誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 10 位訪客

新手有d要求但無水喉既組合

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

新手有d要求但無水喉既組合

文章發表人 lkljason 發表於 2008-11-14, 11:34

進入高清既家庭都接近兩個幾月,可以用高清黎迎接奧運呢項盛事,Timing都算唔錯,今次upgrade唔可以話煥然一新,起碼音效仍然未達高清既水準,但對我呢d業餘既愛好者黎講已經好滿足 (如果換埋部support 高清既amp同部有bitstream既BDP既話就真係超滿足添呀~~發夢中XDDDD)

講返而家既裝備先,部X系既電視,畫質真係無可置疑咁滿意,加上setting同操作都好user friendly,售後服務既評價亦都係正面 (希望唔使用到啦~~XDDD),而3組HDMI、兩組色差.....等等,一般既玩家我覺得已經足夠。轉台聽有用緊呢部機既朋友講略嫌慢,但我自己覺得可以接受。Sony機出名味精重,效果出黎會比較sharp,喜愛自然色既朋友可能會覺得刺眼,需要要o係setting上調一調較。黎緊X系聽講會有新機出,但40"聽講會用低一個grade既BRAVIA Engine,行貨會唔會有所提升真係要上架至知勒!

優點:
- 外型吸引
- Made in Japan
- 顏色SHARP到震,好此道者既我當時真係眼前一亮,加上當o係電器鋪睇DISPLAY睇同一個source既時候,呢部既畫質真係特別出眾,無野講!
- MANUAL操作USER FRIENDLY唔難上手
- 送貨時SERVICE唔錯
- HDMI三組一般用家夠用
- 扣翻2000蚊coupon,機價大約17,000,呢個價買到部sony X系既LCDTV我覺得算幾抵!(未計優惠價買STB同blu-ray player)

缺點:
- 當有黑畫面既時候微粒都幾粗,唔知係咪就係所講黑位唔夠實淨呢?
睇BD都唔錯,但睇電視就比較嚴重勒,唔知係咪機頂盒問題呢!
- 外框及喇叭佔既位置都幾大,X系又無37"既選擇,如果細返小小會好D

http://www.post76.com/discuss/viewthrea ... a=page%3D1

部Sony BDP-S300對我黎講如果唔係加8舊水黎換,正常我買PS3都未輪到佢,不過幾舊水當買部BDP就點都抵到爛 (雖然呢部BDP係無bitstream),但開機速度真係慢到想死,我都知普遍既BDP開機、讀碟速度係會比DVDP慢,如果你仲用DVDP既黎做標準,我驚你會以為佢係hang左機呀!XDDDD

因為BDP速度慢成咁,所以身痕痕走去買左部Philips既DVP3980K,呢部機除左讀dvd比較快之外,佢仲有能夠將dvd既畫質谷上 1080p (比普通無得upgrade dvdp播出黎既效果靚一倍有多),加上部機叫得做讀碟王讀碟能力點都有翻咁上o下 (希望唔好係作大啦,但暫時自家燒既碟都無話load唔到),唯一比較差勁d既就係當部機既同軸如果要駁amp後輸出5.1音效,HDMI既音效就要犧牲,因為部amp未有HDMI輸入,未知如果HDMI駁amp後再出電視會點樣,如果有朋友試過又知道答案既話,歡迎來信到TVB10700信箱........................哈哈哈!夠爛未呢個gag!不過講真,如果真係知道既朋友就麻煩講聲,等我得個知字都好丫)

最後講埋部STB機頂盒,佢同部BDP情況一樣,如果唔係呢個優惠價,我亦都唔會選擇呢部STB,因為如果以正價2千幾蚊仲買部無錄影功能既STB,我就點都過唔到自己果關 (雖然錄影呢個功能對我輕於浮雲,但始終有點都好過無嘛),但而家以$480蚊就有部外型殺晒 (暫時我覺得係最靚外型既機頂盒),功能雖然係好基本,但質數都尚可以接受 (起碼無乜點Hang過機,轉台亦都唔會太慢),加上同部BDP外型絕配,所以暫時都唔會考慮upgrade。

總結,因為以上既setup,所以亦都要買過個地櫃黎安置呢炸傢伙,雖然地方同金錢所限未能夠做到最好,但對我呢d入門玩家暫時算係不錯既組合,希望黎緊再有機會upgrade再同大家分享呀!
我係lkljason
呢個係我既私人Blog
得閒就入o黎Hair o下啦
http://hk.myblog.yahoo.com/ansonleung29/
lkljason
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-10-12, 10:47

Re: 新手有d要求但無水喉既組合

文章發表人 cocacola99 發表於 2008-11-14, 11:58

中置同兩隻前置的距離係咪太短呢................. :ebsmile:
Display: Panasonic P50V10 (Nanotech #320)
BDP: Denon 2500 (Kimber PK14)
DVDP: Toshiba XDE
CDP: emmlabs TSD1+ DAC2 (Powersnake Python Vx, Acrolink 7n-2070II XLR)
Speakers: Ologe Acoustic The TEN, Zero, One
2-channel Amp: Mcintosh C2300 (Ologe PC) + Mcintosh MC1.2kw (Ologe PC, Acrolink 7n-2070II XLR)
Power processor: CSE-TX1200
AV Pre Amp: Onkyo PR-SC5507
AV Power Amp: Theta Dreadnaught II
Subwoofer: ??????
cocacola99
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-10-20, 19:31

文章發表人 lkljason 發表於 2008-11-14, 14:18

cocacola99 寫: 中置同兩隻前置的距離係咪太短呢................. :ebsmile:

絕對會啦! :unhappy:
地方所限無計,所以預算如換喇叭都會換d衛星喇叭,令到距離盡量拉翻開d!
我係lkljason
呢個係我既私人Blog
得閒就入o黎Hair o下啦
http://hk.myblog.yahoo.com/ansonleung29/
lkljason
  頭像

2005-10-12, 10:47

文章發表人 日劇狂 發表於 2008-11-14, 19:31

部40"sony X系好靚. :clap2hands :clap2hands
圖檔
日劇狂
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-07, 19:48

回到 影音組合-私房菜