誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 17 位訪客

[通識] 羅漢果煲水

講飲講食, 唔知Budget~

[通識] 羅漢果煲水

文章發表人 mtr 發表於 2010-05-14, 14:18

"某人" 指阿蘇

http://programme.tvb.com/foodandtravel/ ... pisode/55/

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=14027726

左丁山

2010年05月14日

一位老友突然打電話嚟,批評某人推介日日飲羅漢果煲水。左丁山聽到摸不着頭腦,因為根本不知誰人推介羅漢果煲水,而且羅漢果煲水有清熱作用,自己就曾經飲過十幾劑清熱羅漢果沖劑,消除咗熱咳與喉痛,做乜要鬧?
老友大喝一聲:「你有冇中藥常識,淨飲羅漢果煲水,與羅漢果沖劑係唔同 o架。我就有一位女性朋友相信某人之言,日日飲,卒之在中環昏倒街頭,送院救治,我幾乎嚇死咗。羅漢果性質寒涼,唔係個個人可以長期飲用,女士尤其小心,常吃就要請教中醫,千祈唔好迷信名人名氣,人講你又信。」

俾佢一鬧,搵番盒「清熱羅漢果沖劑」(潤喉止咳配方)睇清楚,原來係按照中國衞生部藥品標準,中藥成方配劑製成,內含羅漢果、枇杷葉、白前、桔梗、百部、桑白皮等中藥,並非獨沽一味羅漢果。中藥講究藥物互補,以得中和,以免產生副作用,羅漢果不是不好,但單單飲羅漢果煲水,會產生甚麼效果,確實要請教中醫師至得。譬如好多人話飲苦瓜乾煲水,可清血糖,防止糖尿,一位男士飲咗好耐,感覺良好,介紹畀一位女士飲,女士飲咗五日,就話頭暈企唔穩,唔敢再飲,以此類推,某人飲羅漢果煲水話好掂嘅話,你飲就未必掂!難怪老友打電話嚟警告,收線時仲講多一句:「拜託你寫清楚,以免再有人偏飲羅漢果煲水,因而出事。」

呢位老友相信中醫已久,曾用名醫配方,搵著名藥材行配藥,再製成膏丸,送贈親友,作補養之用,故此佢痛言齋飲羅漢果煲水之副作用,並非無的放矢。此外,據已故名醫江一葦醫師之《食療保健集》所講:「羅漢果多食令人脹悶,因含糖重,可致中滿」也,羅漢果嘅含糖量有幾多?據講羅漢果嘅甜度係蔗糖嘅 300倍,直情可以做代糖,作糖尿病輔導藥之用。不過咁,有甚麼疾病要吃羅漢果藥之前,最好都係問吓中醫師,先至穩陣。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [通識] 羅漢果煲水

文章發表人 沙沙麥卡 發表於 2010-05-14, 14:22

:love_china: :love_china: :love_china: :love_china:
simonsun 寫: [正經]我唔9知呢度d仆街會4圍唱我d野
但我已經好慘, 你地仲唱
而家玩出火如果俾我屋企睇報紙知左我post大家d恩怨
我就好0煩
我以後唔0上黎啦
i mean what i say你地開心啦
人地有問題 人地煩, 你地唔幫不特止仲靠害
沙沙麥卡
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-08-14, 14:57

文章發表人 trytrysin 發表於 2010-05-14, 14:23

:sorry: :sorry: :sorry:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2009-02-04, 09:53

文章發表人 初哥 發表於 2010-05-14, 14:25

不嬲食乜都唔好過火架啦 :notinterest: :notinterest: :notinterest: :notinterest:
圖檔
初哥
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2005-03-18, 15:34

文章發表人 CCKit 發表於 2010-05-14, 14:35

之前呀媽隔兩日煲一次添 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔
CCKit
  頭像

2008-01-26, 20:06

文章發表人 W0S0L00 發表於 2010-05-14, 14:40

CCKit 寫: 之前呀媽隔兩日煲一次添 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

煲100次都冇問題, 唔好飲咁多就得 :modlaugh:
W0S0L00
  頭像

2008-04-23, 20:28

文章發表人 laputa 發表於 2010-05-14, 14:42

W0S0L00 寫:
CCKit 寫: 之前呀媽隔兩日煲一次添 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:

果主持 :announce: 可以當水飲
人生有幾多個十年!

修合無人見
存心有天知
laputa
  頭像

2006-02-16, 16:35

文章發表人 gerrard 發表於 2010-05-14, 14:45

我一日飲一杯會唔會過多? :question2:
gerrard
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2005-02-01, 19:27

文章發表人 CCKit 發表於 2010-05-14, 14:50

laputa 寫:
W0S0L00 寫:

果主持 :announce: 可以當水飲

呀媽成日話當水飲
我同佢話我寧願飲水 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔
CCKit
  頭像

2008-01-26, 20:06

文章發表人 Playstation7 發表於 2010-05-14, 14:54

好難飲 ... :045: :045:
Playstation7
  頭像

2007-06-04, 01:05

文章發表人 oohs 發表於 2010-05-14, 15:44

唔洗落其它野,剩羅漢果煲水都已經好甜,相信糖份真係好高。
新人要有 heart
圖檔
oohs
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2006-07-18, 01:18

文章發表人 日劇狂 發表於 2010-05-14, 17:49

想問下生果報既左丁山,係咪香樹輝?
圖檔
日劇狂
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-12-07, 19:48

文章發表人 wagonr96 發表於 2010-05-14, 17:51

日劇狂 寫: 想問下生果報既左丁山,係咪香樹輝?

:pp_yes:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 lhk 發表於 2010-05-14, 17:57

wagonr96 寫:

:sorry: :sorry: :sorry: 我淨係識鄺佐輝...... :unhappy: :unhappy: :unhappy:
lhk
  頭像

2008-01-16, 01:36

文章發表人 wagonr96 發表於 2010-05-14, 18:00

lhk 寫:
wagonr96 寫:

:sorry: :sorry: :sorry: 我淨係識鄺佐輝...... :unhappy: :unhappy: :unhappy:

我6鍾景輝 :003:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
  頭像