誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

AE500透過HDMI接駁S969有什麼Better的色彩,光度,對比等設定

dvd 碟評, CD 碟評, 推介最終歸宿

AE500透過HDMI接駁S969有什麼Better的色彩,光度,對比等設定

文章發表人 viewtiful_K 發表於 2004-12-20, 01:40

AE500透過HDMI接駁S969有什麼Better的色彩,光度,對比等設定看到貴網介紹,得知如何提高畫面質素.包括調節為"Enhanced" mode但總覺出來的畫面,唔係好Colourful,色好像很淡.調節得太光,畫面又好像有層膜,調節得太Sharp又好像不像樣又唔認識如何調節最佳的Gramer...請問有無人提供最佳的colour tone,sharpness,brightness,grammer..兩部機互相配合的黃金Setting :a013:
viewtiful_K
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-12-20, 01:17

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-20, 01:50

無乜 setting 可以共用o架 wor, 唔同幕唔同機出泥都唔同, 有冇試過用 avia / hivi cast set :question1: :question1: :question1: :question1: :question1:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 viewtiful_K 發表於 2004-12-20, 02:04

無呀!是什麼來的 :a013: 雖然我都知每人對畫面的色彩,光暗...等的要求都各有不同,但都好想知下大家用緊什麼setting好讓我試試,因為我實在無任何ideas不經不覺只憧麻木地把唔同的RGB Colour,contrast,brightness,sharpness,.....tone 到最大根本唔知點先還原到dvd電影的色彩.......... :question2: :045:
viewtiful_K
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-20, 02:08

avia 同 hivi cast 係 set 機碟, 响旺角德發地牢有賣, 隻碟有 step by step 教你點 set :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
peterso
  頭像

文章發表人 viewtiful_K 發表於 2004-12-20, 13:17

我買了回來試啦不過唔係好明點用個三張咭tone colour和點樣tone contrast :confused: :sorry: 如果呢d野有中文就好啦!其實我有好多items都唔係好明eg. shapness ,brigntness tone method還有是否用一般RGB分別tone(當時grammer是全部set zero) 如果都做唔到colour 咭要有的效果才要用上grammer
viewtiful_K
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-20, 15:01

買咗邊隻..hivi cast 有中文...個三塊色 filter 用泥 set color 同 hue...慢慢跟住隻碟做, 唔明問我 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
peterso
  頭像

文章發表人 racky 發表於 2004-12-24, 10:18

皮旦兄:
我真係搞左好耐隻AVIA都搞唔掂,而家我用緊969去Z2,set blue bar果時整極都冇咩反應,係咪應該較投影機RGB獨立去調較既??
racky
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-12-09, 13:28

文章發表人 Racingboy 發表於 2004-12-24, 12:01

racky 寫:皮旦兄:
我真係搞左好耐隻AVIA都搞唔掂,而家我用緊969去Z2,set blue bar果時整極都冇咩反應,係咪應該較投影機RGB獨立去調較既??

YES :a010: :a010: :a010:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

回到 CD/DVD 評 Fun 站