誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 1 位訪客

李國祥-循環再唱 - 新手CD簡評 (更正聲明 P.1)

dvd 碟評, CD 碟評, 推介最終歸宿

李國祥-循環再唱 - 新手CD簡評 (更正聲明 P.1)

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 06:49

既然因為佢而買左新喇叭...

http://av100fun.com/viewtopic.php?t=10562

尋日終於買左李國祥比美耐老細 :kissyou: 聽。
附加檔案
最後由 Tamalemon 於 2005-09-11, 16:13 編輯, 總共編輯了 1 次
Tamalemon
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-13, 10:54

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 06:50

售價$78。 曲目如下,全部番唱別人的歌,但係睇黎佢今次專番唱女歌手作品。 :share:
附加檔案
最後由 Tamalemon 於 2005-09-11, 07:17 編輯, 總共編輯了 1 次
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 06:55

選用既係剛剛 :063: 出血入手的BE喇叭 :a012: 。 但係好失禮 :005: 咁用馬仔AV AMP推。
附加檔案
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 07:15

李生咁多年後外形變MAN左 :048: ,但係走去唱女歌手既歌。
:ebsmile:

算曲大路,風格平實。 鍾意佢把聲既會係好既collection。 鍾意果批歌原唱既亦多數可以接受,因為番唱唔差亦冇乜大改變原風格。

鍾意佢把聲既,呢張係久別既重振作品,當中冇任何唱得失歌既地方,冇奶油唔買。

未聽過李生把聲既,呢張表現中規中矩,可以一試。

我就覺得聽一兩首可以,全隻碟就唔多掂。 因為一路唱李生都冇變化同突破,表一現平板。 錄音除左定位外冇乜問題。 總之變覺得生硬唔啱Key。

錄音既定位問題,令老細一直覺得有一邊喇叭有事冇減D聲音。 查實只係錄音玩定位玩到鼓聲則埋一邊。
Tamalemon
  頭像

文章發表人 MartinTong 發表於 2005-09-11, 09:32

Tamalemon 寫:李生咁多年後外形變MAN左 :048: ,但係走去唱女歌手既歌。

算曲大路,風格平實。 鍾意佢把聲既會係好既collection。 鍾意果批歌原唱既亦多數可以接受,因為番唱唔差亦冇乜大改變原風格。

鍾意佢把聲既,呢張係久別既重振雄風作品,當中冇任何唱得失歌既地方,冇奶油唔買。

我就覺得聽一兩首可以,全隻碟就唔多掂。 因為一路唱李生都冇變化同突破,表一現平板。 錄音除左定位外冇乜問題。 總之變覺得生硬唔啱Key。

錄音既定位問題,令老細一直覺得有一邊喇叭有事冇減D聲音。 查實只係錄音玩定位玩到鼓聲則埋一邊。

但係我都好支持佢喎 :a012:
MartinTong
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-09-11, 12:26

Tamalemon 寫:李生咁多年後外形變MAN左 :048: ,但係走去唱女歌手既歌。

鍾意佢把聲既,呢張係久別既重振作品,當中冇任何唱得失歌既地方,冇奶油唔買。

多D同一老細鑽研下,我地而家套野咁咁咁,如果換左XXX就咁咁咁....................
我是Lx90後!
小小Pat
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 cheuk yu爸爸 發表於 2005-09-11, 12:57

多謝Tamalemon兄o既碟評 :sorry: :sorry:
不過小弟比較鍾意聽女聲,請問有冇女聲廣東碟推介? :modlaugh:
圖檔
唔係間唔中有人咁抵得諗出o黎柒o下, 100Fun鞭有咁鳩仙? :048:
cheuk yu爸爸
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-18, 13:42

文章發表人 仕嘉 發表於 2005-09-11, 13:02

我個人唔鍾意佢把聲...不過誠意可嘉!!!
勉強中.....
圖檔
圖檔I believe I can fly...I believe I can touch the sky...
圖檔
圖檔
仕嘉
  頭像

2005-08-17, 18:46

Re: 李國祥-循環再唱 - 新手CD簡評

文章發表人 brian_av100 發表於 2005-09-11, 13:55

Tamalemon 寫:既然因為佢而買左新喇叭...

