誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 8 位訪客

有咩方法可以減胆固醇

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 有咩方法可以減胆固醇

文章發表人 marsover 發表於 2010-05-14, 12:11

Evan 寫:
marsover 寫:
Skyorigin 寫:
marsover 寫: 人老左, 少運動, 從食物入手, 比較容易.
前年6.5, 舊年 6.0, 今年未check, 好大機會回升 :hypno:

6.5 ? 三酸脂 同 高密度 呢?

無留意, 應該無超, :coldsweat2: 淨係注意睇紅字 :049:

胆固醇去到6.5,呢兩項點都唔會低,我都6.9,5/6再驗,唔得又要食藥 :coldsweat2:

:drink1: 一於搵 Lolita book番個期 check check 先
朋友有時冇得話揀唔揀....
只要係個好人咪做個朋友...

在你身邊路雖遠未疲倦 伴你漫行一段接一段 越過高峰另一峰卻又見 目標推遠讓理想永遠在前面。

路縱崎嶇亦不怕受磨練 願一生中苦痛快樂也體驗 愉快悲哀在身邊轉又轉 風中賞雪霧裏賞花快樂回旋。

毋用計較快欣賞身邊美麗每一天 還願確信美景良辰在腳邊 願將歡笑聲蓋掩苦痛那一面 悲也好 喜也好 每天找到新發現 讓疾風吹呀吹 盡管給我倆考驗 小雨點 放心灑 早已決心向著前。
marsover
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-05-07, 23:37

文章發表人 Skyorigin 發表於 2010-09-25, 19:02

哈哈!我剛剛驗左! 我用左5個月減左 2mmol/L 膽固醇! 之前6.9,而家4.97乍! :eusa_dance:
--------------------------------------------
http://kyary.asobisystem.com/
https://www.facebook.com/KPP.FC
Skyorigin
Fun區 - 揸Fit人
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2006-03-28, 00:11

文章發表人 miipp 發表於 2010-10-02, 12:11

人地話瘦人都可以胆固醇好高.
我唔肥, 唔知胆固醇高唔高. 除左去驗, 點樣可以自我評估下? :confused2:
miipp
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-03-27, 23:13

文章發表人 bellflower 發表於 2010-10-06, 09:14

miipp 寫:人地話瘦人都可以胆固醇好高.
我唔肥, 唔知胆固醇高唔高. 除左去驗, 點樣可以自我評估下? :confused2:

你講得無錯, 瘦人一樣有機會膽固醇過高
尤其食得煎炸or高脂肪食物多
(瘦人通常少戒口)

齋驗膽固醇吉手指用一張試紙就可以知道
但無理由為咗吉一次手指買部機同埋試紙
所以最好都係定期做一個血脂驗查
除咗血液裡的膽固醇外
亦會幫你check埋低密度膽固醇(壞的膽固醇)
同埋埋高密度膽固醇(好的膽固醇)
最重要check埋三酸甘油酯含量

有d錢真係要洗 :announce: :announce: :announce:
圖檔
bellflower
  頭像

2006-01-13, 17:03

文章發表人 初哥 發表於 2010-10-06, 13:01

bellflower 寫:
miipp 寫:人地話瘦人都可以胆固醇好高.

你講得無錯, 瘦人一樣有機會膽固醇過高
尤其食得煎炸or高脂肪食物多
(瘦人通常少戒口)

齋驗膽固醇吉手指用一張試紙就可以知道
但無理由為咗吉一次手指買部機同埋試紙
所以最好都係定期做一個血脂驗查
除咗血液裡的膽固醇外
亦會幫你check埋低密度膽固醇(壞的膽固醇)
同埋埋高密度膽固醇(好的膽固醇)
最重要check埋三酸甘油酯含量

有d錢真係要洗 :announce: :announce: :announce:

啱啱book左下年年頭驗血 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 初哥 發表於 2010-10-06, 13:02

miipp 寫: 人地話瘦人都可以胆固醇好高.

瘦既好多時除左食野外
遺傳都有可能 :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile: :ebsmile:
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 cranberry 發表於 2010-10-06, 13:59

食麥片非常有效 :a012:
圖檔圖檔
cranberry
  頭像

2007-07-16, 15:59

文章發表人 初哥 發表於 2010-10-07, 11:32

cranberry 寫: 食麥片非常有效 :a012:

食得多有尿酸 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔
初哥
  頭像

文章發表人 Canaan 發表於 2010-10-13, 13:26

初哥 寫:
cranberry 寫: 食麥片非常有效 :a012:

食得多有尿酸 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

適可而止 :inlove2:
Canaan
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混

2010-10-13, 12:52

文章發表人 cathy2012 發表於 2011-05-21, 22:01

食D降血脂既野
cathy2012
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2011-05-20, 12:00

文章發表人 superpeter 發表於 2011-05-22, 17:41

ng6...... :Vomit2:
superpeter
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦

2006-02-20, 18:59

文章發表人 ffanny 發表於 2011-05-23, 18:21

狂做運動~~~
ffanny
Fun區 - 小混混
Fun區 - 小混混
  頭像

2011-05-23, 17:42

上一頁

回到 味 Fun 天下