誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 20 位訪客

廚房實驗 (p.16 紫番薯粒粒麵包)

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 廚房實驗 (p.10 Merry X'mas)

文章發表人 bellflower 發表於 2012-01-16, 22:38

以前, 婆婆每年都會整蘿蔔糕
刨蘿蔔刨到我手斷
但就唔識偷師 :eusa_wall: :eusa_wall: :eusa_wall:

婆婆舊年走咗
今年, 第一次自己整蘿蔔糕
食譜只係網上搵番嚟
附加檔案
圖檔
bellflower
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-01-13, 17:03

Re: 廚房實驗 (p.11 學人整蘿蔔糕)

文章發表人 boxer 發表於 2012-01-17, 09:00

:a008: :a008:
boxer
Fun區皇室 - PinkG首腦

2006-03-16, 20:51

文章發表人 postmaster 發表於 2012-01-21, 00:16

bellflower 寫: 以前, 婆婆每年都會整蘿蔔糕
刨蘿蔔刨到我手斷
但就唔識偷師 :eusa_wall: :eusa_wall: :eusa_wall:

婆婆舊年走咗
食譜只係網上搵番嚟

可以加番少少少五香粉, 用嚟吊起啲味
每盤蒸好之後, 加多粒紅棗作裝飾
postmaster
  頭像

2005-07-16, 14:51

文章發表人 bellflower 發表於 2012-01-21, 22:33

postmaster 寫:
bellflower 寫: 以前, 婆婆每年都會整蘿蔔糕
刨蘿蔔刨到我手斷

婆婆舊年走咗
食譜只係網上搵番嚟

可以加番少少少五香粉, 用嚟吊起啲味
每盤蒸好之後, 加多粒紅棗作裝飾

前兩晚再整
有留起部份臘味放在蘿蔔糕面做裝飾
講起五香粉, 下次學整芋頭糕先 :eat:
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

Re: 廚房實驗 (p.11 學人整蘿蔔糕)

文章發表人 trytrysin 發表於 2012-01-21, 23:19

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

Re: 廚房實驗

文章發表人 bellflower 發表於 2012-02-26, 16:32

早前買咗包麵粉, 係日清強力小麥粉, 1kg廿幾蚊
買完就唔記得咗佢
今日打開廚櫃發現佢
大鑊, 下個禮拜到期
哪哪林整個麵包用咁d

打開雪櫃得支cova sundried tomato
係花盆剪咗d thyme
(thyme舊年十一月由種子開始種, 種咗三個月, 可以剪嚟食)
無咩材料下就整咗個 Focaccia :eat: :eat: :eat:
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 7look 發表於 2012-02-27, 01:06

bellflower 寫: 早前買咗包麵粉, 係日清強力小麥粉, 1kg廿幾蚊
買完就唔記得咗佢
今日打開廚櫃發現佢
大鑊, 下個禮拜到期
哪哪林整個麵包用咁d

(thyme舊年十一月由種子開始種, 種咗三個月, 可以剪嚟食)
無咩材料下就整咗個 Focaccia :eat: :eat: :eat:

:038: :038:
有冇橫切面? :inlove2: :inlove2:
7look
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2010-01-24, 14:21

文章發表人 bellflower 發表於 2012-02-27, 21:59

7look 寫:
bellflower 寫: 早前買咗包麵粉, 係日清強力小麥粉, 1kg廿幾蚊
買完就唔記得咗佢
今日打開廚櫃發現佢
大鑊, 下個禮拜到期
哪哪林整個麵包用咁d

:038: :038:
有冇橫切面? :inlove2: :inlove2:

食晒lu, 下次整再影 :inlove2:
天氣凍, 又用咗另一牌子新yeast, 發得麻麻
圖檔
bellflower
  頭像

Re: 廚房實驗 (p.11 週日下午茶 Focaccia)

文章發表人 KY 發表於 2012-03-05, 18:29

:love_china: :love_china: :love_china:
KY

2004-11-20, 00:06

Re: 廚房實驗 (p.11 梅酒實驗)

文章發表人 bellflower 發表於 2012-05-02, 20:27

睇見ruby個浸酒post
:patpat2: :patpat2: 痕我又試下浸先
第一樽: 五分熟青梅 + 三蒸 + 冰糖
第二樽: 八分熟青梅 + 15度左右清酒 (未決定落咩糖)

(另外仲浸咗樽杞子+紅棗+菊花; 補血的)

六個月後先有report
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 nomed 發表於 2012-05-03, 02:14

bellflower 寫: 睇見ruby個浸酒post

Waiting :a004:
nomed
  頭像

2005-09-01, 18:53

文章發表人 西藏禿鷹 發表於 2012-05-03, 16:43

nomed 寫:
bellflower 寫: 睇見ruby個浸酒post

Waiting :a004:

:a004: :a004: :a004: :a004:
http://d-a-i.com/index.html

命裡有時終須有, 命裡無時亦強求...
圖檔圖檔圖檔
西藏禿鷹
  頭像

2007-04-03, 18:27

文章發表人 Wolfby 發表於 2012-06-27, 01:25

花姐, 試左D梅酒未啊? 早2日 :patpat2: 行, 開左來試~~~ 已成型!! 好Q香啊, 好好飲啊 :clap2hands :clap2hands :clap2hands 我估我地會好快飲晒 :049: 你又試下你D現在點樣啦. :drink1:
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Keep Moving FORWARD
Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. TODAY is Special!
Wolfby
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2007-03-03, 17:07

文章發表人 bellflower 發表於 2012-06-28, 23:45

Wolfby 寫: 花姐, 試左D梅酒未啊? 早2日 :patpat2: 行, 開左來試~~~ 已成型!! 好Q香啊, 好好飲啊 :clap2hands :clap2hands :clap2hands 我估我地會好快飲晒 :049: 你又試下你D現在點樣啦. :drink1:

唔好咁快飲晒
留d比我試 :help: :help: :help:
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 bellflower 發表於 2012-07-01, 12:52

第一次做免揉全麥歐式麵包, 雖然沒有LC鍋亦都大成功! :inlove2: :inlove2: :inlove2:
看到那漂亮的氣孔, 呵呵呵~~~~ :001: :001: :001:
真的不用揉, 只要把材料快速調勻以後在室溫發酵幾時小時, 然後放在雪櫃便可. 麵筋自動在濕氣裡生成, 第二天從雪櫃拿出來後整型, 第二次發酵後便可以直接拿去焗!

p.s. 那個奇異果果醬是我在做酵素(?)的餘下物資. 奇異果皮是我特意留下來的

No Knead Bread Ref:http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/08mini.html?_r=1&ex=1174363200&en=dfa4e392c9ba6587&ei=5070
附加檔案
no knead_b.jpg
no knead_b.jpg (168.27 KiB) 被瀏覽 6511 次
圖檔
bellflower
  頭像

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下