誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 5 位訪客

D200 (高ISO 測試,由P.4開始,P.8呃多round)

汁相技巧, 攝影方法, 相機 / 鏡頭 report....

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-12-17, 23:53

小BB 寫:先講講MB-D200,呢個係D200用家必買o既配件,不過size似乎太大。 :ebsmile:

佢可以入兩舊叉電,而且有個adapter可以用2A叉電,呢樣真係幾方便,不過呢個設計好似有抄襲成分。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

有冇買埋 VR18~200呀 :struggle:

D200 同 MB-D200 分到幾 :money: 同係邊鼠買架 :a008: :a008: :a008:

如唔方硬嘅話,請 PM 吖 :ebsmile:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Thxdtsdd 發表於 2005-12-17, 23:54

Racingboy 寫:
小BB 寫:先講講MB-D200,呢個係D200用家必買o既配件,不過size似乎太大。 :ebsmile:

佢可以入兩舊叉電,而且有個adapter可以用2A叉電,呢樣真係幾方便,不過呢個設計好似有抄襲成分。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

D200 同 MB-D200 分到幾 :money: 同係邊鼠買架 :a008: :a008: :a008:

我都想知, PM 我丫, 唔該!!!!! :sorry: :sorry: :sorry:
Thxdtsdd
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-23, 21:54

文章發表人 sony_boy 發表於 2005-12-17, 23:56

Thxdtsdd 寫:

我都想知, PM 我丫, 唔該!!!!! :sorry: :sorry: :sorry:

我都想八下!!!! 麻煩pm me....:a009: :a009: :a009:
圖檔

如果我真係甘勁 , 你都要認命啦
sony_boy
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-22, 23:30

文章發表人 小BB 發表於 2005-12-18, 00:02

操作方面,如果你用開Nikon DSLR,咁你會好快上手(根本無咩分別)。

對焦速度相當快,Viewfinder又大又光(同D2X有得比)。

相片似乎較柔,(試拍的相係個friend同佢D屋企人,唔方便post出泥),色彩較D70自然。

不過部機連直度要成$15000,拍埋D70s似乎訂得高左少少,如果平番少少會吸引好多。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
圖檔
小BB
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-20, 19:50

文章發表人 Racingboy 發表於 2005-12-18, 00:04

小BB 寫:操作方面,如果你用開Nikon DSLR,咁你會好快上手(根本無咩分別)。

對焦速度相當快,Viewfinder又大又光(同D2X有得比)。

相片似乎較柔,(試拍的相係個friend同佢D屋企人,唔方便post出泥),色彩較D70自然。

不過部機連直度要成$15000,拍埋D70s似乎訂得高左少少,如果平番少少會吸引好多。 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:

Thank you :sorry: first.

咁有冇買 VR18~200 啫 :dont_un:
平有平玩,貴有貴玩,用咗Canare 同企鵝線仲好玩 (請按下面條Link啦 ) !http://www.hometheater.hk/forum/viewthread.php?tid=31&extra=page%3D1
Racingboy
  頭像

2004-11-16, 16:13

文章發表人 Thxdtsdd 發表於 2005-12-18, 00:05

小BB 寫:操作方面,如果你用開Nikon DSLR,咁你會好快上手(根本無咩分別)。

:sorry: :sorry: :sorry:

我最感興趣係 :
1.WB 準確度如何?
2. 高 ISO 雜訊如何?

因為呢兩方面, 係我對 D70 較為不足既地方.

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
Thxdtsdd
  頭像

2004-11-23, 21:54

文章發表人 小BB 發表於 2005-12-18, 00:25

Thxdtsdd 寫:

我最感興趣係 :
1.WB 準確度如何?

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

1. D70用閃燈好易偏藍,但D200似乎無呢個問題,我估D200在WB方面應該改善左。

2. 和其它Nikon DSLR分別似乎不大,呢方面真係要向Canon學習。 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-12-18, 00:43

對焦速度同D2X相比差幾多呀 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
goalkeeper
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 小BB 發表於 2005-12-18, 00:53

goalkeeper 寫:對焦速度同D2X相比差幾多呀 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

單張分別不大,連續追D2X快D。
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-12-18, 01:15

小BB 寫:
Thxdtsdd 寫:

我最感興趣係 :
1.WB 準確度如何?

1. D70用閃燈好易偏藍,但D200似乎無呢個問題,我估D200在WB方面應該改善左。

2. 和其它Nikon DSLR分別似乎不大,呢方面真係要向Canon學習。 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

之前好多外國forum話高iso嘅noise改善左 :question2: :question2: :question2:
goalkeeper
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 射擊人 發表於 2005-12-18, 01:34

goalkeeper 寫:之前好多外國forum話高iso嘅noise改善左 :question2: :question2: :question2:

我Look過D.Sample相都覺得係...

不過影相方面, 小BB都應該唔會點走漏眼... :048: :048: :048:
射擊人
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 小BB 發表於 2005-12-18, 01:45

射擊人 寫:
goalkeeper 寫:之前好多外國forum話高iso嘅noise改善左 :question2: :question2: :question2:

我Look過D.Sample相都覺得係...

不過影相方面, 小BB都應該唔會點走漏眼... :048: :048: :048:

走漏眼都唔出奇,試o既時間太短,聽日睇吓個朋友走之前有無機會再試清楚少少高iso的表現。 :ebsmile:
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 chowchow 發表於 2005-12-18, 01:58

對焦速度相當快 :question2: :question2: :question2:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 peterso 發表於 2005-12-18, 02:00

佢用支 17 - 55 f2.8 重正 la, sharp 好多, 18 - 200............soft :043: :043: :043: :043:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 射擊人 發表於 2005-12-18, 02:01

chowchow 寫:對焦速度相當快 :question2: :question2: :question2:

ChowChow, 呢部真係諗得過... :devil: :devil: :devil:
射擊人
  頭像

2004-11-16, 16:46

上一頁下一頁

回到 攝影 ABC