誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

THX ultra & THX select 有乜分別?

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

文章發表人 JM 發表於 2005-09-14, 21:33

地盤豆膶甘細,用唔着 :question2: :question2: :question2:
JM
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-06-16, 00:33

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-09-14, 21:34

Racingboy 寫:
小小Pat 寫:有無THX 時叻吐用家講下有乜實際分別?
:question2: :question2: :question2: :question2:

(My old post :ebsmile: )

何為 :question2: THX Ultra 2 呢?

想聽!? :inlove2: 各位請擔定張櫈仔,慢慢聽小弟肺 UP 啦 :ebsmile:

係開拍星球大戰第一集時,

佢應為當時市場未有一套佢應為符合佢對 :001: 聲與畫高度嘅要求,

佢大膽地設計了一套制式,就係叫.......THX

THX 係佐治魯卡斯同杜比共同開發的,早期嘅THX 只得立體聲兩聲道;

跟住杜比邏輯四聲道(只不過是將前左同後左置發出同一樣聲,令人聽落包圍感

強烈一點);

之後又有杜比邏輯五聲道(多了一隻中置,其實都只係再將前置左右聲道混合一

起吧了);

到了後期終於杜比推出了真正獨立六條聲軌的杜比數碼5.1聲道,六個喇叭各自

發出獨立的聲音,帶來了全球的震撼 :a005:

但人嘅慾望係無止境 :a004: ,佐治魯卡斯同大家都一樣係人,

佢為求佢個荷包腫脹 :money: :money: :money: ,Sorry :sorry: ,爆咗出黎添 :043:

:005: :005: :005: ...........

應該話佢為咗大家嘅聽覺慾望,佢想 :001: 將包圍感再進一步地加強,將左後置的聲音移動去右後置時,更加連灌。

就係咁,佢加多"一對" "後中置"喇叭(你地可能諗,明明隻DVD碟只不過係6.1

聲道,點解 :question2: 又有 THX EX 7.1 既!?

雖然後中置只係得1個聲道,

如只用一隻後中置嘅話(6.1),佢只會係你嘅後腦發聲,有點不夠明顯嘅效果;

但因為佐治魯卡斯應為,人係有兩隻耳仔,

好應該用一對後中置喇叭,等觀賞者,可以感受後中置時,

有一種強烈得黎,又有一種自然一點嘅較果;

例如:由其事有隻女鬼係您地後面講野時,左或右後置又可以多多一把男鬼

聲,令到原本已經好過癮嘅包圍感,

再度提升,你地死未 :hypno:

咁耐都未入正題添 !

唔好意思講遠咗添 :ebsmile:

THX EX 仲唔夠 :question1: !?

THX ULTRA 2 又係乜野黎架 :dont_un:

我都未消化完,今次我暈喇 :hypno:

大家如果去過戲院睇戲(係人都去過啦,廢話 :angry2: ! 大家 :patpat1: RACINGBOY)

戲院嘅前置喇叭,大部份係係投影幕後面(可能有的唔係卦,但我未見過)

就係咁,正常嘅調音師或錄音師,會係每套戲製作聲軌時,必定會將前置聲道嘅高頻調高一點,好讓係戲院重播時,彌補番前置聲道嘅聲音受到投影幕嘅阻隔,

而得已環完返應有嘅音壓(當然調音師計算過啦) :049:

咁佐治魯卡斯想大家係屋企盡量能重播返係戲院嘅效果,

THX ULTRA 2 就係係咁樣嘅情形之下誕生喇 :give: :drink1:

THX ULTRA 2 開啟後,佢就會將多加的高頻削減返一點兒,

得巳能重播返係戲院嘅效果......................之後,................

...........咁無聊,你仲係到睇緊 :a013:!?

多謝 :sorry: :sorry: :sorry: 各位有興趣睇小弟嘅撮文先!

點解 :question2: 我想寫呢篇文章,因為我諗好多剛剛加入AV呢個大家庭嘅朋友,對 THX EX 同 THX ULTRA 2 之間嘅分別,有點兒混淆不清 :hypno:

所以突然有感而發呢 :ebsmile:

大家一齊來討論,如有錯灟 :049: ,多多包含 :selfpun: :selfpun: :selfpun:

(網兄的補充)

