誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 20 位訪客

我最新Set up(12頁起06年尾新喇叭+新AMP+SB3+DAC1+報告+大執位)

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

文章發表人 piggy 發表於 2007-05-11, 07:52

brian_av100 寫:
piggy 寫:
ensemblefai 寫:
piggy 寫:
ensemblefai 寫:hi 咁現左d 聲音如何呀? 仲有無 無奈的感覺?低音仲有無過量的情况?
加油呀
fai

thx

全部解決啦,基本部amp run in 300小時後,再加上將喇叭搬前D,再換銅speaker cable,已解決所有問題了。Class D amp真係幾好ka,大家只要放開成見,試過就知......

另外,我發覺部amp拿來播 交響樂,在播大柵野時,會發覺D音唔會一pat pat,清清楚楚,勁dim!

Great ^_^ :clap2hands :clap2hands 有時間影番張全家幅 俾我羨慕吓 thx!

我D 交響樂CD 已由幾隻變成幾十隻........

好靚仔, 一set JR. :001: :001:

我用同一款 PRE, + ICEPOWER AMP, 好想搬對 AMP 去你度試下.
A/B 比較同一ICEPOWER,唔同的品牌的AMP差幾遠. 因為我都好想整返 SET 501. :048:

試機基本上無問題,不過要有以下條件:
1) 我考跟試,要到5月中個weekend去旅行,所以只可在5月25之後先可以
2) 不如找多3個網友,有其他 ice power amp (eg Nu Force, JR 501, etc),來個ice power amp 比較。 ice power amp 咁輕,好易!
3) 最好weekend,我太座不在,咁大家可盡興D,不過match唔到時間,都可照去馬,當她透明或鎖她入房便可 :050:
4) 最好有個寫手,寫個report同相,與大家分享
5) 本人的powercord及拖板只係三流貨色
6) 本人之地方唔大,礸石廳,一個聽歌位+兩座位sofa,所以唔好expect咁高

報名(帶來的機)有帶機優先:
piggy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2005-02-01, 11:03

文章發表人 初哥 發表於 2007-05-11, 10:48

[quote="piggy"][quote="brian_av100"][quote="piggy"][quote="ensemblefai"][quote="piggy"][quote="ensemblefai"]hi 咁現左d 聲音如何呀? 仲有無 無奈的感覺?低音仲有無過量的情
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 brian_av100 發表於 2007-05-11, 12:43

piggy 寫:
piggy 寫:
piggy 寫:
ensemblefai 寫:hi 咁現左d 聲音如何呀? 仲有無 無奈的感覺?低音仲有無過量的情况?
加油呀
fai

thx

全部解決啦,基本部amp run in 300小時後,再加上將喇叭搬前D,再換銅speaker cable,已解決所有問題了。Class D amp真係幾好ka,大家只要放開成見,試過就知......

另外,我發覺部amp拿來播 交響樂,在播大柵野時,會發覺D音唔會一pat pat,清清楚楚,勁dim!

Great ^_^ :clap2hands :clap2hands 有時間影番張全家幅 俾我羨慕吓 thx!

我用同一款 PRE, + ICEPOWER AMP, 好想搬對 AMP 去你度試下.
A/B 比較同一ICEPOWER,唔同的品牌的AMP差幾遠. 因為我都好想整返 SET 501. :048:

1) 我考跟試,要到5月中個weekend去旅行,所以只可在5月25之後先可以
2) 不如找多3個網友,有其他 ice power amp (eg Nu Force, JR 501, etc),來個ice power amp 比較。 ice power amp 咁輕,好易!
3) 最好weekend,我太座不在,咁大家可盡興D,不過match唔到時間,都可照去馬,當她透明或鎖她入房便可 :050:
6) 本人之地方唔大,礸石廳,一個聽歌位+兩座位sofa,所以唔好expect咁高

我要 30/5 先可以返到來 :eusa_wall: :eusa_wall:
可能都幾忙, 時間再約. :selfpun:

到時我會帶 Cardas GR (old version) XLR 比較, 想知新舊分別 :confused2:
enjoy life, enjoy music......
brian_av100
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-12-16, 23:57

文章發表人 piggy 發表於 2007-05-16, 08:07

piggy 寫:
piggy 寫:
piggy 寫:
加油呀
fai

thx

我要 30/5 先可以返到來 :eusa_wall: :eusa_wall:
可能都幾忙, 時間再約. :selfpun:

到時我會帶 Cardas GR (old version) XLR 比較, 想知新舊分別 :confused2:

ok, 時間再約
piggy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Kelvin Lau 發表於 2007-05-18, 10:38

我有隻Isotek Sigmas, Isotek電源線, Silversonic純銀XLR線,Stello DAC 2200 MKII,有人有車載我的話,全部可以抬到府上試下喎!

圖檔
Kelvin Lau
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2004-12-11, 20:58

文章發表人 brian_av100 發表於 2007-05-18, 13:20

Kelvin Lau 寫:我有隻Isotek Sigmas, Isotek電源線, Silversonic純銀XLR線,Stello DAC 2200 MKII,有人有車載我的話,全部可以抬到府上試下喎!

圖檔

好啊 :038: :038: :038:
brian_av100
  頭像

文章發表人 piggy 發表於 2007-06-01, 13:44

返來la

又要再upgrade,清場.......

大家估唔估到,我買左mud野?
攪到要清場 :ebsmile:
附加檔案
piggy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Sai-Lo 發表於 2007-06-01, 14:13

piggy 寫:返來la

JR new poweramp :a013:
Sai-Lo
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-20, 18:17

文章發表人 初哥 發表於 2007-06-01, 14:23

買左層樓 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:
圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 piggy 發表於 2007-06-01, 15:46

初哥 寫:

買左層樓 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

太睇得起我la

只係upgrade 左air con
等夏天可安心聽歌
本來想裝大金,不過話7月先有貨

7月?唔好話冬天!! :cutcut:
附加檔案
piggy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 brian_av100 發表於 2007-06-02, 21:40

piggy 寫:
初哥 寫:

太睇得起我la

等夏天可安心聽歌

幾時方便+訪. 我已經返來啦. :hello: :hello:
brian_av100
  頭像

文章發表人 大口仔/ Bigmouthboy 發表於 2007-06-03, 02:23

HiFi Rack?
大口仔/ Bigmouthboy
  頭像

2004-11-24, 01:49

文章發表人 piggy 發表於 2007-06-05, 06:34

:love_china:
piggy 寫:
初哥 寫:

太睇得起我la

等夏天可安心聽歌

平日你有空嗎?
piggy
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

上一頁

回到 影音組合-私房菜