誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 6 位訪客

"笑傲江湖"數碼修復版DVD碟評

dvd 碟評, CD 碟評, 推介最終歸宿

"笑傲江湖"數碼修復版DVD碟評

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-12, 13:39

小弟中學時代係金庸迷,所有佢嘅作品都睇過哂,最中意係射雕、神雕、倚天、書劍、鹿鼎記以及笑傲江湖,為左追睇倚天,可以幾晚唔瞓咁睇落去。其實金庸嘅小說,係冇可能响2小時內嘅電影交待哂,好似魔戒咁,拍十幾個鍾頭就差唔多,所以好多名義上打正金庸招牌嘅電影,都會將內容改到七彩,同原著有好大分別,呢點其實可以理解。呢套笑傲江湖亦不例外,如果你抱着睇同原著原汁原味嘅心情,你會絕對失望,事實上片長117分鐘,冇可能將一套四集嘅小說完全表達出泥。套戲係1990年拍,幕後班底可謂一時無兩,淨係導演陣容都嚇死你,包括胡金銓、徐克、程小東、李惠民,電影音樂就係黃霑負責,小弟亦都係想緬懷霑叔先買呢隻碟,而演員亦係本港九十年代嘅精英,包括許冠傑、葉童、張敏、張學友、元華、午馬、林正英等,以上嘅配搭,今日已冇可能再泥多次。
隻碟話係經過數碼修復,但畫汁只係一般,但以一套十幾年前嘅港產片能夠修復成咁,小弟都已收貨,而且此片有好多暗位,但noise都唔明顯,算係唔錯啦。而音效就真係麻麻,雖然係有dts同dd,但一聽對白就知係多年前港產片果種後期配音,如果你以影音發燒友嘅標準泥睇呢隻碟,對唔住你會失望,但如果你係好似小弟咁,想對霑叔致敬,同埋想睇番吓香港武俠電影全盛時期嘅其中一套代表作,咁呢隻DVD係值得珍藏嘅。隻碟以港產片泥講唔算平,要成一舊水,但有電影劇照送。
附加檔案
goalkeeper
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-12, 13:41

....戲中有葉童出浴鏡頭 :a009: :a009:
附加檔案
goalkeeper
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-12, 13:43

....重有阿Sam同張敏親熱......
附加檔案
goalkeeper
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-12, 13:48

戲中嘅"滄海一聲笑",原來係霑叔、阿Sam同張偉文三人合唱,夠哂經典。
附加檔案
goalkeeper
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-12, 13:53

差D唔記得講,碟中收錄左霑叔响今年嘅訪問,講佢當年作"滄海一聲笑"嘅經過。
附加檔案
goalkeeper
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-12, 14:35

張敏...嗰時 :a012: :a012: :a012: :a012: :a012: :confused: :confused: :confused: :confused:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 comicbull 發表於 2004-12-12, 15:05

美人遲暮,綺夢家陣得番棚骨。

:b012: :b012: :b012: :b012:
Comicbull
comicbull
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-11-24, 00:27

文章發表人 kingleecm 發表於 2004-12-12, 23:19

:sorry: :sorry:
圖檔
kingleecm
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 柱仔 發表於 2004-12-13, 01:04

好想買 :a004:
世事多變, 豈可盡如人意, 我一切嘅決定, 都似係冇乜意義.......試過灰心, 經過失敗, 老虎都要得嘅得嘅....一定得........嘥氣....... :unhappy: :unhappy: :unhappy:

圖檔 圖檔
柱仔
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-16, 18:48

文章發表人 teabag 發表於 2004-12-13, 01:22

好想買,但成一舊水 :flareup:

comicbull:
你個 icon 女仔幾靚是否明星?
teabag
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-28, 10:07

文章發表人 comicbull 發表於 2004-12-13, 22:39

唔係。不過真係幾 :001: :001: :001:
俾張原圖你See See!唔好 :063:
附加檔案
Comicbull
comicbull
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-11-24, 00:27

文章發表人 零零發 發表於 2004-12-14, 00:44

我鍾意呢套多過男男失敗 :a009:
零零發

2004-11-23, 03:15

文章發表人 我係野蠻師兄 發表於 2005-01-30, 22:06

me too :a012:
:inlove2: :inlove2: :inlove2: 我愛全智賢 ~ 全智賢愛我 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

圖檔

圖檔
我係野蠻師兄
  頭像

2005-01-28, 17:24

回到 CD/DVD 評 Fun 站