有關THX 的補充

美國Lucasfilm公司所提倡的電影播放規格,如喇叭、DVD、AV amp等AV產品,需

經過多項嚴格製作規格通過後,才能成為”THX”之認証產品,所以簡單的

說"THX"是一種如ISO 9001的認證規格它是一種質量認証標準,用此鑑定家庭娛

樂系統中的硬體、軟體質量。

凡是帶有〞Home THX〞標記的家庭娛樂系統產品都已經過一系列嚴格的實驗室測

試和聽音測試,這些測試由Lucasfilm公司的專家來進行。有兩種不同的標準〞

THX Ultra〞和〞THX Select〞,其中THX Ultra是最為嚴格的認證標準。

THX Ultra 認證

使用空間在3000立方英呎之器材授於”THX Ultra”認証。

THX Select 認證

使用空間在2000立方英呎之器材授於”THX Select”認証。

THX Ultra 2認證這項新的規格乃是為完整輸出7.1聲道音效所設計,提供了極為

寬闊的音場規模,藉以涵蓋更廣泛的聆聽空間,並將聲道間音色平衡的控制作得

更精緻,而系統直接配置七聲道功率系統,再外加一只超低音系統就能重播精彩

的多聲道音效,新添加的THX Ultra 2電影與THX音樂模式,

為了使你在家庭環境下重新播入這些電影也能獲得最佳效果,THX在各種可能涉

及的領域進行了最大限度的提高。 下列情況是每個家庭THX音頻系統都具備:

1.Re-equalization把你的家庭影院播放中聲音過尖、過雜現象消除了,它對聲

音混合過程出現的聲音過尖現象進行了修正。

2.Timbre Matching 音色配置是專門把你前置揚聲器與收聽環境配合的一種技

術,這是因為在一個典型的家庭影院中只有兩隻環繞揚聲器,而非電影院中的各

種全規格配置。

3.Decorrlation相應解聯器讓你在欣賞音樂時有"立體化"音效,即使在播放身歷

聲音時,單一化和自動化按鍵斷開也不會影響身歷聲的展現。

4.Bass Management低音控制電子切面使你在使用機器的過程中更加易於安置揚

聲器,當向一個低音揚聲器傳送低音時,提高頻率反應,降低失真率。

大家一齊討論,如有錯灟 ,多多包含

咁大家明白 THX Ultra 只係一種規格,

而 THX Ultra 2 係多了一些聆聽模式,

以及追加了一些THX Ultra 沒有的新技術!

:ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

我問THX Select 2啊!
:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

Old Post is so Exciting.jpg
:044: :044: :044: :044: :044:
我是Lx90後!
小小Pat
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:32

文章發表人 chowchow 發表於 2005-09-14, 21:41

:question2: :question2: :question2:

:hypno: :hypno: :hypno:

HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-09-14, 21:44

小小Pat 寫:

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

咁我以後唔寫 :005: ,睇你寫 :notinterest:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 chowchow 發表於 2005-09-14, 21:47

小小Pat 寫:

咁我以後唔寫 :005: ,睇你寫 :notinterest:

:dont_agree: :dont_agree: :flareup: :flareup: :flareup: :flareup:

典解你又用番中文? :a013: :a013:

Babel Fish Translation

In English:
The standard solves you to use a Chinese? :a013: :a013:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 小小Pat 發表於 2005-09-14, 21:48

小小Pat 寫:

唔好發爛渣,我有睇你大作,不過未試過Select 2想知實際效果!
:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

自收兩件喇!
:selfpun: :selfpun:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

文章發表人 仕嘉 發表於 2005-09-14, 22:45

chowchow 寫:
小小Pat 寫:

:dont_agree: :dont_agree: :flareup: :flareup: :flareup: :flareup:

典解你又用番中文? :a013: :a013:

Babel Fish Translation

In English:
The standard solves you to use a Chinese? :a013: :a013:

今晚...自由行同胞~~~
勉強中.....
圖檔
圖檔I believe I can fly...I believe I can touch the sky...
圖檔
圖檔
仕嘉
  頭像

2005-08-17, 18:46

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-09-14, 23:56

小小Pat 寫:
小小Pat 寫:

唔好發爛渣,我有睇你大作,不過未試過Select 2想知實際效果!
:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

自收兩件喇!
:selfpun: :selfpun:

:patpat1: :patpat1: :patpat1: 小小Pat :hit: :hit: :hit:

舒服晒 :a010:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Raymond Wan 發表於 2007-01-08, 16:54

Some points to note.

Different THX Certifications apply to Different Equipment.

(1) THX Ultra --> Interconnections, Equalizers, Projection Screens, DVD Players

(2) THX Ultra2 --> Speakers, Receivers, Pre-Amplifiers, Power Amplifiers

(3) THX Select --> Speakers, DVD Players

(4) THX Select2 --> Receivers

:049: :049: :049:
Have 100% Fun on Sharing AV & HiFi Subjects and Knowledge
圖檔
My Subconscious M&K Combos
圖檔圖檔圖檔圖檔
Welcome to My AV World: Home Theatre
Raymond Wan
  頭像

2004-11-22, 21:08

文章發表人 小小Pat 發表於 2007-01-17, 15:28

又番生?

:confused2: :confused2: :confused2:
我是Lx90後!
小小Pat
  頭像

Re: THX ultra & THX select 有乜分別?

文章發表人 panther 發表於 2008-12-13, 11:46

Thanks so much for everyone's sharing..........
panther
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2005-07-26, 23:04

上一頁

回到 影音技術 fun 區