誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 1 位訪客

我又講下器材血淚史

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

文章發表人 發表於 2005-08-25, 18:21

2005年8月25日
呢一日又揭開攝影血淚史的新一頁

konica minolta 5D...........

入手啦~~~

黎緊一年要咬樹枝度日

Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-03-07, 00:03

文章發表人 peterso 發表於 2005-08-25, 19:55

:001: :001: :001:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 發表於 2005-08-25, 23:57

玩km有個好處
就係暫時冇咩鏡玩

要等多半年先叫有d野睇下
唔死一野死得咁快 :ebsmile:

咁大個仔未玩過超級tele
儲陣錢就買支minolta 500反射鏡玩下
有af架 :a010: :a010: :a010: :a010:

頭像

文章發表人 Wharf 發表於 2005-08-26, 23:00

一炮過睇晒...:a012:
喃嘸啊呢陀佛 :emitofo:
萬法唯識 心外無法; 唯心所現 唯識所變 ... 如何想則如何變
心如工畫師能畫諸世間.
You are what you think. Mind is the builder :
What you think, you become.
Wharf
  頭像

2005-04-12, 14:40

文章發表人 懶楊羊 發表於 2005-10-28, 22:19

京 寫:玩km有個好處
就係暫時冇咩鏡玩

要等多半年先叫有d野睇下
唔死一野死得咁快 :ebsmile:

咁大個仔未玩過超級tele
儲陣錢就買支minolta 500反射鏡玩下
有af架 :a010: :a010: :a010: :a010:

To be continued............ :announce:
懶楊羊
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-09-14, 21:00

文章發表人 發表於 2005-10-29, 23:34

話唔買唔買............
結果都係忍唔住手

買左70-210MM F4(二手)
同24-105MM f3.5-4.5

本來有機入埋100 marco或100-400 apo.........

不過彈盡糧絕

加上暫時都好夠用

忍手...............

頭像

文章發表人 avkwok 發表於 2005-10-30, 18:34

京 寫:話唔買唔買............
結果都係忍唔住手

買左70-210MM F4(二手)
同24-105MM f3.5-4.5

本來有機入埋100 marco或100-400 apo.........

不過彈盡糧絕

加上暫時都好夠用

忍手...............

正! :drink1: :drink1: :clap2hands :clap2hands
avkwok
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-28, 16:58

文章發表人 Henry同學 發表於 2006-01-04, 21:20

講古佬勁呀!!~~~ :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

(新人報到, 多多指教!!!)
Henry同學
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2006-01-04, 21:16

文章發表人 咖喱啡 發表於 2006-01-04, 21:34

Henry同學 寫:講古佬勁呀!!~~~ :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

(新人報到, 多多指教!!!)

:hello: :hello: :hello: :hello: :hello:
祝AV100Fun各位兄弟, 繼續Fun。Fun。。Fun。。。
咖喱啡
  頭像

2005-10-07, 21:21

文章發表人 發表於 2006-01-05, 08:06

亨利同學
做咩icq叫極你都唔應﹗
好唔比面喎!! :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1:
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 Henry同學 發表於 2006-01-05, 23:00

京 寫:亨利同學
做咩icq叫極你都唔應﹗
好唔比面喎!! :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :hit: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1: :patpat1:

Sorry lor~~~

嘻嘻~~~我要考A-Level呀
過多四個月左右先應酬你~~~哈哈~~ :give: :give: :give: :give:
Henry同學
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2006-01-04, 21:16

文章發表人 發表於 2007-03-20, 19:45

我的器材又進入新一頁啦﹗

06年係MINOLTA黑暗的一年
當我入左500MM 反射鏡冇耐
市場突然公佈SONY吞併MINOLTA的消息﹗
:a003: :a003: :a003: :a003:

大佬,85MM F1.4,100MM MARCO,70-200MM SSM我都未買架﹗
咁快死左?

點算?

後來SONY話會翻出部份MINOLTA的鏡頭,不過價錢貴一截

當時拎住D5D + 三支鏡的我
真係有D心大心細
好唔好繼續玩落去呢.............
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2007-03-20, 19:48

SONY數碼野都有番咁上下
CCD/CMOS的龍頭
N記都要睇佢面口

所以,我當時都對SONY有少少期待
特別佢部A100

機身係D5D的改版,要適應操作唔難

但佢繼唔繼承到MINOLTA之血呢..............

真係睇過先知
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 發表於 2007-03-20, 19:51

終於睇到A100的出現啦

:a006: :a006: :a006:

雖然加左防塵
不過
A100的NOISE同色水
真係嚇死唔少M記街坊.................

當時,第一次想放棄M記的器材
但套野用左唔係好耐
一買一賣又好傷

所以,忍........................

加上呢個時候,
由於A100大失所望,好多人反而走去搵D7D BODY

市面亦湧現大量D7D水貨
賣價5K上下
於是

我決定再堅持多陣
放棄手上的D5D
補D錢換部D7D
靚構圖+靚曝光=靚相

頭像

文章發表人 KYO 發表於 2007-03-28, 12:25

同A100出有也關係? A100D色水唔靚, 只要你部D5D唔壞唔換, 佢都係你要既M記色水.
你似唔滿意D5D多D, 借口換機 :gagag: :gagag: :a010:
KYO
  頭像

2004-12-27, 11:13

上一頁下一頁

回到 攝影器材-私房菜