誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

sunfire HRS-10同12" vs velodyne 果隻6.5"同8"

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

文章發表人 stallone 發表於 2008-04-30, 03:50

冇辨法 :unhappy: 家庭影院始終要同家庭妥協的, 點解要設計呢啲細細隻subwoofer呢? 就係因為未必個個家庭都有空間擺放大型嘅sub仔, 始終要顧及環境因素, 得100呎放隻svs可能仲浪費boom到七彩, 反而細細隻效果仲好 :great:
閒時莫談人過短,
自短何曾說與人。
是非滿目紛紛事 ,
問我如何總不知 。

各花入各各聲入各
stallone
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-12-08, 18:54

文章發表人 MOODY 發表於 2008-04-30, 11:17

stallone 寫:冇辨法 :unhappy: 家庭影院始終要同家庭妥協的, 點解要設計呢啲細細隻subwoofer呢? 就係因為未必個個家庭都有空間擺放大型嘅sub仔, 始終要顧及環境因素, 得100呎放隻svs可能仲浪費boom到七彩, 反而細細隻效果仲好 :great:

我都係得100呎,放pcu13+mk150,我又唔覺boom,如果set得好,一0的都唔浪費 :question1:
MOODY
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2007-03-05, 15:12

文章發表人 ibat@sky 發表於 2008-04-30, 11:40

MOODY 寫:
stallone 寫:冇辨法 :unhappy: 家庭影院始終要同家庭妥協的, 點解要設計呢啲細細隻subwoofer呢? 就係因為未必個個家庭都有空間擺放大型嘅sub仔, 始終要顧及環境因素, 得100呎放隻svs可能仲浪費boom到七彩, 反而細細隻效果仲好 :great:

我都係得100呎,放pcu13+mk150,我又唔覺boom,如果set得好,一0的都唔浪費 :question1:

放得落唔等於可以放
唔係人人都可以比犀牛入門口
命運在我手?
ibat@sky

2005-07-31, 02:08

文章發表人 MOODY 發表於 2008-04-30, 11:44

ibat@sky 寫:
MOODY 寫:

放得落唔等於可以放

唔好誤會,我想講set機係好重要 :announce:
MOODY
  頭像

文章發表人 stallone 發表於 2008-04-30, 14:20

MOODY 寫:
ibat@sky 寫:
MOODY 寫:

放得落唔等於可以放

100呎,放pcu13+mk150 :a005: :a005: :a005: 真係要set得好好 :coldsweat2:
閒時莫談人過短,
自短何曾說與人。
是非滿目紛紛事 ,
問我如何總不知 。

各花入各各聲入各
stallone
  頭像

2004-12-08, 18:54

文章發表人 MOODY 發表於 2008-04-30, 14:57

stallone 寫:
MOODY 寫:
ibat@sky 寫:
MOODY 寫:

放得落唔等於可以放

100呎,放pcu13+mk150 :a005: :a005: :a005: 真係要set得好好 :coldsweat2:

:a005: :coldsweat2:
:whistling:
:notinterest:
MOODY
  頭像

文章發表人 Bartholomew 發表於 2008-04-30, 20:07

:sorry: :sorry: :sorry:

LoFi 寫:
szeto527 寫:
講下意見 ...

小弟未聽過 Microvee 。 :sorry:

不過,要低音正,

肯定要推動很大能量的低頻聲壓。

亦可以講,要推動大量空氣。

這是物理定律,冇得拗。

Subwoofer 得吾得,人人標準吾同。

但如果你想有下面的音效 :

Pulse on youtube

又或者 :

Jurassic Lunch on youtube

你又見過,

原來兩隻頂班 12" 單元加大大隻箱

SVS PB12 Plus 2 on youtube

又或者一隻 13" 大單元加大大隻箱 (SVS PB13 Ultra)

Chris' New Subwoofer on youtube

又或者一隻 15" 大單元加大大隻箱 (RE Audio XXX 15)

RE Audio XXX 15 on 10k rms 11 HZ

的前後擺動幅度都這麼驚人, :what:

你就明白,

典解 E 度 D 巴打,大大隻 SVS ,

都要買番屋企。 :vomit:

:devil: :devil: :devil:

要有靚低音,又想 subwoofer 細細隻,

這都是我的夢想。

:coldsweat2:

Bartholomew
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2006-01-30, 00:43