believe the standard is is approx. 12". If you need longer than that. You need to have a special order.
JB
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-12-21, 15:06

Re: 幕加喇叭線的煩腦

文章發表人 茶母 發表於 2005-05-31, 22:46

miipp 寫:幕:

---->買加長版(都係差幾百蚊)之後拉到要用長度, 但要注意你想畫面要離地幾高

幕方面, 會選 pure mat II (non-plus) $3k 或 高清白 $5k
因為 projector, 線, 及喇叭已經 over 左少少 budget

---->pure mat II(or plus)會暗位好啲, kikuchi高清就光位好, 如果部機夠光可以用os, 唔係就kikuchi

另外, 有些用家說 os 易皺, 皺左影響大嗎? (都打算會用六七年)
菊池又會皺嗎?

---->除咗stewart, 所有牌子都會皺(ps 我用緊os pure mat II+)

無記錯的話, 高清白的 viewing angle 比 pure mat II 闊好多

---->pure mat II有170度 viewing angle, 同kikuchi一樣

因為早年的 LCD mon 的 viewing angle 窄, 效果好差

喇叭線方面呢, 就同 (5.1 的, not 7.1) 後置有關
兩 pairs 後置線要緣著同一[面/邊]牆走, 咁正常來說會一長一短
一長一短會唔會有問題?

---->可以當然好, 但影響唔會好大

茶母
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-01-18, 07:43

Re: 幕加喇叭線的煩腦

文章發表人 Wharf 發表於 2005-05-31, 23:06

茶母 寫:
miipp 寫:幕:

---->買加長版(都係差幾百蚊)之後拉到要用長度, 但要注意你想畫面要離地幾高

-->>通常需要買時決定
-->>個人覺得離地低D好D, 通常30", 但我22"

---->pure mat II(or plus)會暗位好啲, kikuchi高清就光位好, 如果部機夠光可以用os, 唔係就kikuchi

-->>高清夾DLP多 D, D色準D

菊池又會皺嗎?

---->除咗stewart, 所有牌子都會皺(ps 我用緊os pure mat II+)

-->>手動一定易皺...OS 更易皺

---->pure mat II有170度 viewing angle, 同kikuchi一樣

-->>同LCD 定DLP無直接關係

一長一短會唔會有問題?

---->可以當然好, 但影響唔會好大
-->> X2

喃嘸啊呢陀佛 :emitofo:
萬法唯識 心外無法; 唯心所現 唯識所變 ... 如何想則如何變
心如工畫師能畫諸世間.
You are what you think. Mind is the builder :
What you think, you become.
Wharf
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-04-12, 14:40

文章發表人 miipp 發表於 2005-06-01, 00:00

thx 茶母 & wharf 大大

買時決定是否說那段黑段支支幕唔同要事先 cut 定駁落去?

而唔係拉到邊度到想要個位就停? (呢個 case 即是說全世界買同一個型號的話, 支幕係 100% the same)

添置個度淨買幕個價相宜嗎?
想去個度用其它 dlp 機比較下 (只睇完效果就走好似唔係咁好)
miipp
  頭像

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-06-01, 00:04

miipp 寫:thx 茶母 & wharf 大大

買時決定是否說那段黑段支支幕唔同要事先 cut 定駁落去?

而唔係拉到邊度到想要個位就停? (呢個 case 即是說全世界買同一個型號的話, 支幕係 100% the same)

添置個度淨買幕個價相宜嗎?
想去個度用其它 dlp 機比較下 (只睇完效果就走好似唔係咁好)

無得c就咁ut架,如加長blackdrop可能要同廠訂......
:confused2: :confused2: :confused2: :confused2:

添置二樓、二十樓價都OK,雖然同一個老細!
:selfpun: :selfpun: :selfpun: :selfpun:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-06-01, 00:10

OS有慢回卷,新款A1有stretch extension較,加上幕料係織唔係膠,抗巢會好一點!
:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

不過如果你要用上六、七年,兩隻都唔洗諗,上Stewart吧!
:devil: :devil: :devil: :devil:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 Wharf 發表於 2005-06-01, 00:16

小小Pat 寫:OS有慢回卷,新款A1有stretch extension較,加上幕料係織唔係膠,抗巢會好一點!
:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

不過如果你要用上六、七年,兩隻都唔洗諗,上Stewart吧!
:devil: :devil: :devil: :devil:

不過如果你要用上六、七年,兩隻都唔洗諗,上Stewart吧! X 2
重要電動果隻 :devil:
萬法唯識 心外無法; 唯心所現 唯識所變 ... 如何想則如何變
心如工畫師能畫諸世間.
You are what you think. Mind is the builder :
Wharf
  頭像

文章發表人 miipp 發表於 2005-06-01, 00:26

Wharf 寫:
小小Pat 寫:OS有慢回卷,新款A1有stretch extension較,加上幕料係織唔係膠,抗巢會好一點!

不過如果你要用上六、七年,兩隻都唔洗諗,上Stewart吧! X 2

就是估到遲早都會引我落搭 :cutcut: :cutcut:
呢隻野等我十年八年後有錢買樓換全部器材時就會考慮啦
而家個狗竇襯佢唔起
而家呢個大 upgrade 已經花去大半年儲落的錢啦 :063: :063: :063:

投影呢下野真係一闊三大呀, 餘下對後置的 upgrade 都要等到年尾啦
miipp
  頭像

文章發表人 Wharf 發表於 2005-06-01, 00:38

miipp 寫:
Wharf 寫:

就是估到遲早都會引我落搭 :cutcut: :cutcut:
而家個狗竇襯佢唔起
而家呢個大 upgrade 已經花去大半年儲落的錢啦 :063: :063: :063:

投影呢下野真係一闊三大呀, 餘下對後置的 upgrade 都要等到年尾啦

貴買平用呀miipp老兄....用上十年八載..幾底啊! 又冇得再upgrade洛 :devil: :devil: :devil:
心如工畫師能畫諸世間.
Wharf
  頭像

文章發表人 miipp 發表於 2005-06-01, 00:41

我都想離地低 D 呀 (~25 吋), 不過有張電腦枱阻住
張野有三十多吋高, 攪到我要放高個幕
想投 90" 都好麻煩, 個頭要再 tilt 高一點

但係又想大畫面 (睇戲時通常座得比較前排) 又唔想 tilt 個頭
:struggle: :struggle: :struggle: :struggle:
miipp
  頭像

文章發表人 miipp 發表於 2005-06-01, 00:44

Wharf 寫:
miipp 寫:
Wharf 寫:

而家個狗竇襯佢唔起

貴買平用呀miipp老兄....用上十年八載..幾底啊! 又冇得再upgrade洛 :devil: :devil: :devil:

不啊, 我第時會買過隻一百吋以上呀 (如果有個長型的廳)
見到好多鬼佬都係用百二百三吋

呢隻野最多都係跟十年八年呀
miipp
  頭像

文章發表人 初哥 發表於 2005-06-01, 01:47

miipp 寫:
Wharf 寫:
miipp 寫:
Wharf 寫:

而家個狗竇襯佢唔起

不啊, 我第時會買過隻一百吋以上呀 (如果有個長型的廳)
見到好多鬼佬都係用百二百三吋

呢隻野最多都係跟十年八年呀

但我怕佢跟唔到咁耐喎(最多兩年)
信我地啦
stewart只會有買貴,無買錯 :devil: :devil: :devil: :a010:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

回到 影音至硬 fun 區