誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 4 位訪客

今次真係蛋糕

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 今次真係蛋糕

文章發表人 Wolfby 發表於 2011-09-05, 22:59

alung1051 寫: 為慶祝中秋佳節

老細一於親手整蓮蓉月餅 :eat:
原來好簡單, 麵粉加少少發粉、鹼水、花生油等搓吓搓吓就整好餅皮, 再包一啲預先買定蓮蓉餡, 焗一陣就得 :great:

首先鋸呢隻無嘴貓先 :clever: (其實喺因為冇加黃, 所以食咗先)

因為啱啱焗起, 啲餅皮仲有少少脆, 所以口感唔似一般月餅, 不過味道就差唔多. 其餘啲就擺番佢一兩日回一回油(有黃), 就應該似足出面啲月餅. :eat: :eat: :eat:

MY GOD! Hello Kitty月餅 :flinlove: :flinlove: :flinlove: :flinlove: 迷死我了!!!
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Keep Moving FORWARD
Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. TODAY is Special!
Wolfby
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2007-03-03, 17:07

文章發表人 alung1051 發表於 2011-09-06, 20:15

Wolfby 寫:
alung1051 寫: 為慶祝中秋佳節
這個附加檔案 mida.jpg 已經無效

老細一於親手整蓮蓉月餅 :eat:
原來好簡單, 麵粉加少少發粉、鹼水、花生油等搓吓搓吓就整好餅皮, 再包一啲預先買定蓮蓉餡, 焗一陣就得 :great:

首先鋸呢隻無嘴貓先 :clever: (其實喺因為冇加黃, 所以食咗先)

因為啱啱焗起, 啲餅皮仲有少少脆, 所以口感唔似一般月餅, 不過味道就差唔多. 其餘啲就擺番佢一兩日回一回油(有黃), 就應該似足出面啲月餅. :eat: :eat: :eat:

MY GOD! Hello Kitty月餅 :flinlove: :flinlove: :flinlove: :flinlove: 迷死我了!!!

今年都有整, 倒油中 :005:

老細仲要玩packing, 送畀佢啲老友 :a008:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2008-07-16, 15:26

文章發表人 alung1051 發表於 2011-09-30, 23:47

今晚老細飛起我, 同佢啲 girlfriends 一齊去上堂, 我就自己一支公喺樓下求其食個客飯攪掂夜晚果餐.
到夜一夜老細返歸, 枱面就有一盒嘢 :question2:

打開一睇, 嘩! 不得了, macarons :001: :001: :001:

早兩日喺屈仔買咗支甜酒, 啱晒~ :give: 雖然老細話用茶啡襯仲好 :on_tea:

有普通cream味, 咖啡cream味, 又加啲開心果碎, 真開心 :eat: :eat: :004: :004:

唯一唔好處就喺太甜 (其實已經減咗糖, 再減就打唔起啲蛋白), 食三舊就有啲滯 :eatenough:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 bellflower 發表於 2011-10-01, 11:09

alung1051 寫: 食三舊就有啲滯 :eatenough:

你食到三舊已經好勁, 我食一舊已經頂唔順
圖檔
bellflower
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-01-13, 17:03

文章發表人 szekt 發表於 2011-10-01, 14:49

alung1051 寫: 今晚老細飛起我, 同佢啲 girlfriends 一齊去上堂, 我就自己一支公喺樓下求其食個客飯攪掂夜晚果餐.

打開一睇, 嘩! 不得了, macarons :001: :001: :001:

早兩日喺屈仔買咗支甜酒, 啱晒~ :give: 雖然老細話用茶啡襯仲好 :on_tea:

有普通cream味, 咖啡cream味, 又加啲開心果碎, 真開心 :eat: :eat: :004: :004:

唯一唔好處就喺太甜 (其實已經減咗糖, 再減就打唔起啲蛋白), 食三舊就有啲滯 :eatenough:

我老細都係towngas常客 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
I'm still standing.
szekt
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王

2005-01-06, 00:12

文章發表人 Wolfby 發表於 2011-10-06, 22:47

alung1051 寫: 今晚老細飛起我, 同佢啲 girlfriends 一齊去上堂, 我就自己一支公喺樓下求其食個客飯攪掂夜晚果餐.

