誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 13 位訪客

停一停, 諗一諗

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 停一停, 諗一諗

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2010-12-11, 13:31

alung1051 寫: 有日出街食飯, 行過尖東某酒舖, 見到有支老酒...嘩...仲老過我.

雖然對意大利酒冇咩研究, 不過聽聞 Barolo 酒可存期甚久, 見酒價不算太貴, 便膽粗粗買了一支回家試試. 酒舖老闆 comment 話似紹興酒....醉雞? 我ok喎. :eat:

今晚一開, 咦?真喺幾香紹興酒味喎, 飲落去會唔會成支紹興酒咁呢?(喺就老襯喇, 不如入廚房直接攞支黎飲) . 嘩! 好酸! 成支酸梅汁嘅? 又冇咩味道(連酒精味都冇, 奇怪 :question2: ), 一啲同佢嘅紹興酒香氣格格不入. 不過口感好滑, 啲單寧已經完全柔和晒喇. 15分鐘之後開始有甜味出, 不過感覺仲喺怪怪咁, 都喺擺番佢一兩個鐘先再試.

兩個鐘後, 啲香味減退不少, 只餘淡淡的紹興酒香. 一入口, 酸度減低些但仍然很高, 不過奇怪得很, 依家就飲到紹興酒味, 終於香氣同味道統一了. 而且 after taste 有幾多果味, 如果佢酸度低一啲, 可能仲好. 第一次試老酒的感覺幾得意, 支酒似老非老又幾有活力, 飲落又幾舒服.

不過呢隻酒唔喺我杯茶, 未必會再試了. 留返一杯放佢一晚再睇吓佢會點.

the wine is very dead :ebsmile:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 alung1051 發表於 2010-12-11, 23:53

luckybeanbean 寫:
alung1051 寫: 有日出街食飯, 行過尖東某酒舖, 見到有支老酒...嘩...仲老過我.

雖然對意大利酒冇咩研究, 不過聽聞 Barolo 酒可存期甚久, 見酒價不算太貴, 便膽粗粗買了一支回家試試. 酒舖老闆 comment 話似紹興酒....醉雞? 我ok喎. :eat:

今晚一開, 咦?真喺幾香紹興酒味喎, 飲落去會唔會成支紹興酒咁呢?(喺就老襯喇, 不如入廚房直接攞支黎飲) . 嘩! 好酸! 成支酸梅汁嘅? 又冇咩味道(連酒精味都冇, 奇怪 :question2: ), 一啲同佢嘅紹興酒香氣格格不入. 不過口感好滑, 啲單寧已經完全柔和晒喇. 15分鐘之後開始有甜味出, 不過感覺仲喺怪怪咁, 都喺擺番佢一兩個鐘先再試.

兩個鐘後, 啲香味減退不少, 只餘淡淡的紹興酒香. 一入口, 酸度減低些但仍然很高, 不過奇怪得很, 依家就飲到紹興酒味, 終於香氣同味道統一了. 而且 after taste 有幾多果味, 如果佢酸度低一啲, 可能仲好. 第一次試老酒的感覺幾得意, 支酒似老非老又幾有活力, 飲落又幾舒服.

不過呢隻酒唔喺我杯茶, 未必會再試了. 留返一杯放佢一晚再睇吓佢會點.

the wine is very dead :ebsmile:

:pp_yes: :pp_yes: :pp_yes:
今晚試埋淨低果杯, 香氣同味道都減退好多, 真喺就死就死咁 :a002:
尋晚睇怕都喺迴光反照... :confused:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2008-07-16, 15:26

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2010-12-12, 01:10

alung1051 寫:

今晚試埋淨低果杯, 香氣同味道都減退好多, 真喺就死就死咁 :a002:

very risky to buy old italian wine, because they don't store properly to last for 30+ years :ebsmile:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 alung1051 發表於 2010-12-13, 13:57

alung1051 寫:

very risky to buy old italian wine, because they don't store properly to last for 30+ years :ebsmile:

奶野喺必經階段... :a002:
好彩唔算貴, 同埋仲有一兩鐘玩吓 :confused:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-25, 00:42

