誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

[BD] 葉問

不定期收集網友 Blu-Ray 影評, 等大家唔洗奶完一鑊又一鑊

Re: [BD] 葉問

文章發表人 avfunfun 發表於 2009-02-14, 14:22

chhanthony 寫: 對呢隻碟極度失望

畫面: 3/10
O的雜訊長期處於高位, 唔知係唔係個銳利度推得高得滯,
如果要我嚴選最差畫質BD呢套戲一定入三甲
(我起初以為自己部機有事, 但睇完呢套後再開返, 龍虎門, 導火線甚至功夫都無問題)

聲效: 6/10
比平時細O左成7-8個dB, 好少港產片set到咁細聲,
又一次同一片源下, 港產片中TrueHD比DTS HDMA做得出色,
唔係音壓大小問題, 係果O的力度同動態TrueHD都比DTS HDMA好.
LPCM未有時間試. 但整體感覺唔同O左, 感覺上比男兒本色, 龍虎門,
導火線等無咁誇張,收歛O左(好似子丹O係呢套戲一樣咁)

上面話對呢隻碟極度失望, 但我對套喜有好大驚喜
故事: 8/10
套戲好表現到武者O係當時嘅局勢空有一身好武功都無用武之地嘅無奈
甄子丹都係做全世界最好打果個, 一樣好打都有O的過份,
未有受過真正嘅考驗, even到最尾都係
但感覺比之前O的戲內歛O左, 好有一代宗師嘅風範
動作場面好有張力, 我最欣賞嘅反而係一開頭同廖師父打點到即止果段而唔係一打十果段
演技方面佢同任達華都斯文到有O的做作, 同硬係覺得佢做得好壓抑,
可能正正係葉問師父當時嘅心境, 但感覺比之前所有戲都討好
我同我老細一直都唔係咁喜歡甄子丹, 因為覺得佢太串(無奈佢嘅戲係BD首選, 我得五隻港產片, 有三套有佢份), 都對佢有所改觀....好好!
所以even聲畫都唔合格但呢隻碟都會收藏唔會放二手

:question2: :question2: :question2:

唔理, 都買 :041:
圖檔
avfunfun
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-12-13, 12:14

文章發表人 dannywong 發表於 2009-02-24, 21:39

套戲好表現到武者O係當時嘅局勢空有一身好武功都無用武之地嘅無奈

如果拍埋葉問落來香港啦原因,可能會仲無奈!
套戲最後講葉問1949年落香港,其實因為佢係幫國民黨辦事,
國民黨內戰失敗,佢唔走唔得,所以走得太急,只帶了個仔落香港,佢老婆就仍然留係大陸。
dannywong
Fun區 - 揸Fit人

2007-11-03, 09:59

文章發表人 hunghung4 發表於 2009-02-27, 21:47

(我起初以為自己部機有事, 但睇完呢套後再開返, 龍虎門, 導火線甚至功夫都無問題)

又一次同一片源下, 港產片中TrueHD比DTS HDMA做得出色,
唔係音壓大小問題, 係果O的力度同動態TrueHD都比DTS HDMA好.
LPCM未有時間試. 但整體感覺唔同O左, 感覺上比男兒本色, 龍虎門,

:scolding: :scolding: 未有受過真正嘅考驗, even到最尾都係
動作場面好有張力, 我最欣賞嘅反而係一開頭同廖師父打點到即止果段而唔係一打十果段
演技方面佢同任達華都斯文到有O的做作, 同硬係覺得佢做得好壓抑,
我同我老細一直都唔係咁喜歡甄子丹, 因為覺得佢太串(無奈佢嘅戲係BD首選, 我得五隻港產片, 有三套有佢份), 都對佢有所改觀....好好!

聲效: 6/10 :on_pighead:

小心焼喇叭.....轉CHAPTER / 暫停後 :a011: :a011: :a011:
記得按"靜音" :selfpun:
hunghung4
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2008-12-16, 13:51

文章發表人 rsx1022 發表於 2009-03-01, 18:21

:sorry: 好有同感. 你差唔多講晒我想講嘅.
最後保番句:林家棟都做得好好 (日文:我係中國人)
圖檔[/URL]
rsx1022
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2008-03-08, 16:35

文章發表人 cmanlui 發表於 2009-03-02, 23:39

rsx1022 寫:

:sorry: 好有同感. 你差唔多講晒我想講嘅.
最後保番句:林家棟都做得好好 (日文:我係中國人)

尋晚我都睇左隻 dvd....
畫執就唔講....無得比...
反而 story~我就有 d 野想講~
我都好欣賞佢打廖師父個段~閉門打~+ 點到即止~做到大師風範~ :eusa_clap:
林家楝我覺得都唔錯~做到個種~係~我係漢姦~但都係為勢所迫~好有無姦道 feel (我想做好人.... :confused: )

但有一樣唔太鍾意~做到太反戰~我覺得咁樣反而唔好~因為觀眾會有 d 過份投入~(可能係我個人問題 :ebsmile: )

ps: 不過呢套戲~真係年度必睇之一 :great: :great:
當一份至真的感情結束了,人就變了,變得無所謂了,
變得世俗了,變得圓滑了,變得不再相信什麼狗屁愛情了 :osigh:
cmanlui
  頭像

2008-05-12, 21:43

文章發表人 AECpose 發表於 2009-03-16, 10:13

其實呢隻bd 會唔會出其他版本呢? (日版, 美版....) 我好鍾意套戲...但因為以上原因...到宜家都未買.... :042:
AECpose
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2009-01-30, 21:24

文章發表人 avfunfun 發表於 2009-03-16, 11:31

AECpose 寫: 其實呢隻bd 會唔會出其他版本呢? (日版, 美版....) 我好鍾意套戲...但因為以上原因...到宜家都未買.... :042:

係囉係囉, 我都想知會唔會有加長版, 真係好想買 :a009:
圖檔
avfunfun
  頭像

2007-12-13, 12:14

文章發表人 r32 發表於 2009-03-16, 13:09

avfunfun 寫:
AECpose 寫: 其實呢隻bd 會唔會出其他版本呢? (日版, 美版....) 我好鍾意套戲...但因為以上原因...到宜家都未買.... :042:

係囉係囉, 我都想知會唔會有加長版, 真係好想買 :a009:
x2
Dream System :
Krell EVO set
Nordost set
Pioneer system
Playback Designs CDP
Sony PS3
Sony 4k pj
SVS
Vivid system
Wireworld set
r32
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-01-03, 23:37

文章發表人 EP-71 發表於 2009-03-21, 16:34

x 3

最好有鬼佬 remaster 版
EP-71
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2007-12-24, 12:58

文章發表人 jackyho286 發表於 2009-05-04, 02:02

學過詠春的我,覺得非常好睇 :001:
jackyho286

2009-03-23, 13:22

上一頁

回到 Blu-Ray 評 Fun 站