誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 6 位訪客

[BD] 不能說的秘密

不定期收集網友 Blu-Ray 影評, 等大家唔洗奶完一鑊又一鑊

[BD] 不能說的秘密

文章發表人 lokkapo 發表於 2008-08-31, 00:03

劇情大綱:
葉湘倫(周杰倫 飾)自小受父親(黃秋生飾)影響,熱愛音樂且琴藝過人,某日在學校琴房遇到一位同樣喜愛彈琴的新同學路小雨(桂綸鎂飾),投緣的兩人形影不離,感情日漸加溫。然而小雨總是相當神秘,並不能每天都來學校上課,還常彈奏一首未曾問世、但優美動聽至極的曲子;每當小倫想多了解小雨一些,她常欲言又止,都推說是秘密。在一場誤會發生後,小雨再也沒來上課了,思念小雨又一頭霧水的小倫,決心要找出這個不能說的秘密…

呢套戲係周杰倫第1次自導自演既戲, 可能係比較舊既關係, 畫面唔算太高清, 但都算唔錯, 不過有小小戲院Feel(因為我係戲院睇過), 但有黑邊, 聲效方面, 因唔係打鬥戲, 試音位唔多, 不過係HD-MA關係, 好多細微既地方都聽得好清楚, 例如步行係木地板既聲, 遠處開門聲, 最正係鬥琴個PART, 人聲既包圍同穿過鋼琴時既包圍感都唔錯.

總括黎講, 因為故事既關係係值得一睇, 不過買唔買就見仁見智(但我就一定買)!

5分滿分: :008:
畫質: :008: :008: :008:
音效: :008: :008: :008: :008:

總分: :008: :008: :008: :008:

後話: 我唔係FANS, 不過以故事同周杰倫歌曲黎講, 我覺得套戲真係拍得唔錯(完全唔覺係新人導演拍), 因為我忍手無買DVD關係, 所以隻Blu-ray 一出就即買 :inlove2: :inlove2: ; 特別收錄都好好睇 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

演  員:周杰倫 亞洲天王 / 金馬獎.香港電影金像獎最佳新演員【頭文字D】
     桂綸鎂 氣質美女 / 台灣最具潛力女演員【藍色大門】
     黃秋生 香港電影金像獎.金紫荊獎雙料影帝 / 金馬獎最佳男配角【無間道】
     曾愷玹 年度特別推薦實力新人
     蘇明明 台灣實力派女演員

片  長:101分

特別收錄           
●周董導戲篇          
●周導篇            
●親友篇            
●演員篇     
●演員訪談     
●精采預告
●劇照集錦
附加檔案
The Life of Man is a Winter`s Day & a Winter`s Way

人生宛如前往冬天的征途

有些事,我們明知道是錯的,也要去堅持,因為不甘心;
有些人,我們明知道是愛的,也要去放棄,因為沒結局;
有時候,我們明知道沒路了,卻還在前行,因為習慣了。
lokkapo
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2008-06-15, 00:26

Re: [BD] 不能說的秘密

文章發表人 火星人 發表於 2008-08-31, 00:12

有劇情 ......... :dont_agree2: :dont_agree2:
圖檔圖檔 圖檔圖檔
對 自 己 好 請 戒 煙 啦
火星人
  頭像

2004-12-03, 22:12

文章發表人 Cam 發表於 2008-08-31, 00:20

alexchrome 寫:
lokkapo 寫:劇情大綱:
葉湘倫(周杰倫 飾)自小受父親(黃秋生飾)影響,熱愛音樂且琴藝過人,某日在學校琴房遇到一位同樣喜愛彈琴的新同學路小雨(桂綸鎂飾),投緣的兩人形影不離,感情日漸加溫。然而小雨總是相當神秘,並不能每天都來學校上課,還常彈奏一首未曾問世、但優美動聽至極的曲子;每當小倫想多了解小雨一些,她常欲言又止,都推說是秘密。在一場誤會發生後,小雨再也沒來上課了,思念小雨又一頭霧水的小倫,決心要找出這個不能說的秘密…

呢套戲係周杰倫第1次自導自演既戲, 可能係比較舊既關係, 畫面唔算太高清, 但都算唔錯, 不過有小小戲院Feel(因為我係戲院睇過), 但有黑邊, 聲效方面, 因唔係打鬥戲, 試音位唔多, 不過係HD-MA關係, 好多細微既地方都聽得好清楚, 例如步行係木地板既聲, 遠處開門聲, 最正係鬥琴個PART, 人聲既包圍同穿過鋼琴時既包圍感都唔錯.

