誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 7 位訪客

最毒婦人 post,至衰周師奶(麵包制成品系列)

講飲講食, 唔知Budget~

Re: 最毒婦人 post,至衰周師奶(麵包制成品系列)

文章發表人 takjac 發表於 2011-11-27, 12:29

hkbear 寫: Eddie,

你個包好似完全發唔起wor. 我個妹之前整左幾底都係咪, 後尾我俾左我用開的Yeast同粉(二得買既)佢就OK喇, 你可以試試買過的料。

仲有, 佢都係住HFC的。佢之前的水經過個濾水器變左輕微鹼性(我唔知係你地個度的水係咁, 定係佢個濾水器濾完之後變成咁), 但係說明書話唔可以用鹼性既水, 或者你都可以睇下的水有無關係。

Yes, 我都係用二德個的之后發得勁好多
圖檔

圖檔
takjac
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-10-03, 22:55

文章發表人 hkbear 發表於 2011-11-27, 12:43

Eddie Wan 寫:
hkbear 寫: Eddie,

你個包好似完全發唔起wor. 我個妹之前整左幾底都係咪, 後尾我俾左我用開的Yeast同粉(二得買既)佢就OK喇, 你可以試試買過的料。

仲有, 佢都係住HFC的。佢之前的水經過個濾水器變左輕微鹼性(我唔知係你地個度的水係咁, 定係佢個濾水器濾完之後變成咁), 但係說明書話唔可以用鹼性既水, 或者你都可以睇下的水有無關係。

發唔起係上兩次,今次開機蓋時個包高度高過內膽。

水我用屈人紙蒸餾水。

Great! Enjoy! :clap2hands :clap2hands :clap2hands
hkbear
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2008-02-19, 14:31

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2011-12-05, 00:01

今晚又整,用正常模式,4:00 p.m. 落料,set timer 10:30 p.m. 完成。

揭盅一刻:
圖檔

好大個:
圖檔

切片,跟住阿仔食一塊,我食兩塊:
圖檔

楂低糖果jam, 正!
Eddie Wan
Fun區 - 揸Fit人

2006-02-08, 19:45

文章發表人 Eddie Wan 發表於 2012-01-30, 18:19

Push.
Eddie Wan

2006-02-08, 19:45

文章發表人 西藏禿鷹 發表於 2012-01-30, 18:20

Eddie Wan 寫: Push.

:a012:
http://d-a-i.com/index.html

命裡有時終須有, 命裡無時亦強求...
圖檔圖檔圖檔
西藏禿鷹
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-04-03, 18:27

文章發表人 西藏禿鷹 發表於 2012-03-26, 21:59

咁正嘅味fun post...原來喺影音區 :confused:

由頭刨過 :inlove2:
http://d-a-i.com/index.html

命裡有時終須有, 命裡無時亦強求...
圖檔圖檔圖檔
西藏禿鷹
  頭像

2007-04-03, 18:27

文章發表人 Alzard 發表於 2012-03-26, 23:56

最新成品﹐腸仔餡手撕麵包。 :inlove2: :inlove2: :inlove2:
Alzard

2007-07-28, 16:49

文章發表人 wagonr96 發表於 2012-03-27, 00:00

Alzard 寫: 最新成品﹐腸仔餡手撕麵包。 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

點樣整到個頂個外型? :dont_un:
發咩神經啊你? :patpat1:
:eat: 燒鵝脾la pokguy
返番去二十世紀啦懵卵 :biglaugh2:
你on9 la :010: :010: :010:
種瓜得瓜, 種豆得豆 :010:
:003: 一日不抽水 一日不吃飯 :003:
圖檔圖檔圖檔
wagonr96
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2005-11-17, 19:57

文章發表人 karencho 發表於 2012-03-27, 00:16

wagonr96 寫:
Alzard 寫: 最新成品﹐腸仔餡手撕麵包。 :inlove2: :inlove2: :inlove2:

點樣整到個頂個外型? :dont_un:

其實無乜特別,只係將個面團分開 12 份,每份包D腸仔粒後,搓番圓形,放入個盤

二度發酵+焗就攪掂。

P 記有個 mode 叫 "菠蘿包 mode",中間有 15 分鐘會 hold 住部機,可以係呢段時間玩造形

然後入番落部機就繼續就 ok, 都幾得意。
karencho

2008-11-23, 00:25

文章發表人 billyla 發表於 2012-03-27, 07:48

因為屋企冇晒高期筋麵粉,最近兩機都係全用近筋麵粉做面包,d 麵包皮好鬆化;得意 :modlaugh:
billyla
  頭像

2005-07-19, 14:38

文章發表人 helios 發表於 2012-03-27, 08:30

billyla 寫: 因為屋企冇晒高期筋麵粉,最近兩機都係全用近筋麵粉做面包,d 麵包皮好鬆化;得意 :modlaugh:

:pp_yes: 整得多就發覺材料份量無乜所謂, 鍾意香口加多點牛油, 又或者打隻蛋都得, 好隨意好好玩
helios
  頭像

2008-01-14, 17:35

文章發表人 quiz 發表於 2012-10-04, 20:04

:eat:
圖檔

圖檔
quiz
  頭像

2005-10-15, 23:37

上一頁

回到 味 Fun 天下