不嬲都對拔蘭地冇乜興趣, 可能以前買錯咗支 cheap cheap 嘅黎試, 結果俾佢嗆親, 有陰影. :siconner:

早幾日去参加一位世叔伯嘅壽宴, 見佢張酒水 table 放咗幾支 Two Hands Brave Faces Shiraz, 都諗住飲佢啦.
坐低後同枱另一位世叔伯極力推薦支拔蘭地, 話喺絕版老酒, 好正架. :a009:
Hmm...見佢兩眼發光咁, 應該喺好嘢 :question2: 一於試吓啦.....大鑊. 中毒了. :on_vblood:

入口完全唔嗆, 極多花香果味梅味衝出黎, 之後深深體會到咩喺齒頰留香, 歷久不散. :a004:
我地果枱結果有9條友要拔蘭地, 好快就 K.O. 咗支酒...之後發覺原來只有一支. :aaahh: :cryself:
大家極為失望, 雖然仲有紅酒啤酒, 但喺....有啲跟住飲茶, 有啲跟住飲橙汁, 對其他酒類完全再提不起勁. :planing:

咩拔蘭地咁厲害? 冇影相, 不過喺呢支(網上資料).

威來 Extra, 至少卅幾年酒.
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-25, 00:44

忽然覺得拔蘭地類烈酒喺自己一向忽視咗嘅寶藏. 原來靚拔蘭地可以靚成咁. :a008:
雖然靚嘅紅酒都可能俾到同樣嘅震撼, 不過個價錢 :money: ...而且加上炒風, 睇怕呢世都冇乜機會感受到. :045:
再者拔蘭地開咗後仲可以放幾個禮拜, 就算貴都可以慢慢嗒, 唔似紅酒咁幾日就瓜柴, 要快快咁飲晒佢.
結果.....

又時候要停一停, 諗一諗啦. :coldsweat2:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-25, 00:58

上網 search 咗一陣, Extra 級超出預算, 只好看 X.O. 級了. :042:
呢兩支曾經喺 IWSC 獲獎, 而且都喺最正嘅大香檳區, 應該有保証.
支 Delamain 喺 P 仔執, 喺佢地最後一支; 支 fontpinot 喺 VG 執, 又喺佢地最後一支. :confused:

同一時間外父大人話過年唔駛封利是俾佢, 佢要拔蘭地 instead. 唔知點解, 原本都想整支交叉窿俾外父, 但老細話唔駛俾咁靚嘅酒佢飲, 費事嘥喎. :dont_un:
所以走去吉豬島睇睇四大酒廠 (香港計:拿破輪, 軒尼斯, 人頭馬, 馬爹利)有咩 promo. 同啲姐姐仔嗲兩句後, 感覺到烈酒市場真喺好難做...買支三四百蚊嘅 V.S.O.P. 都好落力咁 sell, 又送禮卷又送酒辦又送紅酒. 原來兩舊幾水都有支 vsop, 不過自己飲交叉窿, 送呢支俾外父就有點兒那個. :a003:
所以姐姐仔介紹呢支馬爹利名仕, 有"小藍帶"之稱. "馬爹利藍帶"細個時成日聽到, 好出名. 咁"小藍帶"都應該唔差 :question2:

不過都喺三舊幾, 諗緊可能留返父親節時送好啲. 啲姐姐仔好似識讀心術咁 :ohno: , 即刻 sell 支拿破輪60年砂瓶...喺有"60年老酒feel"咁解, 哈哈 :modlaugh: . 姐姐仔寫包單一定好飲, 唔喺就可以返黎找晦氣, 而且早兩年斷過市. 個價六舊幾, 都適合當賀年禮物. 好啦, 去馬 :041:

個姐姐仔咁強力sell, 又有啲忍唔住, 結果就自己開咗黎試. :shy:
果然同老酒一樣, 入口唔嗆, 香氣都有幾成似支極品extra, 不過 after taste 就冇咁強勁, 但都幾長. 唔錯. :ugreat:

Hmm...要去吉豬島走多一轉.
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 everus 發表於 2011-01-25, 01:02

