誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

subwoofer set up 入門

點 set 機, 用乜幕...所有有關祕技

文章發表人 tailulu 發表於 2006-09-10, 16:08

各位兄弟 :

事緣,前幾日,見無乜№做,一時 "屎忽痕" 就掃纒塵,將牆角個超低搬出鈬抹纒佢,順便吸纒塵,跟住就放番原位,再set過部機,但無再聽聽效果,咁就出事啦 ..............................

本人之 Velodyne CHT-8R 聽草蜢隻DVD其中一首歌"萬眾期待"時,開頭、中及尾段都有一纒鼓聲,感覺係粛前面中間粛起後就一路落地下再掃過鈬隻腳度,連鱓腳毛都有小小郁,但昨天再聽時,無鰦這種感覺,聽到鼓聲粛前面中間粛起後就唔適落地下,祗係粛中間散開後就直衝過鈬撞心口,完全兩回事 ???? 點解呢 ?

本人用 (dvdp)Mar DV9500 > (sur amp)Denon AVR3805 > (sub)Velodyne CHT-8R ,另外 Denon AVR3805 會再去 (P amp)Paas Labs X350 > (F speaker) B&W N802
分頻點 ( 80Hz ) , Subwoofer Mode ( LFE + main )

請問各位 HIGH HAND,邊種鼓聲先係飱呢 ????同埋我鱓setting有無set錯呢 ?
Thank!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tailulu
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2006-03-19, 03:52

文章發表人 tailulu 發表於 2006-09-10, 22:05

仲有樣№講小鰦 , 吸塵鰟日用"他筆"度過 , 原來所有機都反鰦相 , 所以轉返個拖板鮋相位, 但當日無即刻試機 , 因已攪到好夜 , 跟住鲻覺啦 , 唔知係咪咁樣引起呢 ?

個相位我已照足以前鮋post做架啦! 望住部機鮋背面,無插電源線(面向機背)睇見電源個"山"字金屬插頭向住我(山字向上)左邊係L,右邊係N , (山字向左)下邊係L,上邊係N , 飱唔飱 ?

會唔會每一部機鮋輸入相位都唔同呢 ?

:hypno: :hypno: :hypno: :hypno: :hypno:
tailulu
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2006-03-19, 03:52

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2006-09-23, 17:37

sorry, can you post your questions in 影音 fun 區 please, more people can help you :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 Wah On 發表於 2006-11-20, 09:24

very good share
thx :ebsmile:
Wah On
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2006-11-18, 15:23

文章發表人 H-man2028 發表於 2007-05-09, 14:56

請問,我個suwoo嘅聲好散,又冇乜力,可以點校啊???? :eusa_wall:

ps:牌子係Tanoy
H-man2028

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2007-05-09, 17:14

H-man2028 寫:請問,我個suwoo鮋聲好散,又冇乜力,可以點校啊???? :eusa_wall:

ps:牌子係Tanoy

how big is your subwoofer? maybe you need to buy a more powerful subwoofer :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
  頭像

Re: subwoofer set up 入門

文章發表人 j300567 發表於 2008-07-28, 01:13

thanks alot
j300567
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2008-07-27, 23:05

文章發表人 forumboy 發表於 2008-08-22, 12:12

如果用cht-8r..有咩平價sub仔線推薦?? $300內~??
forumboy
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-01-19, 00:24

文章發表人 pc6899 發表於 2008-09-08, 13:54

多謝師兄指引, 我跟住你教既方法Setup同搵擺放位置, 非常實用及準確.
pc6899
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-09-30, 01:06

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2009-02-25, 11:05

this is a very good observation by some member :great:

ChanP 寫: 層經係MK音響試過 CHT 8R and 10R and 12R
聽得到果種 bass 係 12" 好過 8"
但如果話 CHT 好勁, 可能係因為果d一舊舊化唔開的bass....
咁價位 CHT 跟本潛唔到低d果浸 (e.g. 50hz below), 咁就更係谷多d 50hz above 果浸la, 唔係點賣ar
不過果d一舊舊bass係唔掂, 質量跟本無可能同SVS相題並論

用過Earthquake Supernova MKIV-10 一定好過 CHT 不過都係得上面果浸, 以價論貨 10" cover 到 150-200尺廳, 質無SPL800r咁好, 但如果要多d聽到的bomb bomb Supernova平平地都ok ar

用過SPL800r 都好過 CHT 好多la 可況 SVS,
SPL800r 可以 聽到果浸bass 同 feel到果浸bass,
不過冇SVS SB12+ 咁深,清,勁,量, 但又因為咁SPL用黎睇演唱會音樂感又好d, SPL 8"係唔夠比150呎or above 廳用, 唔好信basement 果間audio 吹水話夠用, 佢置在sell到你買野

今晚收到SB12+ 睇戲勁到 :clap2hands :clap2hands , 好深,清, 一半功力都已比管理員家訪.... feel 到果浸係勁

但如果你鐘意聽果浸bass 多過SB12+ 咁就考慮返 新款SPL or DD la

未聽過MK 唔知咩聲
圖檔圖檔圖檔圖檔

頭像

上一頁

回到 影音技術 fun 區