誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 20 位訪客

越玩越窮既影音組合

歡迎各位影音 fans post 自己曾經擁有、現在使用緊或夢想組合 (由單件器材至整套組合), 可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正. 未必要相, 齋講都得

文章發表人 bobby chu 發表於 2007-01-08, 23:24

wagonr96 寫:
cocacola99 寫:
bobby chu 寫:
chiuching 寫:
bobby chu 寫::038: :038: 好靚。

個架係乜 model 同要幾 :money: 。。。。。。 :038: :038: :038: :038: :038:

H6, 要$ ^*)), 不過我再有個特別discount.

:dont_un: :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb: :lightbulb: :sorry: :cutcut: :money:

望下個 keyboard 啦........................ :048: :048:
:drink1: :drink1: :give: :give: :clap2hands :clap2hands

:a010: :a010: :a010: :a010: :049:
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-12-16, 21:27

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-09, 12:37

最近係東京秋葉原買番黎既TAOC墊材, 係東京買TAOC真係勁抵買. :a012:

圖檔
我話:『早買早享受喎。』
老細就話:『遲買多折扣喎。』
屋企個forum
chiuching
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-11-05, 00:54

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-09, 12:39

近攝一下, 勁大塵, 個CDP口好似爛爛地又花花地, 墊材之間既距離勁近... :confused: :confused: :confused:

圖檔

一前二後好唔好架? :question2:
TAOC收靚低音, :a012:
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-09, 21:58

今日有位hifi同好上左黎我到幫我搞搞個喇叭擺位, 而家最新擺位係比之前放得更入更貼牆, 每隻喇叭離開個hifi架更遠, 但擺完之後試聽, 音場比以前闊了 & 後了 許多, 人聲比之前聚焦得更好無以前咁散, 音量可以大10個db也不覺得埋身或聽不下去.

睇相
執位前:
圖檔

執位後:
圖檔
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 Sai-Lo 發表於 2007-04-09, 23:25

good.... :a012:

最近我都想玩擺位 :a004: :a004: :a004: :a004:
Sai-Lo
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-10-20, 18:17

文章發表人 初哥 發表於 2007-04-10, 18:34

chiuching 寫:今日有位hifi同好上左黎我到幫我搞搞個喇叭擺位, 而家最新擺位係比之前放得更入更貼牆, 每隻喇叭離開個hifi架更遠, 但擺完之後試聽, 音場比以前闊了 & 後了 許多, 人聲比之前聚焦得更好無以前咁散, 音量可以大10個db也不覺得埋身或聽不下去.

睇相
執位前:
圖檔

執位後:
圖檔

你對喇叭係
圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-10, 21:48

[quote="初哥"]你對喇叭係
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 klau 發表於 2007-04-12, 10:40

Hello chiuching,

當日幫你擺那位朋友也跟我談論過你的問題.小弟有些愚見,由於你是用Lyngdorf+JM Lab,如果你想有更好的質感及音樂感,問他借對喇叭線試下,應該會有意想不到的收獲.另外口型在TV頂,的確是有點高,如果你是用金屬釘墊的話,建議你換上木釘墊,問題應可解決,而整體音樂表現也相應提高.JM Lab喇叭不宜用金屬墊.
klau
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 15:37

文章發表人 初哥 發表於 2007-04-12, 13:59

klau 寫:Hello chiuching,

當日幫你擺那位朋友也跟我談論過你的問題.小弟有些愚見,由於你是用Lyngdorf+JM Lab,如果你想有更好的質感及音樂感,問他借對喇叭線試下,應該會有意想不到的收獲.另外口型在TV頂,的確是有點高,如果你是用金屬釘墊的話,建議你換上木釘墊,問題應可解決,而整體音樂表現也相應提高.JM Lab喇叭不宜用金屬墊.

好提意 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
我第一次聽時
真係要岳起個頭黎聽
或者可唔可以將後面
圖檔
初哥
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-12, 22:53

初哥 寫:

好提意 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
我第一次聽時
真係要岳起個頭黎聽
或者可唔可以將後面
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-12, 22:57

我都覺得我個setup唔
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 klau 發表於 2007-04-13, 11:07

只係試下換另一喇叭線聲底,唔係叫你拿來長用啊,幾個鐘攪掂!

如果有木墊借就最好借來試下合唔合你口味先再買,以免浪費金錢啦.試下問你個同屋苑朋友借.如果0岩用就直情買同一款便可.
象棋某種度上都可以作為參考用,可以先換走Taoc試試聲底.
木墊可找花梨或櫻桃木,黑檀或紫檀會再sharp d,收得細d,但連低頻量都會收細及緊些,不知合唔合你口味?

我估計你的聆聽距離不太遠,口形應在視線水平高2,3吋便可,太高的話,學初哥話齋,聽到頭岳岳,不太自然.

以上只係小弟愚見,唔0岩唔好打頭! :hit: :hit: :hit:
klau
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 15:37

文章發表人 chiuching 發表於 2007-04-13, 12:51

象棋同TAOC比, 咁我鐘意TAOC多啲... :confused:
我既視線水平高2,3吋真係差唔多到電視機頂......... :confused: :confused: :confused:
屋企個forum
chiuching
  頭像

文章發表人 bobby chu 發表於 2007-04-13, 18:53

chiuching 寫:象棋同TAOC比, 咁我鐘意TAOC多啲... :confused:
我既視線水平高2,3吋真係差唔多到電視機頂......... :confused: :confused: :confused:

D晾機腳我自己做既。。。。。。。。 :inlove2: :inlove2: :inlove2: :inlove2: :inlove2: :inlove2:
圖檔圖檔圖檔圖檔
bobby chu
  頭像

2005-12-16, 21:27

文章發表人 Old Man 發表於 2007-04-17, 22:06

:clap2hands :clap2hands :eusa_clap: :eusa_clap: :great: :great: :love_china: :love_china:
Old Man

2005-08-20, 15:00

上一頁下一頁

回到 影音組合-私房菜