誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 5 位訪客

我又泥襯熱鬧

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

我又泥襯熱鬧

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-11, 18:37

新張大吉,等我都呃番幾個post先。
:048: :048: :048:
圖檔
小BB
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-20, 19:50

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-11, 18:47

1999年,用開菲林機o既我終於受唔住誘惑,買入第一部數碼相機。

Olympus Camedia 2500L

(射J人早我咁多玩數碼相機,唔駛講都知佢老餅過我好多喇) :a010: :a010: :a010:
附加檔案
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-11, 18:58

雖然2500L只有2.5M Pixel,但鏡頭質素相當高,5R以下可以收貨有餘。

最大缺點係個LCD只可以用泥睇相,影相o既時候要用viewfinder (optical)。

雖然同菲林質素仲有好大距離,但勝在方便,搞到菲林機開始被打入冷宫。

當時實在無想過數相碼機會普及得咁快,一來機貴,二來質素唔高,最大阻力係記憶咭貴到震。(48MB好似要成千蚊) :a003:
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-14, 16:30

做左一2500L一段時間之後,用菲林機的次數愈泥愈少,雖然性能同我用開的菲林機無得比,但方便兩個字己經殺晒。

後來Olympus出左4MP的E10,Sony又出5MP的707,2500L即時變得好落後,無過我又唔捨得放棄2500L,我份人係咪好長情呢。 :modlaugh: ......................其實莫財。
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-14, 16:39

再過左一段時間,有一日忽然有一部E10上門搵我,向我哭訴佢遇人不淑,新主人話佢遲鈍要拋棄佢,我見佢咁鬼可憐,結果就收留左佢。

E10就咁成為我第二部數碼相機。

而家E10每次見到我,都會向我提起佢當年d傷心事嫁。 :042:
附加檔案
最後由 小BB 於 2005-09-28, 21:04 編輯, 總共編輯了 1 次
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 ys 發表於 2005-05-15, 08:39

O記擁躉 :modlaugh: :clap2hands :clap2hands :clap2hands
ys
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-04-05, 09:44

文章發表人 拓荒者 發表於 2005-05-15, 18:21

:a012: :a012: :a012:
AV100FUN 不論是投影雞 :a005:(Projector)定還是蛋雞 :lightbulb:(CRT)播得出靚畫面就是好雞... :a012:!!!
『影音的執著...!!!』『我的"一人小天地"影音組合...!!!』『摩斯密碼翻譯器』WallpaperMyFavoritesDVD
列 . ~『DVD機篇!!!』~『擴音機篇!!!』~『揚聲器篇!!!』
圖檔...嗚謝浮浮貓提供
《莫生氣》 人生就像一場戲,因為有緣才相聚。
相扶到老不容易,是否更該去珍惜。為了小事發脾氣,回頭想想又何必。別人生氣我不氣,氣出病來無人替。
我若氣死誰如意,況且傷神又費力。鄰居親朋不要比,兒孫瑣事由他去。吃苦享樂在一起,神仙羨慕好伴侶。
拓荒者
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-12-30, 08:52

文章發表人 chowchow 發表於 2005-05-15, 21:14

continue please :003: :003:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-15, 23:46

用左E10一段時間之後,開始覺得唔可以換鏡頭係一個大問題,要wide唔夠wide,要tele又唔夠tele,要macro又唔夠大,總之樣樣差少少。

本來無想過買DSLR,因為當時實在太貴喇,後來d價跌吓跌吓,終於把心一橫就買咗佢。
附加檔案
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 peterso 發表於 2005-05-15, 23:52

:modlaugh: :modlaugh: :modlaugh: :a004: :a004:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-15, 23:58

S2Pro o既出現,令雪櫃入面o既鏡頭可以解凍。

可惜大部分鏡頭都係手動鏡,裝上S2Pro居然唔可以測光,真係有d中招的感覺,因為手動鏡裝上我之前用的AF菲林機係可以測光o架!

:a003: :a003: :a003:
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 小BB 發表於 2005-05-16, 00:27

當時手上可以用o既AF鏡頭得105mm f/2.8 macro 同35-70mm f/2.8,但支zoom加上crop factor變得唔多方便,裝其它手動鏡只好用測光錶,都幾唔方便吓。

不過S2Pro的影像質素比E10高出許多,尤其在高ISO的情況更加明顯。當然鏡頭質素也有很大的影響。

當時覺得應該有排都唔駛買機喇呱,但世事住住出人意表....
圖檔
小BB
  頭像

文章發表人 offset 發表於 2005-05-16, 13:45

:038: :038:

唔好呃咁多,快繼續 :dont_agree:
offset
  頭像

2004-12-01, 08:14

文章發表人 明天 發表於 2005-05-16, 14:16

不過S2,S3PRO困唔好就係唔對應I-TTL
:unhappy: :unhappy:
明天
  頭像

2004-11-25, 21:40

文章發表人 peterso 發表於 2005-05-16, 14:46

明天 寫:不過S2,S3PRO困唔好就係唔對應I-TTL
:unhappy: :unhappy:

save 相慢同 s2 死 ccd :a008: :a008: :a008: :a008: :a008:

d 色就 :great: :great: :great: :great: :great:
peterso
  頭像

2004-11-16, 18:33

下一頁

回到 攝影器材-私房菜