誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 30 位訪客

DP-X1 日記

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

DP-X1 日記

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-11, 22:29

情形如下:

(6)日,早上 9 點左右,朋友 whatsapp 我在 bic cam 有現貨 65,612 yen 。

行等了太久了... 我去馬。

原裝玻璃貼 斷貨... (淘仔代用貼打 keyword GARMAS定制 ONKYO/安桥 DP-X1 , rmb 55 同店有 VanNuys 袋賣, 399 /499。)

(7) 日, 下午已到我手中 , 感謝朋友幫手。 價是退了稅及 discount 了。約4300港幣。

機有點重量, 那轉大小的制有時緊, 有時又順... 手工有點粗。

不過用來聽歌, 就集中聲音啦...

第一做 Playlist , 因為原身的 player 是 HF Onkyo player 不支持 folder play , 所以要 playlist 來解決,

已知 it support *.m3u format, 可用 Mp3tag 來做, 但 playlist 用中文是不會 讀取, 暫時發現只有英文歌名才有用。

DSF 歌做的 playlist 又不成功讀取, 要在 player create 的可以。

設定, 新機 是預設為 HIGH GAIN , 我改為正常。

推 Forstex TH-X00 / SE 846 都夠氣夠力。

另外我特別在賬戶把 google 停止同步, 這樣就可以把gmail 停掉, 減少有電郵時影響了。

我初部用 TH-X00 來比較:

DP-X1 直出已夠推了, DSD files 開 120-130; AAC / Hi-res flac 90- 100 。

用 Mojo 出, 就是 mojo 聲底... 底音強而有力。背景會再靜1點點。

DP-X1 聽一些 dsf 最后1妙會爆音, 同一首歌 用 mojo 會好輕微 細細聲一下... 可能檔案問題。(確定 Jriver 由dff 轉dsf 這成了。) 現用 dff2dsf 來轉, no problem)

試了 balanced 2.5mm , 我覺得有d raw raw 地咁, 不是太鍾意 ... 說實話是失望

開 ACG 試下... 叮一聲, 同一首立即 立體, 明亮, 通透 ... 好似食咗草龍一樣, I like it.

一關 ACG 即時 粗聲及好悶...

balance 設定唔開插入耳機亦無聲的。注意。

我覺得用同一個 SE846,

3.5mm unbalance 並不差過 balance + ACG, 一定好過 2.5mm balance 。

咁 2.5mm balance 變成 只是"卓頭"了 。

我未試過 AK series 或 N5 ... hifiman DAP 的 2.5mm balance.

相反同期 P- player (twin brother) 我試過音色, 並不討好。不論是 Hi-res Flac, MQS, DSF, AAC, M4a, MP3 ... 推力成一大考驗, 底噪利害。

大家分享下經驗。
附加檔案
最後由 泰雲斯 於 2016-01-11, 23:06 編輯, 總共編輯了 1 次
泰雲斯
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2010-04-20, 08:16

Re: DP-X1 日記

文章發表人 peterso 發表於 2016-01-11, 22:56

:a004: :a004: :a004:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 kingleecm 發表於 2016-01-12, 00:04

樓主都買咗好多玩具

:eusa_clap: :eusa_clap:
圖檔
kingleecm
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 pc6899 發表於 2016-01-12, 01:50

:038: 專業報告 :a012: :a012: :a012: :a012:
pc6899
  頭像

2007-09-30, 01:06

文章發表人 onioncake 發表於 2016-01-12, 12:52

請問師兄之前有無試過Sony ZX1呢?
如果試過,印象中聲低是否相似?
小弟現用緊Sony ZX1 + Sony XBA A3(加升級線)
聽J pop & J rock
轉onkyo呢架會否合適呢?
onioncake
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2008-02-02, 00:45

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-12, 13:09

onioncake 寫: 請問師兄之前有無試過Sony ZX1呢?
小弟現用緊Sony ZX1 + Sony XBA A3(加升級線)

我會跟 Sony ZX2 比較 ... :ebsmile:

但 Sony 耳機 跟自家器材有 加乘的效果...

Onkyo 是日系机, 聽 J pop or rock 當然 okay la, 唔系日本仔會買單?!?

我提議您去 星際 DMA 試, 注意卡要 fat32

試下您最愛聽的歌, 一開聲便知龍與鳳啦...

Sony XBA A3 一樣是動鐵吧?!? epc 那邊講 動鐵不好做 Balance !!!

但我用 846 + balance headphone cable 開 ACG mode , 聲是 okay.

