誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 12 位訪客

買機奇遇記

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

買機奇遇記

文章發表人 tsw01 發表於 2005-01-25, 10:38

自己係山羊z1用家,想升級到z3或者改用入門級dlp機。無可否認lcd投影機可以用低價錢而買到720p級的機種,但自己用了兩年z1,對於lcd機既弱點一一體會得到(如panel因老化而偏色、uneven color等),所以對於再買lcd機都有點猶疑不決。琴日終於去左山羊蘇lone睇z3,跟住再去灣仔七樓睇z3同埋benq6800。

係蘇lone睇z3,係我第一次睇z3既表現,我覺得z3既顏色好鮮艷,暗位比z1大有進步,而且畫面密度好高,完全睇唔到晶格同埋直紋。感覺很好(唔通又要買lcd),為左睇睇dlp既效果(我從未睇過dlp機既效果),順便驗下自己有冇彩虹眼,所以當然唔會禁快係蘇lone買啦。跟住走去灣仔七樓再試,入到門口,當時奇雲正係用緊hc900播緊今屆紅白既高解像版。嘩!個畫面好正,好吸引,但部機要成$17800,超左支,都係望下算啦。於是叫奇雲試試benq6800,出黎既畫面感覺比z3柔,無z3禁sharp(唔知係米因為解像度較低),顏色方面亦無z3禁鮮艷,黑位方面,benq6800就擊倒z3,比z3更黑實。

如果單靠現場試機而決定買邊部,相信好多人都會買z3,Z3會令你一見鍾情,但日後相處先知原來大家係唔夾既,到時連掟煲費都舌埋。我內心真紮左好耐,最後都係簡z3(其實最好就係hc900)。於是即時開部新機試,點知…………一部新開既機竟然都有uneven color問題,四
tsw01
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2004-11-26, 19:38

文章發表人 kingleecm 發表於 2005-01-25, 10:44

會唔會試埋 AE700 ??

:confused2: :confused2: :sorry: :sorry:
圖檔
kingleecm
Fun區皇室 - PinkG首腦
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 拓荒者 發表於 2005-01-25, 10:46

kingleecm 寫:會唔會試埋 AE700 ??

:confused2: :confused2: :sorry: :sorry:

AE700 ...... :a004:
AV100FUN 不論是投影雞 :a005:(Projector)定還是蛋雞 :lightbulb:(CRT)播得出靚畫面就是好雞... :a012:!!!
『影音的執著...!!!』『我的"一人小天地"影音組合...!!!』『摩斯密碼翻譯器』WallpaperMyFavoritesDVD
列 . ~『DVD機篇!!!』~『擴音機篇!!!』~『揚聲器篇!!!』
圖檔...嗚謝浮浮貓提供
《莫生氣》 人生就像一場戲,因為有緣才相聚。
相扶到老不容易,是否更該去珍惜。為了小事發脾氣,回頭想想又何必。別人生氣我不氣,氣出病來無人替。
我若氣死誰如意,況且傷神又費力。鄰居親朋不要比,兒孫瑣事由他去。吃苦享樂在一起,神仙羨慕好伴侶。
拓荒者
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2004-12-30, 08:52

Re: 買機奇遇記

文章發表人 chowchow 發表於 2005-01-25, 11:21

[quote="tsw01"]自己係山羊z1用家,想升級到z3或者改用入門級dlp機。無可否認lcd投影機可以用低價錢而買到720p級的機種,但自己用了兩年z1,對於lcd機既弱點一一體會得到(如panel因老化而偏色、uneven color等),所以對於再買lcd機都有點猶疑不決。琴日終於去左山羊蘇lone睇z3,跟住再去灣仔七樓睇z3同埋benq6800。

係蘇lone睇z3,係我第一次睇z3既表現,我覺得z3既顏色好鮮艷,暗位比z1大有進步,而且畫面密度好高,完全睇唔到晶格同埋直紋。感覺很好(唔通又要買lcd),為左睇睇dlp既效果(我從未睇過dlp機既效果),順便驗下自己有冇彩虹眼,所以當然唔會禁快係蘇lone買啦。跟住走去灣仔七樓再試,入到門口,當時奇雲正係用緊hc900播緊今屆紅白既高解像版。嘩!個畫面好正,好吸引,但部機要成$17800,超左支,都係望下算啦。於是叫奇雲試試benq6800,出黎既畫面感覺比z3柔,無z3禁sharp(唔知係米因為解像度較低),顏色方面亦無z3禁鮮艷,黑位方面,benq6800就擊倒z3,比z3更黑實。

如果單靠現場試機而決定買邊部,相信好多人都會買z3,Z3會令你一見鍾情,但日後相處先知原來大家係唔夾既,到時連掟煲費都舌埋。我內心真紮左好耐,最後都係簡z3(其實最好就係hc900)。於是即時開部新機試,點知…………一部新開既機竟然都有uneven color問題,四
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 jmwongpo 發表於 2005-01-25, 11:27

hc900 水貨好似 hk$14800
hc900 hk$17000 現金價買到
快 d 買 hc900 :devil:
jmwongpo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-11-26, 16:48

文章發表人 goalkeeper 發表於 2005-01-25, 11:28

註:驗眼結果,我係無彩虹眼既,所以適合玩dlp機..........