總括黎講, 因為故事既關係係值得一睇, 不過買唔買就見仁見智(但我就一定買)!

5分滿分: :008:
畫質: :008: :008: :008:
音效: :008: :008: :008: :008:

總分: :008: :008: :008: :008:

後話: 我唔係FANS, 不過以故事同周杰倫歌曲黎講, 我覺得套戲真係拍得唔錯(完全唔覺係新人導演拍), 因為我忍手無買DVD關係, 所以隻Blu-ray 一出就即買 :inlove2: :inlove2: ; 特別收錄都好好睇 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

演  員:周杰倫 亞洲天王 / 金馬獎.香港電影金像獎最佳新演員【頭文字D】
     桂綸鎂 氣質美女 / 台灣最具潛力女演員【藍色大門】
     黃秋生 香港電影金像獎.金紫荊獎雙料影帝 / 金馬獎最佳男配角【無間道】
     曾愷玹 年度特別推薦實力新人
     蘇明明 台灣實力派女演員

片  長:101分

特別收錄           
●周董導戲篇          
●周導篇            
●親友篇            
●演員篇     
●演員訪談     
●精采預告
●劇照集錦

this movie 有幾舊 ar!?? :a006: :a006: :a006: :a006:

In terms of video quality, it is just the same as an average DVD, so charging $218 is definitely overpriced, should be below $150. In other words, it is better to buy a DVD. :coldsweat2: :coldsweat2:
Cam
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-16, 20:17

文章發表人 jv8803 發表於 2008-08-31, 01:06

:question2: :question2: :question2:
jv8803
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-12-26, 01:39

文章發表人 peterso 發表於 2008-08-31, 01:08

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 絲路 發表於 2008-08-31, 15:54

桂綸鎂 :001:
圖檔
絲路
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2007-12-06, 23:50

文章發表人 lkljason 發表於 2008-09-01, 23:33

好睇!under兩舊水我都會入翻隻 :a004:
我係lkljason
呢個係我既私人Blog
得閒就入o黎Hair o下啦
http://hk.myblog.yahoo.com/ansonleung29/
lkljason
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-10-12, 10:47

文章發表人 nosmallart 發表於 2008-09-04, 21:49

係咪2.35比1嘎?
:question2:
nosmallart
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2006-02-11, 13:43

文章發表人 jv8803 發表於 2008-09-21, 17:24

arm arm睇左,我覺得好arm睇 :a012: ,桂綸鎂 :flinlove:
jv8803
  頭像

文章發表人 Cam 發表於 2008-09-21, 19:16

jv8803 寫:arm arm睇左,我覺得好arm睇 :a012: ,桂綸鎂 :flinlove:

BR or D9 ?? :a009: :a009:
Cam
  頭像

2004-11-16, 20:17

文章發表人 jv8803 發表於 2008-09-21, 22:08

Cam 寫:
jv8803 寫:arm arm睇左,我覺得好arm睇 :a012: ,桂綸鎂 :flinlove:

BR or D9 ?? :a009: :a009:

個fd借左隻bd比我睇 :001:
jv8803
  頭像

文章發表人 arrychiu 發表於 2008-09-22, 11:42

lkljason 寫:好睇!under兩舊水我都會入翻隻 :a004:

x 2
arrychiu
  頭像

2005-07-19, 22:00

文章發表人 jv8803 發表於 2008-09-26, 02:03

arrychiu 寫:
lkljason 寫:好睇!under兩舊水我都會入翻隻 :a004:

x 2

好似唔止兩舊 :question2:
jv8803
  頭像

文章發表人 jk8770 發表於 2008-10-01, 01:31

好arm睇 x2, 好喜歡配樂-好有氣氛, 兩位女主角好靚 :001:
My System:
AV Amp: Denon AVP + POA, Subwoofer: JL Audio f113 x 2
Projector: JVC DLA-X9, Screen: Stewart 110"
Blu-Ray Player: Denon DBT-3313UD, Multimedia Player: Kaiboer K8
Television: 65" Panasonic P65VT20H, STB: MagicTV MTV5000D
Speakers Front: Monitor Audio PL200, Center: Monitor Audio PLC150, Surround: Monitor Audio GSFX x 4
Game Console: PS3 80G, XBox 360
jk8770
  頭像

2008-01-15, 13:57

文章發表人 stussyclie 發表於 2008-10-30, 14:06

jk8770 寫:

好arm睇 x2, 好喜歡配樂-好有氣氛, 兩位女主角好靚 :001:

my 小鎂 :001: :001: :001: :001:
附加檔案
stussyclie
  頭像

2007-08-23, 03:04

下一頁

回到 Blu-Ray 評 Fun 站