誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 31 位訪客

準備買Plasma o既兄弟請小心(轉貼)

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

準備買Plasma o既兄弟請小心(轉貼)

文章發表人 cheuk yu爸爸 發表於 2004-11-23, 19:48

史史兄,
為免再有兄弟中招,小弟幫你在此轉貼.

大家千祈唔好買 Philips Plasma 呀,如果唔係就又中計啦!!!

以下係我既經歷,依家仲同佢周旋緊...........................

以下的信我已 send 給 Philips,同時有位姓周o既女人覆我話絕對唔會 refund,我諗緊點樣同佢講................

大家請俾 D 意見我.......

===================================================
致 飛利浦客戶服務中心負責人:

本人Stephen,於本年 9 月份購買了貴 公司的飛利浦Pixel Plus 2 Plasma(Model No. 42PF9966),並已安排於11月6日送貨。

但是,由安裝日起計的兩星期內,Plasma已出現不少問題,為此,本人特意寫此信,向貴 公司表達我的強烈不滿,並要求貴 公司收回這部Plasma,及退回所有金錢。

以下是事情的始末:

1. 11月6日,Plasma安裝後發現右上角近中間位置夾著手指尾大的黑點。同時,Ambilight的光管發出非常大的聲響;

2. 11月8日,致電貴 公司維修部將情況告知。貴 公司安排修理人員11月10日下午上門檢查;

3. 11月10日下午,貴 公司修理人員上門檢查,發現該黑點為塵埃,說是Plasma生產時的問題。他並安排更換一部新的Plasma給我;

4. 11月13日,貴 公司安裝人員到我家更換一部新的Plasma。但安裝人員走後,我發現Plasma有傾斜現象,右邊比左邊高;

5. 11月16日,本人再次致電貴 公司維修部並將情況告知。貴 公司再安排人員11月20日下午上門檢查;

6. 11月20日下午,修理人員致電詢問我Plasma的問題。他聽後回答Plasma傾斜不是他的修理範圍,應該是安裝部的事。並說可能是貴 公司出錯維修單,但他說會嘗試修理。

7. 同日下午,修理人員到我家修理傾斜問題。當時他猛烈地左右移動Plasma,但始終都移不到正常水平線。他說座
圖檔
唔係間唔中有人咁抵得諗出o黎柒o下, 100Fun鞭有咁鳩仙? :048:
cheuk yu爸爸
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-11-18, 13:42

文章發表人 peterso 發表於 2004-11-23, 19:51

飛利普、無樣好 :047: :047: :047:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 Taihung 發表於 2004-11-24, 00:00

買機求開心,但菲仔甘既表現,真掃興 :a007: :a007: :a007:
Taihung
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2004-11-22, 18:24

文章發表人 史史 發表於 2004-11-24, 09:26

唔該晒爸爸........ :a012:

最新消息,非利浦終於都肯 refund 俾我啦.... 但要成一個禮拜攪手續............................... :a007: :a007:

不過都好過冇啦......

買 Hitachi 好過,話晒有信心。 :eusa_clap:
*****我最 LIKE 的囡囡*****

圖檔圖檔
史史
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-23, 06:54

文章發表人 roybizkit 發表於 2004-11-24, 09:31

恭喜哂你~
:drink1:

咁攪法....我已後都要諗諗先買飛記野囉... :a006:
roybizkit
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-23, 23:18

文章發表人 oldlee 發表於 2004-11-24, 10:20

架890dvd recoder,用到火do泥 :047: :047:
oldlee
  頭像

2004-11-24, 10:06

文章發表人 SKA 發表於 2004-11-24, 11:28

oldlee 寫:架890dvd recoder,用到火do泥 :047: :047:

要出火買飛利普!!! :050:
圖檔
圖檔圖檔圖檔
圖檔
男兒天職保家眷,頂唔倒都要頂 :on_press: :on_press: :on_press:
SKA
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-19, 23:31

文章發表人 kingleecm 發表於 2004-11-24, 12:23

史史 寫:唔該晒爸爸........ :a012:

最新消息,非利浦終於都肯 refund 俾我啦.... 但要成一個禮拜攪手續............................... :a007: :a007:

不過都好過冇啦......

買 Hitachi 好過,話晒有信心。 :eusa_clap:

不過我之前買 Hitachi 都換了幾次...自己小心啦

:042:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 异香人 發表於 2004-11-24, 15:13

咁搞法,乜姓肉都冇晒 :050: :050:
异香人

文章發表人 kingleecm 發表於 2004-11-24, 16:13

异香人 寫:咁搞法,乜姓肉都冇晒 :050: :050:

直接進軍大畫面

:048:
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 史史 發表於 2004-11-26, 10:32

kingleecm 寫:
异香人 寫:咁搞法,乜姓肉都冇晒 :050: :050:

直接進軍大畫面

:048:

我再樣都有架!!! AE700 + Plasma!!雙大畫面!!! :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

圖檔圖檔
史史
  頭像

文章發表人 首席會員 發表於 2004-11-26, 11:05

:a011: :063:
地球是很危險的,你快些趕回火星吧!

職業:火星防衛軍
興趣:毀滅由地球傳來的探測器
首席會員
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目
  頭像

2004-11-17, 14:24

文章發表人 史史 發表於 2004-11-26, 11:36

首席會員 寫::a011: :063:

做乜射我??我無罪架 :045: :045: :042: :042:

圖檔圖檔
史史
  頭像

文章發表人 ac388 發表於 2004-11-26, 11:52

I think Panasonic sold a lot more Plasma in HK than Philips, n we hear less complaint, n that speaks for their quality.
ac388

2004-11-23, 09:40

回到 影音 fun 區