:sorry: :sorry: :sorry:
everus
  頭像

2008-03-14, 14:58

文章發表人 cocacola99 發表於 2011-01-25, 02:17

硬野唔係好o岩我 :ebsmile:
Display: Panasonic P50V10 (Nanotech #320)
BDP: Denon 2500 (Kimber PK14)
DVDP: Toshiba XDE
CDP: emmlabs TSD1+ DAC2 (Powersnake Python Vx, Acrolink 7n-2070II XLR)
Speakers: Ologe Acoustic The TEN, Zero, One
2-channel Amp: Mcintosh C2300 (Ologe PC) + Mcintosh MC1.2kw (Ologe PC, Acrolink 7n-2070II XLR)
Power processor: CSE-TX1200
AV Pre Amp: Onkyo PR-SC5507
AV Power Amp: Theta Dreadnaught II
Subwoofer: ??????
cocacola99
  頭像

2005-10-20, 19:31

文章發表人 trytrysin 發表於 2011-01-25, 09:16

老家都有支硬野
係兩老結婚時買, 不過我估已經 :a002: ...

原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 初哥 發表於 2011-01-25, 11:19

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-25, 11:57

cocacola99 寫: 硬野唔係好o岩我 :ebsmile:

我原本都喺咁諗, 但招已中 :063:
加上飲法好唔同, 慢慢sip吓sip吓, 幾啱邊睇片或邊上網時飲.
尋晚一路出post一路sip, 唔覺唔覺就 70ml, 都成三分一支紅酒嘅酒精量. :confused:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-25, 12:09

trytrysin 寫: 老家都有支硬野
係兩老結婚時買, 不過我估已經 :a002: ...

拔蘭地好硬淨, 如果晒唔到太陽都應該未瓜.
早兩晚啱啱醒起原來兩年前去果位世叔伯壽宴時, 佢都開咗支威來, 不過唔多人飲, 有淨三分一支就比老細攞咗返黎整蛋糕用. 果時未知喺正嘢, 就求其搵支扭蓋紅酒吉樽入住佢, 放喺廚房 :confused:

尋日試吓又飲得喎, 雖然冇咁香醇, 但未瓜得. 成兩年喺廚房...夏天有成卅度架, 如果喺紅酒 :mk_sweat2:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-28, 22:05

Chateau Puygueraud 早兩年比漫畫神水吹捧過, 一直都想試試. 不過啲人嘅 taste note 出黎又麻麻, 加上又比人炒上兩舊樓上 :a002: , 所以都未有機會試. 今次一月頭見 P 仔 promo, 佢支精選版 George (紀念第一代莊主) 居然做 16x, 仲平過普通版, 於是走去入咗兩支. 手多之故又執咗支智利酒. :confused:

支 2006 George 仲新, shop manager 建議最少 air 個半鐘以上. 冇問題, 自己開親酒都玩兩日. 不過之後有老友上黎晚飯聚舊, 就開咗其中一支, 時間就緊迫啲喇. 印象中真係要個半鐘先出味, 同埋開始感覺到有啲結構出黎. 加上掛住吹水, 未試真支酒. 好在, 仲有一支. :bighan:

支智利嘢唔知點解, 一見佢個名就聯想到呢度啲 member :gagag:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-01-28, 22:09

今晚見 friday night 就開咗支0樣, 啊唔係, Neyen 黎試.

一入口嘅感覺熟口熟面, 似 PK 有賣嘅 Montgras 咁 :question: ...喺喎, 大家都喺 Colchagua Valley. :wawawa:
但呢支 Neyen 就好重草青味, 好似好想有巨變咁, 就放低佢一陣先. 個零鐘後, 香味黎講就似 Montgras, 草青味減退, 果味好重, 但有番啲酸度, 冇 Montgras 咁"膩". 單寧適中, 條脷唔算好鞋, 飲得幾舒服. :smiling: After taste 有甜甜地果香, 都幾長. 3舊水黎講交足貨. :ugreat:

喂, 老細, 都話唔揸 cream 囉 :ohno: . 頂, 宜家成面 cream 味, 乜Q酒香都聞唔到. :on_pighead:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下