誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 9 位訪客

夏日炎炎之電腦冷卻之路

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

Re: 夏日炎炎之電腦冷卻之路

文章發表人 假如愛有天意 發表於 2005-05-17, 13:02

Racingboy 寫:好多時大人返咗工,B仔無人臭,大熱天事驚佢熱死 :confused: ,唔用水冷咁煩複 :hypno: ,有乜計 :question2:

材料如下 :a010: :a010: :a010:

CPU HS 做咩唔買HYPER6 呀 :share:
假如愛有天意
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-06, 15:24

文章發表人 George 發表於 2005-05-17, 13:53

我買咗pc60plus, 跟機四把風扇, 雖然一把風扇都冇開, 但係通風唔錯, 最近重買咗可變電阻減低cpu fan的轉速 (約20%, 但音量的減低很明顯, 而由於cpu fan仍由底板取電, 他仍會跟温度變化,不用人手因應温度與loading調教), full load時仍很穩定.

水冷真的很靜嗎?但怎處理火牛, display card 及 case fan的噪音? 其實我都諗過買冇風扇火牛及display card, 但恐怕真的會太熱 (自己唔開case fan及 減低cpu風扇轉速已令cpu升温約十度)

唔知有冇兄弟試過full load冇扇牛及顯示咭? 系統是否穩定呢? (註:以p4 3.6+ ultra6800計, 300w 牛應足夠有突了)
George
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-11-28, 01:40

文章發表人 史史 發表於 2005-05-17, 14:33

George 寫:我買咗pc60plus, 跟機四把風扇, 雖然一把風扇都冇開, 但係通風唔錯, 最近重買咗可變電阻減低cpu fan的轉速 (約20%, 但音量的減低很明顯, 而由於cpu fan仍由底板取電, 他仍會跟温度變化,不用人手因應温度與loading調教), full load時仍很穩定.

水冷真的很靜嗎?但怎處理火牛, display card 及 case fan的噪音? 其實我都諗過買冇風扇火牛及display card, 但恐怕真的會太熱 (自己唔開case fan及 減低cpu風扇轉速已令cpu升温約十度)

唔知有冇兄弟試過full load冇扇牛及顯示咭? 系統是否穩定呢? (註:以p4 3.6+ ultra6800計, 300w 牛應足夠有突了)

水冷當然靜啦,以我屋企為例,我只聽到微微o既牛牛風扇聲,case fan 因為用 magnetic,所以冇聲。Display card 就更加唔使講,因為個水冷係可以 cool CPU and VGA card!!!

其實最最最緊要o既就係超頻o既能力,我依家粒 CPU 由 2.8 超到 3.8 都係唔過 50 度,仲要好穩定,你就知啦!! :devil: :devil: :devil:
*****我最 LIKE 的囡囡*****

圖檔圖檔
史史
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:54

文章發表人 CJN 發表於 2005-10-31, 17:48

要 cool 有 2 大要訣:

1. CPU heaksink (及 Display card) 的熱氣要直接吹出機箱外。(及唔好返轉頭)

2. 機箱要有足夠對流。(通常 D 人以為裝幾把扉吹入就得,其實吹出比吹入重要)

用乜扉及 heatsink 反而唔係咁大分別。 (但唔好用把 MMX heatsink 比 P4 用 :a006: )
CJN
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2005-10-31, 15:05

上一頁

回到 影音技術 fun 區