:001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: 我都想學整呢個啊 :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. TODAY is Special!
Wolfby
  頭像

文章發表人 alung1051 發表於 2011-10-08, 23:04

Wolfby 寫:

:001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: 我都想學整呢個啊 :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :001: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

咪吼住towngas開堂就報囉, 老細有一個girlfriend連打蛋機都唔識用, 都有20%成功率, 結果有兩舊成功帶返屋企, 可以喺佢老公面前扮威, 而家仲煩住我老細問幾時再帶佢去玩 :ebsmile:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-10-08, 23:17

今日要開工, 留低老細一條冷喺屋企....結果佢又整呢整路. 夜晚返歸時見到嘅喺.....呢排好 hit 嘅麵包 :modlaugh:

雖然望落佢只喺一個麥包, 其實.......佢真喺一個麥包, 冇花冇假 :048:

不過質感就好正, 喺久違咗果種煙韌感, 加埋啲酵母味同麥甜味 :a004: :a004: :a004:

我老細喺用手搓, 冇用麵包機架 :announce: :announce: :announce:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 Wolfby 發表於 2011-10-09, 00:57

alung1051 寫:
Wolfby 寫:

咪吼住towngas開堂就報囉, 老細有一個girlfriend連打蛋機都唔識用, 都有20%成功率, 結果有兩舊成功帶返屋企, 可以喺佢老公面前扮威, 而家仲煩住我老細問幾時再帶佢去玩 :ebsmile:

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Wolfby
  頭像

文章發表人 Wolfby 發表於 2011-10-09, 00:58

alung1051 寫: 今日要開工, 留低老細一條冷喺屋企....結果佢又整呢整路. 夜晚返歸時見到嘅喺.....呢排好 hit 嘅麵包 :modlaugh:

雖然望落佢只喺一個麥包, 其實.......佢真喺一個麥包, 冇花冇假 :048:

不過質感就好正, 喺久違咗果種煙韌感, 加埋啲酵母味同麥甜味 :a004: :a004: :a004:

我老細喺用手搓, 冇用麵包機架 :announce: :announce: :announce:

神級啊~~~ :sorry: :sorry:
圖檔圖檔圖檔
圖檔
圖檔圖檔
Wolfby
  頭像

文章發表人 alung1051 發表於 2011-10-09, 13:35

Wolfby 寫:
alung1051 寫: 今日要開工, 留低老細一條冷喺屋企....結果佢又整呢整路. 夜晚返歸時見到嘅喺.....呢排好 hit 嘅麵包 :modlaugh:

神級啊~~~ :sorry: :sorry:

佢失敗咗幾次我冇post出嚟啫(命仔緊要)....上次用錯麵粉變咗成個蛋糕咁, 第二日佢就丟晒全部毀屍滅跡 :mk_gossip:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 alung1051 發表於 2011-10-23, 19:52

原來整麵包真喺可以上癮, 唔怪得呢度有咁多巴打絲打乖乖科水買機 :coldsweat2:
老細雖然冇中麵包機毒, 但就中咗上堂毒...結果尋日走去學整餐包. 夜晚已經畀人啃晒, 所以今日下晝佢話唔出街再整一兜畀我試, 抵錫 :011:
先要用60-70度蒸吓佢等佢發酵, 脹卜卜咁幾得意...咦? 有啲似細個食果啲衛星包 :modlaugh: :modlaugh: :modlaugh:

焗完出黎仲似 :a008:

呢隻包唔駛搓, 老細話好易整, 不過就冇乜趙口, 真喺似餐廳跟湯啲餐包囉. 但喺, 自己整就可以加啲變化, 填咗啲芝士入去一齊焗, 食起黎香口啲. 如果有香草芝士仲正 :001: :001:

:eatenough: :eatenough: :eatenough:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 everus 發表於 2011-10-23, 23:52

:great: :great: :great:
everus
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2008-03-14, 14:58

文章發表人 alung1051 發表於 2011-11-01, 22:17

老細同班girlfriends整嘢真喺上咗癮, 今晚又一齊去玩, 呢次喺...栗子蓉椰汁西米布甸 :a004:

老細覺得味道啱啱好, 我就覺得甜咗啲, 不過都鋸咗一大半....頂住個肚上網中 :eatenough:
其實都幾heavy, 死火, 好快變肥仔 :confused:
alung1051
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

文章發表人 trytrysin 發表於 2011-11-02, 16:54

alung1051 寫: 老細同班girlfriends整嘢真喺上咗癮, 今晚又一齊去玩, 呢次喺...栗子蓉椰汁西米布甸 :a004:

老細覺得味道啱啱好, 我就覺得甜咗啲, 不過都鋸咗一大半....頂住個肚上網中 :eatenough:
其實都幾heavy, 死火, 好快變肥仔 :confused:

變肥仔...
你變肥仔應該幾得意 :inlove2: :inlove2:
原來, 我始終係一個柒人...
trytrysin
  頭像

2009-02-04, 09:53

上一頁下一頁

回到 味 Fun 天下