誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

用Android TV BOX 快速上PPTV睇片

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

用Android TV BOX 快速上PPTV睇片

文章發表人 M2M 發表於 2012-03-03, 13:49

上Android 版PPTV,你可以用Android手機或Android電視盒上,要增加PPTV播放既流暢度就有兩大要數:1)你上網個網路速度快唔快;2)你個手機或Android電視盒既性能好唔好。而我一般都系用Android TV Box 加電視黎上,因為個Monitor大D睇得舒服D。好似我咁,我就一直用Magic-Pro個iGoGoTVMP-188接連電視睇PPTV,由於佢設計到可以放系電視頂上,所以我長放系上面都好方便。由於屋企人多,所以我地上網要用有線寬頻和電訊盈科兩個ISP,而整體播放效果非常順暢。不過我亦用過個舊舊地既Android手機系屋企接WiFi上PPTV,個效果就麻麻地,流暢度都比較低。
圖檔
用PPTV之前,先去Market下載個最新版既PPTV先啦,我比較常去安智市場,因為果道Apps比較多。去到安智市場,在搜索欄直接打上PPTV就可以search到PPTV最新下載版本。

圖檔
完成下載PPTV網絡電視Android版後可以進行安裝,然後就可以開始使用。

圖檔
去到PPTV個主畫面,你會睇到有好多功能可以選擇,好似熱播電影、電視劇場、時事資訊等……重有個直播功能,如果你想睇大陸電視台直播,咁呢到就有你要睇既野啦!

圖檔
選擇要睇既類型時,PPTV幫你分左類,走去頻道選擇功能,你可以直接選出唔同類型既片種,直接按一按進入就可以啦。

圖檔
如果你想睇電影,佢亦都幫你分左類型、電影地區同年份,你可以自由選擇。

圖檔
好似人氣卡通”貓之報恩”咁,佢提供既就係高清版本,不過要你個Android電視盒或手機支持高清輸出播放先至播到啦。好似我用緊個iGoGoTV MP-188咁,佢最高支持到1080P,你個電視大D都唔怕睇唔清啦。不過要留意唔係每部電影都有1080P高清版,有D可能格式會低D,咁要視部電影支援到幾高清啦。Sample可以去youtube http://youtu.be/-VHoDtlwQiU 睇下.

圖檔
其實PPTV既片種都幾多下架,好似卡通都有成171部,其他片種都唔小。我依家好鐘意用電視直接上去PPTV睇片,因為使用真係非常方便,只要你開左個電視同個iGoGoTV,唔洗十秒鐘就可以開始選片睇,真係好似睇普通電視一樣隨時ready,如果等電腦開機都要等成幾分鐘先上到網,時間真係差好遠.
圖檔
M2M
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2011-10-29, 19:12

Re: 用Android TV BOX 快速上PPTV睇片

文章發表人 quiz 發表於 2012-10-12, 01:36

:a004:

Sent via Extra7
圖檔

圖檔
quiz
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-10-15, 23:37

Re: 用Android TV BOX 快速上PPTV睇片

文章發表人 flyboy 發表於 2013-07-28, 13:42

:a004:
flyboy
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2006-08-05, 14:34

回到 影音組合-私房菜