誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

玩 Hi-Fi ,冇錢攪器材,唯有攪間房

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

文章發表人 老化 發表於 2005-04-18, 20:08

好心機佬繼續講 :

鵝,之但係,你問到 E 樣野,

我又要講番,我重記得少少果 D 物理過 wor。 :dont_agree2:

個問題係我問起,我唯有死頂 lar 。 :eusa_wall:

我鼓起勇氣話 : :a003:

你講 lar ,我可能會明白(實情好難)。 :063:

距於是又講 :

拿,老兄,當聲波前進果時,

距個速度 (velocity) 係有快有慢的。

聲波速度最大的地方,

係距個波長4份之1的位置,

亦即是正弦波最高處,

及負弦波最低處。

可參看下圖 :

圖檔

此外,聲波到達反射面(例如牆身)果陣,

距個速度又會減低。

我聽完,鵝左一聲,

跟住 .....

番左屋企,跟住 .....

..... :a002:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2005-01-05, 10:06

文章發表人 老化 發表於 2005-04-18, 21:28

.....

細佬我失眠左一個禮拜 .....

晚晚都稔緊,距究竟響度 up 乜 :selfpun:

當我再見倒阿好心大佬果時,

個樣經已變成錦 :a002:

我同距講 :

好心哥,根據你以前講過的謬論 .....

呀, sorry ,係偉論至係 :confused:

錦未好大鑊 !!!

因為,以 100 週為例,距個波長係 11呎幾

錦4份1波長未成兩呎幾3呎 !!!!!

Wah ,你又玩我 ! ? :hit:

[重溫 如何計算波長]

以前 寫:

聲音的速度,因不同環境因素而受影響。

以 room treatment 的角度而言,音速可定為 約每秒1130尺

波長 = 1130 除以 頻率 。

圖檔

將個 bass trap 放離牆成3呎遠,

睇怕只有射 X 人禁勁至得 lor 。

:a008:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 chowchow 發表於 2005-04-18, 23:44

近呀 :clap2hands :clap2hands :clap2hands
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 00:00

上回 寫:
.....

將個 bass trap 放離牆成3呎遠,

睇怕只有射 X 人禁勁至得 lor 。

:a008:

好心機佬聽見我錦講,居然重讚下我。

哈,老兄,你又吾蠢得晒 bor ,

你又估倒我會話,最好將個 bass trap ,

放響聲波4份之1波長的地方。

拿,錦我又問下你,

個 bass trap 應該做幾大,幾厚,

同埋,塊面板又應該用乜野板 ?

.....

好明顯,大家都會估倒,

我當時又係 .....

:inlove2: -- > :confused: -- > :a002: -- > :a003:

到最後,當然係變成

:043: -- > :maskman: -- > :eusa_wall:

好心機佬跟住話 :

老兄,其實,我都吾知 E 幾個問題的答案。

下 ! 你又泥 E 句 !? :flareup:

:hit:
最後由 老化 於 2005-04-20, 18:35 編輯, 總共編輯了 1 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 00:20

距又話 :

老兄,你米發火住。 :modlaugh:

我自己吾識傘,不過 E 加 D 資訊禁發達,

E 個世界 D 高手又禁多,

梗有人識架。 :a010:

如果你真係中意計下數,

不如我介紹你去用 E 個計算器,

幫你計下個 bass trap 應該點做法 lar :

[按此 進入 bass trap 規格計算器]

由於 Panel Absorber 係最易做,

所以你直去 Panel Absorber 果部份就得肋。

:a002:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 1993 發表於 2005-04-20, 09:56

:sorry: :sorry: :sorry:
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-30, 17:49

文章發表人 射擊人 發表於 2005-04-20, 11:08

老化 寫:由於 Panel Absorber 係最易做,

所以你直去 Panel Absorber 果部份就得肋。

:a002:

正呀!! :a004: :a004:

不過...

個Panel.Mass係講緊淨係Panel面吖...定係面連框加底呢? :question1: :question1:

我又可以搵D咩嘢常用、又易揾到、又平(最好唔洗錢!)嘅料做Panel面呢?

:a010: :a010: :a010: :a010:
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 13:30

射擊人 寫:.....

不過...

個Panel.Mass係講緊淨係Panel面...定係面連框加底呢? :question1: :question1:

我又可以搵D咩№常用、又易蹾到、又平(最好唔洗錢!)鮋料做Panel面呢?

:a010: :a010: :a010: :a010:

射射 :

好彩我老友阿好心大大,

距睇吾倒你問的第一個問題,

如果吾係,距實話你似我 :

老化:a002:

點解 ?

老化 寫: .....

上回 寫: .....

Panel Absorber

.....

其實,距基本上,只係一個空的箱

(一般係用木做的箱)。

個木箱,最主要留意係 :

有一塊質量適中的面板

空箱裡面,放左 D 吸音物料響樹,

E 個空箱,一定要密封存氣

果塊面板,會因低音而起共振

.....

