誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

終極HVD機之完全誕生!!

收集各樣器材討論同報告

文章發表人 jly625 發表於 2004-12-08, 10:20

多謝啤兄出相及老人家出字相助. :048: :048: :048:

其實仲有一處要改. 如果大家用3250來出投影機的話, 大都會發現3250的開機畫面都幾唔sharp. 只要大家換埋3粒在色差signal path的inductor. 原本數值為0.22uh, 改為比較少的0.15uh 或 0.12uh 的inductor.

細佬發現改後畫面更sharp, 更多detail. (用superbit的臥虎藏龍來比較).

到此, 我覺得3250值得改的都改了. 因為想堅持用最少的錢來改3250.

其實大家如果留意的話. 此改動並不止於3250或3050. 其概念完全可以用在其他的dvd機.
最後由 jly625 於 2004-12-08, 11:10 編輯, 總共編輯了 1 次
jly625
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-12-05, 16:02

文章發表人 啤乞乞 發表於 2004-12-08, 10:55

jacky 哥,

你真係走去改埋啦?
真係ok呀? :a009:
換句話講, 我地上次既理論係正確既....
再換句話講, dvd機廠既工程人員未計好
LC filter既cut off frequency就走去
是旦放粒有畫面睇既inductor/cap 既值落去!!!
jacky 哥果然係高人....
:048: 哼哼....有種就換埋粒smd 既cap啦.... :a010:
喂...打錯字丫你...唔係uF, 係uH 呀 :struggle:
啤乞乞
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-29, 17:48

文章發表人 jly625 發表於 2004-12-08, 11:09

啤兄,

無錯, 已經放左落去. :048: :048:

但我覺得佢地並唔係亂攪個LCR filter. 因為我加粒0.1uf cap (同你一齊去買的那粒)落地立即輸出不能.

我諗佢地要用誤差大的零件(low cost), 所以用比較大uh值的inductor 來cut noise, 以免有鑊氣. 所以導致畫面比較濛.

快o的改埋佢啦.... hahahaha
jly625
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-12-05, 16:02

文章發表人 Taihung 發表於 2004-12-08, 12:35

各位高手: :a012: :a012: :a012:
Taihung
  頭像

2004-11-22, 18:24

文章發表人 精明眼 HelloTerry 發表於 2004-12-09, 18:31

你們好勁呀, 我係嗰d連換cap(1換1) 都搞 到冇左聲的人. :a006:

又唔識用他錶... :a003:

其實他錶點用 :045:
Ar Lu Ar Lu Ar Lu
LLM, 衝啊!!
精明眼 HelloTerry
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-24, 13:41

文章發表人 啤乞乞 發表於 2004-12-11, 03:01

哼哼.....
講起果3粒inductor
換左真係爽.....
只係用左$1.5 就有大進步!
至抵既投資
:hit:圖中藍色既就係啦........
附加檔案
啤乞乞
  頭像

文章發表人 啤乞乞 發表於 2004-12-12, 02:17

而呢張就係新既master clock板,
依然用上27Mhz master clock,
今次輸出2個clock signal去底板度...
:struggle: 呢個網既表情公仔好正....... :a003:
附加檔案
啤乞乞
  頭像

上一頁

回到 影音至硬 fun 區