誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 2 位訪客

新手一問

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

新手一問

文章發表人 vivianng7711 發表於 2007-02-01, 12:13

我係新手一名,岩岩買左部canon 400d,主要想影人物寵物同埋風景,唔知要D咩配備?如果影夜景要用咩鏡好? :001:
vivianng7711
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2007-02-01, 12:05

文章發表人 tiramisu 發表於 2007-02-01, 13:20

canon 400d..
主要想影
人物 *** 50mm/85mm
寵物 *** 如果跑果d..就配支70-200mm, 坐定定就冇所謂...
風景 *** wide鏡囉..17mm-40mm / 10-22mm
影夜景同風景一樣

口甘你諗住budget幾多? 想買幾多支?
你買左機未? :eusa_dance:
tiramisu
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-09-22, 12:45

文章發表人 vivianng7711 發表於 2007-02-01, 14:05

tiramisu 寫:canon 400d..
主要想影
寵物 *** 如果跑果d..就配支70-200mm, 坐定定就冇所謂...
風景 *** wide鏡囉..17mm-40mm / 10-22mm
影夜景同風景一樣

好多謝你既回覆!
相機就買左,有埋18-55mm。
因為我係新手又唔係專業人士,所以要求都唔係好高,最好係平靚正啦,閃光燈係唔係必備嘎?430EX得唔得?
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 wstse 發表於 2007-02-01, 15:15

vivianng7711 寫:
主要想影
影夜景同風景一樣

好多謝你既回覆!
因為我係新手又唔係專業人士,所以要求係好,最好係平靚正啦,閃光燈係唔係必備嘎?430EX得唔得?

要求唔高就用1.4定焦或2.8zoom得啦 :share:

閃燈就580啦 :share:

:struggle:
wstse
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-09-24, 00:25

文章發表人 tiramisu 發表於 2007-02-01, 15:34

wstse 寫:
vivianng7711 寫:
主要想影
影夜景同風景一樣

好多謝你既回覆!
因為我係新手又唔係專業人士,所以要求係好,最好係平靚正啦,閃光燈係唔係必備嘎?430EX得唔得?

要求唔高就用1.4定焦或2.8zoom得啦 :share:

閃燈就580啦 :share:

:struggle:

係啦...買支50MM F1.4先啦...影人影寵物 (坐定定) 都OK...
影風景...18-55mm夠用啦...

我都用430EX...不過加番個柔光罩好D...
比你睇下我隻狗狗..HEHE..佢叫T仔.. :whistling:
圖檔
tiramisu
  頭像

2005-09-22, 12:45

文章發表人 vivianng7711 發表於 2007-02-02, 10:29

多謝你地既提議,我打算買50mm1.8同埋430ex,我諗對於初入門者已經好夠用了掛。唔知邊度買會平D?

tiramisu,你只狗狗好得意,好搞笑啊,你影得好好,有咩秘訣?我只貓貓成日郁來郁去都影唔好。
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

文章發表人 紅葉 發表於 2007-02-14, 08:37

vivianng7711 寫:多謝你地既提議,我打算買50mm1.8同埋430ex,我諗對於初入門者已經好夠用了掛。唔知邊度買會平D?

tiramisu,你只狗狗好得意,好搞笑啊,你影得好好,有咩秘訣?我只貓貓成日郁來郁去都影唔好。

430 其實唔多好用,力水唔夠之餘,手動模式又唔夠強。若果用佢影出黎 under 既話,就只有認命,因為根本可以推既程度有限。 :005:
Welcome to my blog:cchu.com, my personal websites:wchu.com and hiking100fun.com
紅葉
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2006-01-21, 00:28

回到 攝影器材-私房菜