誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

PhotoShop相片急症室系列 (射燈黃膽急救法)

汁相技巧, 攝影方法, 相機 / 鏡頭 report....

PhotoShop相片急症室系列 (射燈黃膽急救法)

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 11:49

E家大家應該有好多機會響射光燈之下去影相...

影出泥嘅時候一般都會偏黃...(除非你用閃燈)

肉眼睇明明夠光兼靚靚..

影出泥就黃面婆咁... :a002: :a002:

有人會以為部相機測錯咗個WB測錯咗, 以為用灰咭去測就會九得電..

結果影出泥都係唔多電...質感不佳... :a006: :a006:

因為原因在於E家室內裝修用嘅射燈..

根本就係藍光頻譜欠奉..色溫甚為混亂複雜..

所以用現場射燈光影相根本就注定係發黃...

但係唔影都影咗喇...咁都要解解救架~! :042: :042:

最多下次小心D囉! :angry: :angry:

好! 今日就用皮禮士糖幅相泥搞搞佢一齊試吓啦! :048: :048:
最後由 射擊人 於 2005-12-19, 12:17 編輯, 總共編輯了 2 次
射擊人
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-16, 16:46

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 11:53

唔~~

呢幅都幾黃吓...

啱晒用!! :041: :041:

皮禮士糖唔凖嬲架!! :ebsmile: :ebsmile:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:00

檢查吓3個Channel確認傷勢先.. :053: :053:
附加檔案
Red.Channel
Green.Channel
Blue.Channel
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:07

唔...

淨以D皮膚泥講, Blue.Channel資料明顯不足..起晒粒粒..

就算推光D.Blue.Channel個Level, 都只會得出一個光D..但係E然起粒粒嘅Blue.Channel...

咁典算呀~!! :042: :042: :042:

(註: Red.Channel情况都好危殆..但係未死得住..一於唔救!!)
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:12

咁... :a010: :a010:

咪向Green.Channel偷D或者借D資料補補佢囉!

下面貼圖當寫字啦~! :048: :048:

1. 首先選擇要被填補嘅Channel

(即Target.Channel, 今次我地example係Blue.Channel)

2. 然後揀Image=> Apply Image..
附加檔案
最後由 射擊人 於 2005-07-12, 16:18 編輯, 總共編輯了 1 次
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:16

睇吓個Dialog寫D乜喳~!

唔...佢大概問..

1. 你想用咩嘢Source.Image(今次咪自己囉!)、

2. 嘅咩嘢Channel(今次咪Green.Channel囉!)、

3. 用咩嘢溝法(咪咁深啦! Normal就算啦!)溝落Target.channel樹、

4. 溝幾多? (咁Q煩架~!! :a007: 25%算啦!!)
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:28

做乜諗嘢吖!? 跟手就填頭先講果D落去啦!! :048: :048:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:33

唔...

E家睇落個Blue.channel好似有番D氣息..

應該脫離危險期喇... :053: :053:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 射擊人 發表於 2005-07-12, 12:38

再睇吓全相係咪好D先~~ :048: :048:

好!! 收隊!! :hello: :hello:

呀邊個邊個!! 唔好搞嘢住!! 夠鐘同細佬去Tea!!

:eat: :eat: :eat:
附加檔案
射擊人
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-07-12, 12:56

Very comprehensive guidelines :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands :great: :great: :great: :great:
goalkeeper
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 ANPANMAN 發表於 2005-07-12, 13:05

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
ANPANMAN
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-12, 22:49

文章發表人 .sc. 發表於 2005-07-12, 13:25

:038: :038: :038: 靚晒!
.sc.
  頭像

2004-11-16, 18:36

文章發表人 michaelmak 發表於 2005-07-12, 13:55

:drink1: :sorry: :give: :clap2hands :011:
michaelmak
  頭像

2004-11-23, 17:49

文章發表人 Dlok 發表於 2005-07-12, 14:14

射師父!如果在同一場景下,假設全批相(50張)都係 Blue Channel 危殆,可唔可以 save action repeat 條 action 呢? :a010: :a010: :a010:

有錯唔好 :hit: :patpat1: :sorry:
Dlok
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-01-14, 10:55

文章發表人 好朋友 發表於 2005-07-12, 14:34

:sorry: :sorry: :sorry:
好朋友
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-02, 23:34

下一頁

回到 攝影 ABC