誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

我又講下器材血淚史

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

我又講下器材血淚史

文章發表人 發表於 2005-07-11, 21:48

不過..............會唔會有人想聽我呢個二打六講故仔? :maskman:

Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 發表於 2005-07-11, 22:29

好似都有人望下

咁我就開始講啦...................

話說十幾年前,當小弟仲係小學生,果陣相機仲係超貴的玩意

當年我舅父失驚無神,大約花左千幾二千蚊,買左一部canon手動機(唔係eos,應該係fd接環),果陣見到部銀黑機身,全身金屬的大玩具,嘩!何等吸引呀!

不過呢d大人玩具,我呢個細路點有得玩啦!

頭像

文章發表人 frankiemore 發表於 2005-07-11, 22:42

京 寫:好似都有人望下

咁我就開始講啦...................

話說十幾年前,當小弟仲係小學生,果陣相機仲係超貴的玩意

當年我舅父失驚無神,大約花左千幾二千蚊,買左一部canon手動機(唔係eos,應該係fd接環),果陣見到部銀黑機身,全身金屬的大玩具,嘩!何等吸引呀!

不過呢d大人玩具,我呢個細路點有得玩啦!

是AE-1????
懶理別人的事了...

My Album:
www.fotop.net/frankiemore
frankiemore
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-03-15, 18:56

文章發表人 發表於 2005-07-11, 23:29

係咪AE1就唔知啦............

後來部機唔知點解壞左接環,整極都好似影唔番
咁部CANON就冇左(佢都唔係影左好多次咋)

我屋企自始又回復冇機日子............

直到我二哥九十年代初入左TI讀設計
其中要學攝影
居然拎左D藥水返屋企曬黑白

哈~~果陣我讀緊中學
就咁慢慢中毒啦~~~~~~~~~ :devil: :devil:

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-11, 23:35

唔覺唔覺就升左中五.........

大家都知,中五都算係人生第一個大關啦
果陣畢業唔少得搵D同學阿蛇影下相咁

咁岩果陣屋企人抽獎中左部雜牌定焦傻瓜(35MM鏡頭卦)
就係咁
我人生第一次拿機影相,就由呢部幾舊水的傻瓜開始..........

依家一玩就玩幾百萬像素DC的學生哥,睇完會唔會覺得自己好幸福呢?

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-11, 23:40

中五有樣好
有個超長暑假

果年除左係人生第一次影相之外
更係人生第一次坐飛機去台灣旅行

年輕的朋友唔好笑呀
對於我呢D窮家子弟
有得去台灣真係好大笨象架﹗

有得出外喎,當然唔少得影相啦
於是乎我就帶住部幾舊水的相機
仲有幾筒菲林(拿!家陣用DC幾幸福呢!)
咁就飛去台灣十幾日啦!

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-11, 23:46

去完台灣

就係發現天下之大
自此就好想好想好想出外見識下,
同時,我部雞機影出黎的相真係唔多惦
特別冇得變焦
旅行真係好唔方便.................

同年我舅父由內地來港
我阿媽居然一野將部傻瓜送左比我舅父..............

唔係化~~~~~~~~~~

於是,
求人不如求已
不如自已買部機

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-11, 23:51

中六撞正人口普查
小弟轉左讀官校

結果有幸做到普查員
連埋訓練津貼
都有成四五千
(依家我都搵唔番咁高日薪!)

有$就自然身痕

當年相機界發生左一件事
本來可以改變攝影的生態.................

頭像

文章發表人 dvdram 發表於 2005-07-11, 23:57

京 寫:中六撞正人口普查
小弟轉左讀官校

結果有幸做到普查員
連埋訓練津貼
都有成四五千 日薪 :038:

dvdram
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-12-13, 22:29

文章發表人 發表於 2005-07-12, 00:02

呢件事,就係今日得啖笑的APS系統啦!

老實講
INFORMATION EXCHANGE幾數碼化
分C,H,P模式幾好玩,
APS提出的相機輕量化,家陣實現左響350D,PENTAX IST等機身上
IXUS咁型仔的設計都係源於APS機

數碼技術飛躍,加上APS晒相貴
令到呢個幾有創意的IDEA消失左.............

講番正題
當年APS興起
筒菲林鬼咁細
D機又比以前型仔

加上細路鍾意玩新意
於是乎當年就做左APS白老鼠
買左生平第一部傻瓜機
Minolta Vectis 40 APS Camera

圖檔

佢鏡頭係35-150MM
當年APS傻瓜之中,以佢ZOOM得最遠
所以就買左佢返屋企

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-12, 00:03

係TOTAL四五千即
日薪有咁高就好!

(講相機冇人應,講$即刻引到人出黎 :ebsmile: )

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-12, 00:09

講番部機

D相的顏色幾得架!
中七舊機場上機前影飛機
雖然部野反應慢
但用P MODE 1:3影飛機
效果幾型架﹗

後來同機場SAY BYE
撞正又坐飛機
又用P MODE影過幾張(大佬,菲林貴呀,幾張好多啦!)

當年入U,慳埋一年就去旅行
諗落家陣都冇咁風光 :045: :045: :045: :045:

你話果陣幾好世界 :045: :045: :045: :045:

就係咁
部MINOLTA就陪我走過好幾個地方

直至有一日........................

頭像

文章發表人 發表於 2005-07-12, 00:13

唔經唔覺
又到大學畢業啦

大家都知
大學畢業幾咁大笨象啦
而中大的書院畢業禮又比其他大學早

於是乎,成班朋友就先走去中大同人地影畢業相相
果陣有朋友用NIKON F機同大家影
我部MINOLTA都唔駛點出場

到睇相果日...........唉............出事啦..........................

(覺豬先,大家有興趣可看下回分解) :modlaugh:

頭像

文章發表人 ANPANMAN 發表於 2005-07-12, 00:38

:drink1: :drink1: :drink1:

擔定櫈仔聽故仔 ~ :004:
ANPANMAN
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-01-12, 22:49

文章發表人 dvdram 發表於 2005-07-12, 00:45

講古老覺覺豬, 你慢慢坐la. :044: :044:
dvdram
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-12-13, 22:29

下一頁

回到 攝影器材-私房菜