..... 以細佬我用我十下十下的剩餘智力泥理解,

係話低音在引發 bass trap 的面板共振(機械能)

同埋,低音試圖穿越 bass trap 的面板

以及裡面的吸音物料時,

變成(極輕微的)熱力,

從而被迅速減弱,不再在房間入面撞來撞去。

射射 :

睇泥,可能你都開始有少少我 D 毛病。 :question2:

老人家,都係有幅公仔睇下易明 D :

圖檔

:048:
最後由 老化 於 2005-04-22, 11:41 編輯, 總共編輯了 1 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 18:56

好心機佬又同我講 : :share:

老兄,其實, E 加我介紹比你的 panel absorber 的設計,

部份目的,係吾洗用家計禁多數 :dont_agree:

吸音物料放響個 bass trap 入面,

除左希望可以提高個 bass trap 的效率外,

亦希望可以降低距個 Q 值,

令距個有效頻應範圍擴闊

一個禁樣設計的 bass trap ,

係希望可以覆蓋寬達一個音程 (octave) 的頻率範圍。

而且,在放置 bass trap 果陣,

係希望就算吾放響最高效率的地方都 OK 。

因為好似老兄你錦,一般發燒朋友,

都吾想攪到禁 technical ,或者要用好多錢,

重有,要容易出倒批文。

:010:
最後由 老化 於 2005-04-22, 11:46 編輯, 總共編輯了 1 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 19:21

距又雞啄吾斷錦講 :

重有 bor ,你米以為用左 bass trap ,

就得如食左仙丹錦 bor 。

我以前都已經講過,

房間本身好緊要,

擺位亦好重要,

bass trap 係 room treatment 的手段之一。

話明係 treatment ,就冇可能一定起死回生 lar 。

但係,距始終係一種比較平,

科學化同有實際業績的方法。

下面幅圖,顯示一間房,用左 bass trap 同吾用之前,

距個低頻有乜分別。

圖檔

(上面幅圖,顯示錄音師位置的頻應,

下面幅圖,顯示後牆角的頻應)

(紅線,係未裝 bas trap 果陣,

藍線,係裝左之後)

雖然條 curve 睇落差吾多,但幾個低音谷,已經平順左,

而最重要係,聽起泥好大分別。
最後由 老化 於 2005-04-20, 19:49 編輯, 總共編輯了 1 次
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-04-20, 19:47

最後,距話 :

我叫做有多少認識的技倆,

都講晒比你知架肋。

以後,你自己好自為之 lar 。 :a005:

我問距 :

好心大哥,我聽人講乜野

第一反射點,

E 樣又係乜呢 ? :dont_un:

距答我 :

E 樣野,我都知少少。

通常要搵出 E 個點,

係要自己坐響皇帝位,

叫個 friend (因為你老細多數吾采你)

用個鏡放響側牆,係錦移前移後,

直到你見倒個喇吧。

測試第一反射點示意圖 :

圖檔

不過,我成日都好懐疑距個實用性。

因為,冇乜人可以響屋企個

第一反射點(包括兩邊牆,天花同地面),

貼 D 野上去,又吾比人丙。

距又話 :

不如錦 lar ,老兄,

有機會,我搵幾間攪得都幾激

的 Hi-Fi 房比你睇下,

聽你知下, room treatment 可以點樣勁攪法。

我聽左距 E 幾句,

個樣 ..... ----- > :a004:

忍吾住,又撲左落地,

抱住距對腳講 : :045:

多 ~~~~~~ 謝 ~~~~~ ! 多謝 多謝 多謝 多謝 多謝 .....

:clap2hands :clap2hands :clap2hands

最後,最後,緊係要多射

各位兄弟姊妹,鄉親父老

一路以泥的支持,鼓勵

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

:hello: :hello: :hello: :hello: :hello: :hello:
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 老化 發表於 2005-04-21, 15:57

特別鳴謝

各位曾經 "做梅" 搭訕的大大們 ,

包括

射射, chowchow , Panzer , 1993 ,震大代, Mr. O ,
peterso , Romrom-100Fun , 拓荒者,Racingboy ,
kingleecm , 是但, Wilson Lin ,ronnie lam , 米榚,
固體蛇,九根

等等 ..... (不能盡錄,抱歉) (排名不分先後)
老化
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 KY 發表於 2005-04-22, 21:18

:a005:
KY
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令

2004-11-20, 00:06

文章發表人 震大代 發表於 2005-04-23, 14:39

用反射呢個方法,係米要用單聲道測試播同一樣聲音左右喇叭線互調一次, :001: :001: :001:
震大代
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2005-01-20, 14:13

文章發表人 1993 發表於 2005-04-23, 21:24

老化兄,
言重喇,睇你d古仔學識好多
  頭像

2005-03-30, 17:49

上一頁下一頁

回到 影音技術 fun 區