誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 2 位訪客

D70 新手有大堆白痴問題 (請幫忙!!)

汁相技巧, 攝影方法, 相機 / 鏡頭 report....

D70 新手有大堆白痴問題 (請幫忙!!)

文章發表人 Wildcat 發表於 2004-12-12, 02:51

各位大大,

細佬剛買D70三日有一大堆白痴問題需要請各位大大幫忙,先講組合係D70 BODY + VR 24-120 + SB800.

Q1: 唔知道點解用
圖檔

圖檔
Wildcat
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-30, 16:56

Re: D70 新手有大堆白痴問題 (請幫忙!!)

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-12, 02:56

Wildcat 寫:各位大大,

細佬剛買D70三日有一大堆白痴問題需要請各位大大幫忙,先講組合係D70 BODY + VR 24-120 + SB800.

Q1: 唔知道點解用�SB800(TTL-BL)之後影�相出來張張都UNDER,請問係唔係需要SET�咩? 加返 +0.7EV
Q2: 如果唔夠光已裝上SB800(TTL-BL)但係VIEWFINDER個測光錶讀數仍然係UNDER,請問咁係唔係正常? >> 比我 check check
Q3: 我用24-120mm但SB800個DISPLAY最小顯示到24mm最盡只顯示到105mm,理論上D70係乘大1.5倍,即係顯示最小應該36mm同最盡180mm,請問咁計�唔�? >> 正常, flash 計到 105 jar

Thank You!! :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
:048: :048: :048: :048:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 小BB 發表於 2004-12-12, 06:18

Q1: under幾多?under少少好正常。最好post D相睇睇。

Q2: viewfinder的讀數只顯示現塲光,唔計閃光,所以都係正常。

Q3: SB800唔知你部係菲林機定數碼機,唔會x1.5。SB800出光的角度最窄都係105mm,就算你支鏡頭幾長,SB800最多都係105mm,唔會再變。所以答案又係正常。

我只係一個小BB,唔係大大,答錯唔好打。 :049:
小BB
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-20, 19:50

文章發表人 Wildcat 發表於 2004-12-13, 22:08

兩位唔該!! 明白晒!! :a012:

SO兄 - 請問咁如果加
圖檔

圖檔
Wildcat
  頭像

文章發表人 Wildcat 發表於 2004-12-14, 00:32

兩位請指教 :confused: (Resize Only)

JPEG (8-bit) Fine
Lens: VR 24-120mm F/3.5-5.6 G
Focal Length: 48mm
Digital Vari-Program: Portrait
Metering Mode: Multi-Pattern
1/60 sec - F/4.8
Exposure Comp.: 0EV
Sensitivity: ISO 200
White Balance: Auto
AF Mode: AF-S
Flash Sync Mode: Front Curtain
Auto Flash Mode: Balanced i-TTL
Auto Flash Comp: 0 EV
Color Mode: Mode Ia (sRGB)
Tone Comp: Auto
Hue Adjustment: 0
Saturation: Normal
Sharpening: Auto
Noise Reduction: Off
Sharpening: Auto
附加檔案
圖檔

圖檔
Wildcat
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-14, 01:56

加返 2/3 EV 左右 la, 不過最好影 raw, 唔屎煩可以慢慢較 :a003: :a003: :a003: :048: :048: :048: 唔同情形加嘅 EV 唔同, 最好一影完即睇相同 histogram 就知有冇 over / under :a010: :a010: :a010:
附加檔案
peterso
  頭像

文章發表人 kingleecm 發表於 2004-12-14, 05:07

Digital Vari-Program: Portrait

:confused: :dont_un:
圖檔
kingleecm
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-14, 11:45

kingleecm 寫:Digital Vari-Program: Portrait

:confused: :dont_un:
..係wor...用光圈先决 la.. :048: :048: :048:
peterso
  頭像

文章發表人 Wildcat 發表於 2004-12-14, 16:04

SO兄 - 就算用"光圈先决"都有問題至抓頭 :045:
圖檔

圖檔
Wildcat
  頭像

文章發表人 goalkeeper 發表於 2004-12-14, 16:17

你架電視機好似幾危險吓喎 :a006: :a006: :a006:
goalkeeper
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 peterso 發表於 2004-12-14, 16:20

Wildcat 寫:SO兄 - 就算用"光圈先决"都有問題至抓頭 :045:
...用 raw la... :devil: :devil: :devil: 一係加 2/3 ev..影唔同顏色測光一定 off 咗 D..影白就 under..影黑就 over...影嘢一定要汁生呀..D70..影到好嘢o架, 唔好灰心, 操多D就得o架 la :048: :048: :048: :048:
peterso
  頭像

回到 攝影 ABC