誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 15 位訪客

房處話免費幫我換全屋電線同電箱...有冇伏?

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

房處話免費幫我換全屋電線同電箱...有冇伏?

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-04, 13:34

藍田公屋...
有冇伏或姐要留意既地方 :sorry:
cyrux
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2005-10-02, 13:31

Re: 房處話免費幫我換全屋電線同電箱...有冇伏?

文章發表人 mtr 發表於 2017-09-04, 13:59

Google "公屋 換電線"

怕房署的外判工手工可能求撚其外,其中一大伏位

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110613/00410_097.html

一個接線蘇不敷應用

... 為公屋住戶重鋪室內電線,可減少因電線老化而引致漏電的意外,原是德政,但房署最近於牛頭角樂華北邨進行工程時,卻被揭發「好心做壞事」。房署以安全考慮為理由,硬性將設置於樂華北邨單位露台的插座更換成為接線蘇。接線蘇是將一個電器永久接駁至電路的安排,住戶不可隨意轉用其他電器。

「冷氣機、電熱水爐應該用接線蘇,但係其他電器使唔使咁嚴苛呀?」曾做過工程監督的觀塘區議員馮錦源批評房署矯枉過正,變相擾民。他說:「既然居民話搭巴士就得,房署點解係都要人搭勞斯萊斯?好多住戶覺得唔方便,自行找電器師傅將接線蘇換回普通插座。」樂華北邨管理諮詢委員會委員陳興昌亦說:「露台有洗衣機、雪櫃、風筒,得一個接線蘇,點會夠用?」

除牛頭角外,其他公屋亦有類似情況發生,沙田新翠邨亦正推行室內電線重鋪計劃。當區區議員李錦明表示,以往露台設有插座,「一插就用得」,最近接獲不少居民投訴,指新設計「好唔方便」。此外,屯門區議員梁健文亦說,房署兩、三年前於湖景邨施工時,也接獲多宗類似的投訴個案。
圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-04, 22:11

:sorry:
cyrux
  頭像

文章發表人 力奇 發表於 2017-09-04, 22:49

好多公屋都換左, 原來藍田咁遲先換, 無伏, 不過如果你裝修過走暗喉, 佢會重新拉過明線比你 :048:
力奇
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-09, 21:20

力奇 寫: 好多公屋都換左, 原來藍田咁遲先換, 無伏, 不過如果你裝修過走暗喉, 佢會重新拉過明線比你 :048:

啲制換左應該吾多夠用
等佢換左再攪過

換前要執走啲野
換完又要大執一輪
一定攰死 :a002:
cyrux
  頭像

文章發表人 力奇 發表於 2017-09-09, 21:52

cyrux 寫:
力奇 寫: 好多公屋都換左, 原來藍田咁遲先換, 無伏, 不過如果你裝修過走暗喉, 佢會重新拉過明線比你 :048:

啲制換左應該吾多夠用
等佢換左再攪過

換前要執走啲野
換完又要大執一輪

梗係私人協商, 想點整就比錢叫佢一次過攪埋啦 :a009:
力奇
  頭像

2005-10-21, 23:55

文章發表人 imcoke 發表於 2017-09-10, 12:28

220v 電
再加上房署判出來
幾馬虎都唔會有大問題

不過最大問題係美觀和實用性
imcoke

2013-11-07, 23:34

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-12, 08:28

力奇 寫:
cyrux 寫:

啲制換左應該吾多夠用
等佢換左再攪過

換前要執走啲野
換完又要大執一輪

梗係私人協商, 想點整就比錢叫佢一次過攪埋啦 :a009:

:038: 試下先
cyrux
  頭像

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-12, 08:29

imcoke 寫: 220v 電
再加上房署判出來
幾馬虎都唔會有大問題

不過最大問題係美觀和實用性

美觀都無咩所謂啦都咁舊
係擔心吾實用/同吾夠用
cyrux
  頭像

文章發表人 我唔似分身 發表於 2017-09-13, 01:51

都唔到你話服唔服, 你唔肯比佢換而你又唔去揾人換, 房處會扣你分 :modlaugh:
圖檔
我唔似分身
Fun區 - 揸Fit人
  頭像

2011-09-25, 17:34

文章發表人 cyrux 發表於 2017-09-14, 13:40

我唔似分身 寫: 都唔到你話服唔服, 你唔肯比佢換而你又唔去揾人換, 房處會扣你分 :modlaugh:

之前都格硬幫我換左浪衫個三支香
話吾安全
佢新換個款個人覺得吾係好岩裝
有少少格硬裝上去

姐姐反映吾好用
又細
cyrux
  頭像

文章發表人 我唔似分身 發表於 2017-09-14, 14:31

cyrux 寫:
我唔似分身 寫: 都唔到你話服唔服, 你唔肯比佢換而你又唔去揾人換, 房處會扣你分 :modlaugh:

之前都格硬幫我換左浪衫個三支香
話吾安全
佢新換個款個人覺得吾係好岩裝
有少少格硬裝上去

姐姐反映吾好用
又細

三支香確實唔安全, 新款浪衫架可先睇式樣, 唔啱心水可以唔裝只封三支香 :announce:
圖檔
我唔似分身
  頭像

2011-09-25, 17:34

回到 影音 fun 區