用 846 + original cable 插 3.5mm , 聲亦不難聽... 但 Pionneer 那 player 就完原不接受了 :alarmalarm: :alarmalarm: :alarmalarm:
泰雲斯
  頭像

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-12, 13:10

kingleecm 寫: 樓主都買咗好多玩具

只是全部都有特價 -----> 有借口買 :inlove2: :003: :a008:
泰雲斯
  頭像

文章發表人 p999 發表於 2016-01-13, 10:30

泰雲斯 寫:
onioncake 寫: 請問師兄之前有無試過Sony ZX1呢?

Onkyo 是日系机, 聽 J pop or rock 當然 okay la, 唔系日本仔會買單?!?

Sony XBA A3 一樣是動鐵吧?!? epc 那邊講 動鐵不好做 Balance !!!

但我用 846 + balance headphone cable 開 ACG mode , 聲是 okay.

用 846 + original cable 插 3.5mm , 聲亦不難聽... 但 Pionneer 那 player 就完原不接受了 :alarmalarm: :alarmalarm: :alarmalarm:

樓主指星際 DMA 有得試,是 ZX-2 定 DP-X1? 還是兩部都有?
p999
Fun區 - 小頭目
Fun區 - 小頭目

2006-12-07, 16:48

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-13, 11:25

p999 寫:
泰雲斯 寫:

樓主指星際 DMA 有得試,是 ZX-2 定 DP-X1? 還是兩部都有?

DMA 有 DP-X1

ZX-2 去MK sony showroom 任玩 :share: :a009:
泰雲斯
  頭像

文章發表人 NeTZoO 發表於 2016-01-13, 11:52

泰雲斯 寫:

只是全部都有特價 -----> 有借口買 :inlove2: :003: :a008:

我再升華D,幫人買野開心過自己買 :devil:
NeTZoO
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2006-02-08, 03:19

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-13, 12:56

NeTZoO 寫:
泰雲斯 寫:

我再升華D,幫人買野開心過自己買 :devil:

:sorry: :sorry: :sorry: :sorry: :sorry:

:mk_kiss: :mk_kiss: :mk_kiss: :mk_kiss:

明谢 : 这机是 NetZoO 帮手买。 再一次多谢他帮忙。有心有力 :inlove2:
如果唔系, 我都 15, 16 要唔要买 :008: :lightbulb:
泰雲斯
  頭像

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-13, 12:57

泰雲斯 寫:
p999 寫:
泰雲斯 寫:

DMA 有 DP-X1

ZX-2 去MK sony showroom 任玩 :share: :a009:

由 epc 抄过来。

DP-X1 2.5mm接口支援ACG(Active Control Ground)主動式控地及傳統平衡輸出兩種模式

主動式控地又第二樣黑科技了, 換句話條2.5mm線你買硬了

ACG and BTL are two modes that can be used when in balanced 2.5mm connection with DP-X1. ACG is a mode that uses the 4 output's of the two amp's to provide two separated grounds for left and right channel's, similar to ZX2's TRRS output, but Onkyo also has "Active Control" over the two ground's. If you go to the trouble of balancing your hp's it seems you have two completely different output modes to play with, we get to enjoy a tech that other dap's don't have. Some other tech in the Onkyo that no other daps have include the lock range adjust for the timing of the PLL for the dac.
泰雲斯
  頭像

文章發表人 onioncake 發表於 2016-01-18, 20:34

今日終於有機會去試下呢部DPX1,
用番小弟一直用開既Sony XBA-A3耳筒(已换原廠升級線)
聽Jpop既歌(Lisa, 藍井エイル, 水樹奈奈)
音量要開到140先夠聲
對比Sony ZX1, DPX1出既聲無咁狠,高低延伸去得無咁盡, 但聲場一定DPX1較大(少少)
暫時結論係只聽Jpop or Jrock既我可以玩住架ZX1先.
但我都很期待部DPX1 update左firmware之後既聲
onioncake
  頭像

2008-02-02, 00:45

文章發表人 kingleecm 發表於 2016-01-19, 01:50

onioncake 寫: 今日終於有機會去試下呢部DPX1,
用番小弟一直用開既Sony XBA-A3耳筒(已换原廠升級線)
音量要開到140先夠聲
對比Sony ZX1, DPX1出既聲無咁狠,高低延伸去得無咁盡, 但聲場一定DPX1較大(少少)
暫時結論係只聽Jpop or Jrock既我可以玩住架ZX1先.
但我都很期待部DPX1 update左firmware之後既聲

FUNNY

http://digital.discuss.com.hk/viewthrea ... a=page%3D1
圖檔
kingleecm
  頭像

2004-11-23, 02:00

文章發表人 泰雲斯 發表於 2016-01-19, 01:51

onioncake 寫: 今日終於有機會去試下呢部DPX1,
音量要開到140先夠聲

港版是欧州版, 被限制了volume ,
等解开封印再試吧。

日版無这问題。
泰雲斯
  頭像

下一頁

回到 影音 fun 區