誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

廚房實驗 (p.16 紫番薯粒粒麵包)

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 廚房實驗

文章發表人 bellflower 發表於 2010-06-20, 19:52

廚房實驗: 三杯雞

睇咗咁多river cottage dvd
最近實行咗第一步有機耕作 - 種咗一盆basil咁大把
由種子到可以收成, 大約兩個月
一位uncle教我可以用嚟煮三杯雞
今日父親節無出街食飯
晚飯仍然由老爸掌廚 (老豆, 父親節快樂 :011: :011: :011: )
不肖女只係負責煮一味新菜式 - 三杯雞

happy father's day~~~
附加檔案
圖檔
bellflower
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-01-13, 17:03

文章發表人 postmaster 發表於 2010-06-20, 22:20

:038: :038: :great:
postmaster
  頭像

2005-07-16, 14:51

文章發表人 bellflower 發表於 2010-06-25, 23:48

廚房實驗: Lemon & Lime Tart

太耐無整過tart, 失手......
批皮唔夠麵粉, rest咗都勁縮水,
檸檬餡因為有落cream, 焗耐少少即裂...... :eusa_wall: :eusa_wall: :eusa_wall:

不過因為有餡剩, 用嚟焗咗個 lemon lime pudding
咁算唔算一味兩食? :eat: :eat: :eat:
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 szekt 發表於 2010-06-26, 00:12

:clap2hands :clap2hands :clap2hands
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 KY 發表於 2010-06-28, 23:03

:eat: :eat: :eat: :eat: :eat:
KY

2004-11-20, 00:06

文章發表人 bellflower 發表於 2010-07-04, 14:57

廚房實驗: Focaccia with Cheese & Basil

見有麵粉剩, 唔用等生蟲, 就試下整一種意式麵包 focaccia
整好麵團就要諗用咩topping
本來想用anchovy, 但驚太重味
最後改用自家種植basil
再配上又係用剩的parmesan cheese

睇個樣好似食得
但我未試食...... :maskman: :maskman: :maskman:
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-07-05, 11:29

:eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 KY 發表於 2010-07-05, 22:37

bellflower 寫: 廚房實驗: Focaccia with Cheese & Basil

見有麵粉剩, 唔用等生蟲, 就試下整一種意式麵包 focaccia

睇個樣好似食得
但我未試食...... :maskman: :maskman: :maskman:

:a004: :a004: :a004: :a004:
KY

2004-11-20, 00:06

文章發表人 沙沙麥卡 發表於 2010-07-08, 12:45

KY 寫:
bellflower 寫: 廚房實驗: Focaccia with Cheese & Basil

睇個樣好似食得

:a004: :a004: :a004: :a004:

勁~ :clap2hands :clap2hands :clap2hands :clap2hands
simonsun 寫: [正經]我唔9知呢度d仆街會4圍唱我d野
但我已經好慘, 你地仲唱
而家玩出火如果俾我屋企睇報紙知左我post大家d恩怨
我就好0煩
我以後唔0上黎啦
i mean what i say你地開心啦
人地有問題 人地煩, 你地唔幫不特止仲靠害
沙沙麥卡
  頭像

2007-08-14, 14:57

文章發表人 Wolfby 發表於 2010-07-11, 22:07

:great: :great: :great: :great: :great: :great: :great: 勁啊~~~
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Keep Moving FORWARD
Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. TODAY is Special!
Wolfby
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2007-03-03, 17:07

文章發表人 bellflower 發表於 2010-07-15, 20:49

廚房實驗: 白酒花蛤扁意粉

:ebsmile: :ebsmile: 我將 postmaster 及 Yan's Family 的意見二合為一
第一次試煮白酒花蛤扁意粉 :share:

白酒是便宜貨色 (同事介紹這支才$15的白酒用來煮餸)
花蛤 $15
Pauls 忌廉 $22
Italian Flat Pasley $20
扁意粉 免費

花了大約十五分鐘就煮好了
而且是大成功
我家老爸十分欣賞
煮咗一大盤都比佢掃光
好開心 :inlove2: :inlove2: :inlove2:
附加檔案
圖檔
bellflower
  頭像

文章發表人 TerenceYip 發表於 2010-07-16, 00:45

:038: :038: :038:
早買早享受,遲買平幾舊
TerenceYip

2008-01-12, 12:19

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-07-16, 09:24

:a012: :a012: :a012:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 bellflower 發表於 2010-07-17, 21:56

廚房實驗: 香草焗羊架

自己french cut lamb rack
比想像中容易喎
不過焗耐咗少少, 所以剛剛熟 :selfpun:
如果減5分鐘有少少pink咁就perfect

後話:
最近被同事笑說我放下相機, 拿起鑊摌
試埋依個香草焗羊架
最近都無咩新菜式想試想學
我估我可以收工...... 掛 :maskman: :maskman: :maskman:
附加檔案
lamb rack.jpg
lamb rack.jpg (90.46 KiB) 被瀏覽 6602 次
圖檔
bellflower
  頭像

Re: 廚房實驗 (p.3 有花蛤扁意粉&香草焗羊架)

文章發表人 ahpeanut 發表於 2010-07-18, 00:22

:a012: :a012: :a012:
:a004: :a004: :a004:
我買左新微波爐都 :patpat2:
想試下焗羊架
ahpeanut
  頭像

2009-08-11, 16:39

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下