DLP la, gogogo :devil: :devil: :devil:
goalkeeper
  頭像

2004-11-23, 20:04

文章發表人 jmwongpo 發表於 2005-01-25, 11:29

上天注定你要玩 dlp :devil:
l
jmwongpo
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2004-11-26, 16:48

文章發表人 willip 發表於 2005-01-25, 11:36

I am also thinking of upgrading the AE500 to HC900. Heard that there is some special price Hong goods. And also not sure how much I should sell the AE500 for. So still 15/16....
willip
Fun區 - 揸Fit人

2004-11-27, 07:46

文章發表人 peterso 發表於 2005-01-25, 11:55

比多D..720p dlp :devil: :devil: :devil: :devil:
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 aaaavbuzz 發表於 2005-01-25, 11:59

聽講z201e都只係13k,點解唔考慮下呀 :great:
aaaavbuzz
  頭像

2004-12-21, 11:29

文章發表人 Wilson Lin 發表於 2005-01-25, 12:03

[quote="chowchow"][quote="tsw01"]自己係山羊z1用家,想升級到z3或者改用入門級dlp機。無可否認lcd投影機可以用低價錢而買到720p級的機種,但自己用了兩年z1,對於lcd機既弱點一一體會得到(如panel因老化而偏色、uneven color等),所以對於再買lcd機都有點猶疑不決。琴日終於去左山羊蘇lone睇z3,跟住再去灣仔七樓睇z3同埋benq6800。

Wilson Lin
  頭像

2004-11-23, 19:59

文章發表人 皇馬廿三 發表於 2005-01-25, 12:51

[quote="Wilson Lin"][quote="chowchow"][quote="tsw01"]自己係山羊z1用家,想升級到z3或者改用入門級dlp機。無可否認lcd投影機可以用低價錢而買到720p級的機種,但自己用了兩年z1,對於lcd機既弱點一一體會得到(如panel因老化而偏色、uneven color等),所以對於再買lcd機都有點猶疑不決。琴日終於去左山羊蘇lone睇z3,跟住再去灣仔七樓睇z3同埋benq6800。

皇馬廿三

2004-11-22, 23:12

文章發表人 chowchow 發表於 2005-01-25, 13:26

越泥越 :devil:
:alarmalarm: :alarmalarm: :alarmalarm:
HIC LOCUS EST UBI MORS
GAUDET SUCCURRERE VITAE
chowchow
  頭像

2004-11-27, 10:35

文章發表人 是旦 發表於 2005-01-25, 16:14

[quote="皇馬廿三"][quote="Wilson Lin"][quote="chowchow"][quote="tsw01"]自己係山羊z1用家,想升級到z3或者改用入門級dlp機。無可否認lcd投影機可以用低價錢而買到720p級的機種,但自己用了兩年z1,對於lcd機既弱點一一體會得到(如panel因老化而偏色、uneven color等),所以對於再買lcd機都有點猶疑不決。琴日終於去左山羊蘇lone睇z3,跟住再去灣仔七樓睇z3同埋benq6800。

是旦

2004-11-24, 17:04

文章發表人 拓荒者 發表於 2005-01-25, 16:16

chowchow 寫:越泥越 :devil:
:alarmalarm: :alarmalarm: :alarmalarm:

12000 之後係VP10S1,咁VP10S1之係就應該係........................ :a004:

:devil: :devil: :devil:
AV100FUN 不論是投影雞 :a005:(Projector)定還是蛋雞 :lightbulb:(CRT)播得出靚畫面就是好雞... :a012:!!!
『影音的執著...!!!』『我的"一人小天地"影音組合...!!!』『摩斯密碼翻譯器』WallpaperMyFavoritesDVD
列 . ~『DVD機篇!!!』~『擴音機篇!!!』~『揚聲器篇!!!』
圖檔...嗚謝浮浮貓提供
《莫生氣》 人生就像一場戲,因為有緣才相聚。
相扶到老不容易,是否更該去珍惜。為了小事發脾氣,回頭想想又何必。別人生氣我不氣,氣出病來無人替。
我若氣死誰如意,況且傷神又費力。鄰居親朋不要比,兒孫瑣事由他去。吃苦享樂在一起,神仙羨慕好伴侶。
拓荒者
  頭像

2004-12-30, 08:52

下一頁

回到 影音 fun 區