誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

買鏡頭要注意 D 咩

汁相技巧, 攝影方法, 相機 / 鏡頭 report....

買鏡頭要注意 D 咩

文章發表人 tommystd 發表於 2005-01-12, 14:02

想問大家買鏡頭時,要注意咩野?
tommystd
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-23, 12:14

文章發表人 peterso 發表於 2005-01-12, 16:30

睇吓配件齊唔齊, 有冇塵之類 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 George 發表於 2005-01-12, 18:00

要帶錢!………….講笑!:a010: :a010: :a010:

要看鏡面表面有沒有花(打側看)
要看鏡中間有沒有塵(將鏡頭向光源, 眼從另一邊看穿鏡身)
要檢查鏡身有沒有花.
如果滿意, 最後要帶機試鏡頭是否操作正常! (不過由於裝上鏡身時會弄花鏡頭的金屬接觸, 所以最後才試)
祝你好運!
George
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-11-28, 01:40

文章發表人 michaelmak 發表於 2005-01-12, 20:31

如果用数馬機
可以帯個Body去試
即場影幾張試下 :share:
michaelmak
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-23, 17:49

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-01-12, 22:17

開盡光圈,向有光嘅方向望下入面鏡片有無塵、花左、或者mould之類,外殼有冇花左,最好帶部body試吓對焦有冇唔準,睇吓盒內有冇保用証,係咁上下啦,最好揾日老細唔得閒先去買,買完拿拿林放入防潮箱,側側膊唔多覺 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
goalkeeper
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-01-12, 22:37

goalkeeper 寫:最好揾日老細唔得閒先去買,買完拿拿林放入防潮箱,側側膊唔多覺 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

:a012: :a012: :004: :004:
圖檔
kingleecm
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 peterso 發表於 2005-01-12, 23:47

goalkeeper 寫:開盡光圈,向有光嘅方向望下入面鏡片有無塵、花左、或者mould之類,外殼有冇花左,最好帶部body試吓對焦有冇唔準,睇吓盒內有冇保用証,係咁上下啦,最好揾日老細唔得閒先去買,買完拿拿林放入防潮箱,側側膊唔多覺 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
豬鏡點開盡光圈 :a013: :a013: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-01-13, 01:00

peterso 寫:
goalkeeper 寫:開盡光圈,向有光嘅方向望下入面鏡片有無塵、花左、或者mould之類,外殼有冇花左,最好帶部body試吓對焦有冇唔準,睇吓盒內有冇保用証,係咁上下啦,最好揾日老細唔得閒先去買,買完拿拿林放入防潮箱,側側膊唔多覺 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
豬鏡點開盡光圈 :a013: :a013: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

豬鏡pat pat有塊小鐵片,用手按着可以控製光圈葉 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
goalkeeper
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-01-13, 02:52

goalkeeper 寫:
peterso 寫:

豬鏡pat pat有塊小鐵片,用手按着可以控製光圈葉 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

之前諗住買小黑五時問過網友....佢都係咁話

:modlaugh: :modlaugh:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 Thxdtsdd 發表於 2005-05-16, 20:11

對一對鏡身同包裝盒上既 S/N 係咪一樣! :share:
Thxdtsdd
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-23, 21:54

回到 攝影 ABC