http://av100fun.com/viewtopic.php?t=10562

尋日終於買左李國祥比美耐老細 :kissyou: 聽。

呢隻牒我都好想買. :001: :001:
brian_av100
  頭像

2004-12-16, 23:57

文章發表人 brian_av100 發表於 2005-09-11, 14:04

Tamalemon 寫:選用既係剛剛 :063: 出血入手的BE喇叭 :a012: 。 但係好失禮 :005: 咁用馬仔AV AMP推。

岩岩睇完你個超長posthttp://www.av100fun.com/viewtopic.php?t=10562

如果係我, 會揀927BE, 當時我都同老細係阿二聽過, d聲真係無得頂 :001: :001:

但可惜當時一心只係想搵20k以下的喇叭, 所以忍手, 不過依家仍然心掛掛.. :038: :038: :038:

不過907be, 確實係性價比超值的產品. 單係佢beryllium高音就值回票價, 更何況你以2手筍價買入 :a012:
brian_av100
  頭像

2004-12-16, 23:57

嚴正聲明

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 16:10

午飯後老細得閒,返炒李主隻碟。 幾經驗証,立即 :patpat1: 下令登報更正:
1) 証實張CD可能真係有少少側埋一邊。 :notinterest: 但係我地既領聽環境有一邊牆冇傢俬所以可能有影響。 (我按: 佢隻耳咁鬼靈既 :a005: ,我搬左好多次擺位 :hypno:佢先至免强聽住先 )
2) 其實阿祥都好用心去唱 :kissyou: ,聽到每首歌都有用心去嘗試不同既唱法。 :a008: (我按: 只不過唱功有限 :announce: ,需要聽果個都好用力去聽至亨受到 :005: )
3) 其實錄音唔錯,如果唔係買左咁清既音響,都唔會有咁清淅既樂器同人聲,用mini HiFi果陣就實冇曬立體感。 所以佢先聽出耳油。 (我按: 都話佢隻耳勁 :a012: ! 我覺得一D都唔差,但錄音玩得太生硬,樂器聲好出,但唔自然,太立體...易攰。 斷估會唔會又係大六出品... :043: )

我頭先就先去煮飯 :010: ,一陣又洗涴 :005: 、洗衫 :010:先。 跟手又搬呢樣果樣擺位。 跟住仲要去後面搞按摩....仲成身汗沖涼先有得坐定聽 :042: ... 所以冇機會聽真。 但係老細既聽覺應該信得過。 :a012:

總之七草幾CD平返兩皮野喇叭,抵Deal到震 :004: :004:
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 16:19

MartinTong 寫:但係我都好支持佢喎 :a012:

仕嘉 寫:我個人唔鍾意佢把聲...不過誠意可嘉!!!

brian_av100 寫:呢隻牒我都好想買. :001: :001:

我都係咁話 :a012: ,我地需要多D誠意同用heart既CD....

....同heart post

:drink1: :drink1: :drink1: :drink1: 一面聽一面飲啦,老友 :give: :give: :give:
Tamalemon
  頭像

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 16:24

小小Pat 寫:

多D同一老細鑽研下,我地而家套野咁咁咁,如果換左XXX就咁咁咁....................
Tamalemon
  頭像

文章發表人 MartinTong 發表於 2005-09-11, 16:28

Tamalemon 寫:
小小Pat 寫:

MartinTong
  頭像

2004-11-23, 21:36

文章發表人 Tamalemon 發表於 2005-09-11, 16:34

brian_av100 寫:
Tamalemon 寫:選用既係剛剛 :063: 出血入手的BE喇叭 :a012: 。 但係好失禮 :005: 咁用馬仔AV AMP推。

岩岩睇完你個超長posthttp://www.av100fun.com/viewtopic.php?t=10562

如果係我, 會揀927BE, 當時我都同老細係阿二聽過, d聲真係無得頂 :001: :001:

但可惜當時一心只係想搵20k以下的喇叭, 所以忍手, 不過依家仍然心掛掛.. :038: :038: :038:

不過907be, 確實係性價比超值的產品. 單係佢beryllium高音就值回票價, 更何況你以2手筍價買入 :a012:

:drink1: :drink1: :drink1:

927...好 :devil: 下... 又BE...又打嗎低音單元... :devil: :a010: :devil: :a010:

原木927代理話我知冇曬,但原來仲有最後一隻係亞易啱啱賣左。 如果知道仲有,我估.... :a004: :a004: :a004: .....實血流成河 :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063: :063:

不過,原本只有906筆直,908己經超左筆少少,家下玩高左一班有多,效果又理想,所以連老細都冇乜投訢 :a012: ,咁我呢D做牛既仲敢望將筆直番完又多一番嗎!? :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
Tamalemon
  頭像

下一頁

回到 CD/DVD 評 Fun 站