誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 9 位訪客

停一停, 諗一諗

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 停一停, 諗一諗

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2010-05-23, 15:02

alung1051 寫: 見有 long weekend, 忍不住開了它:

剛開時酒精味極濃, 始終有成 18%:

不過撇開超濃酒精味, 一入口的果味又非常濃郁, after taste 強勁. 但都畀佢嗆了幾次, 都喺擺低佢一晚先.

第二日酒精味減退, 濃郁果味未減, 不過香味似出未出, 應該仲要擺多陣, 始終有成 18% 酒精度. 上次經驗知有二輪變味, 不過等不了, 還是今晚就解決它罷 :ohyes:

18% :a005: :a005: :a005: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

this one has very dense black currant taste :give:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-05-23, 22:10

luckybeanbean 寫:
alung1051 寫: 見有 long weekend, 忍不住開了它:

剛開時酒精味極濃, 始終有成 18%:

不過撇開超濃酒精味, 一入口的果味又非常濃郁, after taste 強勁. 但都畀佢嗆了幾次, 都喺擺低佢一晚先.

第二日酒精味減退, 濃郁果味未減, 不過香味似出未出, 應該仲要擺多陣, 始終有成 18% 酒精度. 上次經驗知有二輪變味, 不過等不了, 還是今晚就解決它罷 :ohyes:

18% :a005: :a005: :a005: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

this one has very dense black currant taste :give:

18% :hypno: :hypno: :hypno:
好難想像會係點...
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 alung1051 發表於 2010-06-11, 18:40

18% 真係幾勁, 冇準備好易畀佢濁親.
之後試過 05 年, 落返 16% 樓下, 但酸度比較高, 我較不喜歡.
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2008-07-16, 15:26

文章發表人 alung1051 發表於 2010-06-11, 18:42

天氣悶熱, 冇乜興趣飲大舊野. 見到 pxxxi 做特價 $99 一支 half-bottle Lagrange second, 一於入兩支消下暑:

原本對 97 年有啲介心, 不過之前喺 family dinner 試過又不差喎. 個 nose 幾勁, 有清新花香, 酸甜度略甜, 淡口, 香氣比味道好. 唔覺唔覺又一杯, 仲清新過飲白酒. :give:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-02, 17:42

尋日終於開咗呢支, 對佢都幾大期望:
圖檔
可惜太遲先去到親戚屋企, 唔夠時間 breath :eusa_wall:
d 香氣飲到一半先黎料, 早知朝早就開定先 :eusa_wall:
不過大家都同意這是一支好酒 :great:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-02, 18:02

今日見 pxxxi 仔有新 promo, 又忍唔住執咗三支:

其實主要是想試支 clos du marquis, 久仰其 king of second大名, 一直未有機會試. 雖然喺普通嘅 2004 年, 見佢只要 $345, 一於買支返黎擺陣觀賞吓:

順便睇吓 p 仔個 list 有邊隻抵飲. 見 cellartracker 對佢有不錯評語, $2xx, 執:

呢支又喺可接受範圍 $2xx, d 人話適合快飲, 啱我, 我最冇心機等 d 酒 mature :eusa_dance:

原本仲想要多三支再 cheap 啲嘅, 湊夠六支有 5% off. 點知太早去到 p 仔, 佢地仲未返齊貨 :coldsweat2: 算啦, 都喺等下次.
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-03, 21:18

只不過出街食餐飯, 一吓唔覺意行咗入 exxxxxa, 又唔覺意執咗兩支 half-bottle:

見到支 Talbot 2005 half 只要 $24x, 又喺 2005, 真喺幾抵:

跟住眼尾哨到支單公2004 half, 只要 $17x, 又好似幾抵:

呢兩日咁樣忍唔到手, 真喺要再停一停, 再諗一諗喇 :mk_sweat2:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 luckybeanbean 發表於 2010-07-04, 08:11

alung1051 寫: 只不過出街食餐飯, 一吓唔覺意行咗入 exxxxxa, 又唔覺意執咗兩支 half-bottle:

見到支 Talbot 2005 half 只要 $24x, 又喺 2005, 真喺幾抵:

跟住眼尾哨到支單公2004 half, 只要 $17x, 又好似幾抵:

呢兩日咁樣忍唔到手, 真喺要再停一停, 再諗一諗喇 :mk_sweat2:

impossible :a009: :a009: :a009:
圖檔圖檔圖檔圖檔

正Food Guidehttps://www.facebook.com/JingFoodGuide#
--------------------------------------------------------
luckybeanbean
  頭像

2005-02-01, 12:19

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-07-05, 11:32

alung1051 寫: 只不過出街食餐飯, 一吓唔覺意行咗入 exxxxxa, 又唔覺意執咗兩支 half-bottle:

一支公, 飲單公...
上一水我都入左支單公, 飲左添啦
日本仔幾多半支裝, 試試下最arm

gloria 有03年 hf, 聽d ching講比04仲好飲...
琴日入, 即晚開...
真係比較好飲
試下啦!
trytrysin
  頭像

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-05, 13:21

trytrysin 寫:一支公, 飲單公...
上一水我都入左支單公, 飲左添啦
日本仔幾多半支裝, 試試下最arm

gloria 有03年 hf, 聽d ching講比04仲好飲...
琴日入, 即晚開...
真係比較好飲
試下啦!

e 仔真喺幾多 half, 所以都幾易中招. :orzhan:
不過佢 d 正價貨 mark-up 幾多吓, 未先格價就好易 milk.

上次去 p 仔都想入支 gloria 04 試試, 特價做緊 $28x, 不過佢未返貨.
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-05, 13:22

luckybeanbean 寫:

impossible :a009: :a009: :a009:

:mad1k: :mad1k: :mad1k:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-05, 19:20

畀人開口中 :sigh: :sigh: :sigh:

老細有對新加坡老友, 佢地兩夫婦月底黎香港玩. 個男嘅都飲得兩杯. 上兩年黎時得 d 紅嘅招呼, 兩位老細都唔喺幾好紅酒, 結果得返兩條麻甩佬喺度隊. 今次一於入支白嘅, 等佢地都有得飲吓. 自己對白酒冇咩認識, 最後都喺揀多啲人聽過嘅 haut brion blanc second:

雖然 cellartracker 評語普通, 不過有 "haut brion" 兩隻字就夠照 :coldlaf:

順便就執多支一直都想試吓嘅 marguax 酒:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2010-07-05, 19:31

trytrysin 寫:gloria 有03年 hf, 聽d ching講比04仲好飲...
琴日入, 即晚開...
真係比較好飲
試下啦!

聽 ching 咁講, 既然例已破, 一於行去 e 仔睇睇, 如果唔喺貴過 04 好多就執番支:

見到 gloria 03 仲做緊 $17x 一支half, 計吓即喺 $350 樓下一支 full, 算合理價, 執:

跟住又眼尾哨到 心心 06 half 只要 $23x, 唔算話真喺好抵, 不過 half 就少見, 又執:

今次想唔停唔諗都唔得, 已經冇定放喇 :55555:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 TerenceYip 發表於 2010-07-05, 19:31

For White wine, if you really into France, I suggest you try Cheavillar Blanc for Bdx, for better taste, I will go for Bur, much much better!
早買早享受,遲買平幾舊
TerenceYip
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人

2008-01-12, 12:19

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-07-06, 09:35

TerenceYip 寫: For White wine, if you really into France, I suggest you try Cheavillar Blanc for Bdx, for better taste, I will go for Bur, much much better!

波白未試過
買左支hf carbonnieux blanc
今日晚睇波飲
trytrysin
  頭像

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下