誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 3 位訪客

請教腳架問題。

歡迎各位攝影fans post 自己曾經擁有過、仲用緊或者好鬼想買既;夢幻器材, 最好可以 post 埋好處同壞處, 有埋價錢重正, 未必要相, 齋講都得!

請教腳架問題。

文章發表人 川頁 發表於 2008-07-23, 23:02

最近想入過一支腳架,
眼見手上有$2800左右的預算,想入支好小小。

我睇中左Manfrotto 190CXPRO4,
而且用拍腳的方式去鎖腳,正切合我的喜好。
不過唔升中柱的高度得122cm,好似矮左小小。
依家15、16,唔知點好。

咁多位師兄,點睇? :sorry:
機身:Nikon D200 + MB200
閃燈:Nikon SB800
鏡頭:Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED、
   Voigtlander Ultron 40mm F2 SL II
考慮:Voigtlander 20mm f/3.5 Color Skopar SL II
我的攝影,只求相片,不要圖片。
川頁
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2007-01-05, 18:31

Re: 請教腳架問題。

文章發表人 wstse 發表於 2008-07-23, 23:15

G嫂啦 :share:
:devil: :devil: :devil:
我愛莫廸高
wstse
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-09-24, 00:25

文章發表人 川頁 發表於 2008-07-23, 23:17

得$2600,有咩好介紹?
鏡頭:Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED、
   Voigtlander Ultron 40mm F2 SL II
考慮:Voigtlander 20mm f/3.5 Color Skopar SL II
川頁
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 Evan 發表於 2008-07-25, 17:46

川頁 寫:得$2600,有咩好介紹?

嫂$2600 :question2: ?單腳夠唔夠? :005:
BB養育進行中

圖檔
Evan
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-24, 13:15

文章發表人 川頁 發表於 2008-07-25, 18:40

Evan 寫:

嫂$2600 :question2: ?單腳夠唔夠? :005:

我本來捻著入支新的三腳架。
得$2600左右,已經知道錢唔夠買嫂,
所以先會考慮爛褲佬,不過唔升中柱好似唔多夠高。
所以咁頭痕。
川頁
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 Steady 發表於 2008-07-26, 01:36

川頁 寫:
Evan 寫:

所以咁頭痕。

師兄,

可以考慮一下Velbon 6字系列.

另外, 在考慮高度的時候,不單只看腳高度,
亦都要加埋雲台(無論是三向還是波頭). 有時甚至要加埋直度的高度.
和諧不是一百人說同一番話;和諧是一百個人,有一百句不同的話之餘,而又互相尊重.
Steady
  頭像

2004-11-25, 23:09

文章發表人 川頁 發表於 2008-07-26, 09:53

Steady 寫:
川頁 寫:
Evan 寫:

所以咁頭痕。

師兄,

可以考慮一下Velbon 6字系列.

另外, 在考慮高度的時候,不單只看腳高度,
亦都要加埋雲台(無論是三向還是波頭). 有時甚至要加埋直度的高度.

已經考慮過以上的問題。

1' Velbon的質素下降,連穩定性都比前一批貨差左。
 加上水貨貴左唔小,所以唔會考慮Velbon 5/6系。

2' Manfrotto 190CXPRO4 唔升中柱得1.22m高,
 就算連雲台都差小小,但我睇中佢得1.36kg、4節腳。
川頁
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 川頁 發表於 2008-07-27, 18:57

都係唔捻咁多,依幾日上網Check過資料,
先現Manfrotto 190CXPRO4同Velbon 540差唔多高。
我都係用返Manfrotto算。
依家只差要邊隻波頭。

唔好意思,咁多位師兄。
川頁
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

文章發表人 eric2007 發表於 2008-08-15, 03:46

得$2600,我會用晒黎買個Markins M10 ball head,之後慢慢儲錢買G嫂 (因為我覺得雲台比腳重要)。 :clap2hands :clap2hands
eric2007
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2007-12-05, 17:42

回到 攝影器材-私房菜