誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 30 位訪客

[長文,慎入] 廢紙回收

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

[長文,慎入] 廢紙回收

文章發表人 mtr 發表於 2017-11-09, 22:20

https://m.facebook.com/permalink.php?st ... 2687749190

... 9月頭國家環保部門要嚴查進口廢紙,把全年第十二批進口批文收緊而只發放定量的進口批文。因進口批文少了,中國為全球廢紙進口大國,國際紙價應聲大跌30-40%。當時中國紙廠只會選擇高質量的進口廢紙購買,即如影片中說的美國歐洲廢紙質量比較高。

香港廢紙固然要排得很後,香港廢紙即時由高位下跌4-5成有多,出口價由高位下跌至1100HKD/MT。

但請記住,跌價不代表香港廢紙要堆填因為每月8萬吨紙是全世界一個很少很少的比例,不計理文玖紙,其實要揾2-3間紙廠( 不計東南亞)就可以全消化香港的廢紙。那為什麼香港的廢紙跌幅要比歐美更多?

全是商業因素和就是香港廢紙質量差。香港廢紙摻水比例有20%多即是騙重量多了20%或而且更人為摻了垃圾,試問你是紙廠買手,你買一吨廢紙但當中2成是水,當跌價時你會有咩反應??肯定扣你廢紙價重要比歐美紙多。

之後大家都知道發生咩事? 一直到9月27日香港環境局要上北京跟國家環保局"開會",之前環境局都發了新聞禞說內地有批文吸收香港廢紙,買與否全是商業決定。

今天我可以跟你說香港廢紙由9月中時1100回升到1600-1650左右,比歐美廢紙還要高140-160左右。以前咁多年經驗香港廢紙是比歐美廢紙低140-160左右,我做十幾年廢料未見過香港廢紙重要比歐美紙高。

我可以說9月27日的"開會"和我可以得到消息27 日的"開會"是幫了香港廢紙出口,大家自己估下而不用再說了。

香港前綫做廢紙基本上無ENTRY BARRIER ,用2萬租間鋪再買台好似雪櫃咁的打廢紙機( 大約萬零两萬)就可以開鋪,規模同技術含量如25年前,搞到在收紙旺區內人人都開鋪導致街頭一間街尾一間。

呢個係自由市場,當咁多人收紙,婆仔為左揾多D肯定要價高者得,你唔收街尾果個收,一直到最後到淋水呃重賣貴D,一直都係自由選擇。再最後全香港都淋水。市場今個月由9 月底升了500大元有多,淋得重勁重寸,"你唔收,大把人收?"一環扣一環到出口到紙廠。無綫咁岩就係呢個時候就可以拍到成街呢個情況。[/color]

但如一跌價如今年9月時,無人收時就紙皮亁到呢....無出口就個個唔淋水。我果時自己出動都見到乾紙皮周街都係...因為出口跌到1100,搞到前綫鋪頭跌到得3豪子一斤...(似前有1蚊)

香港廢紙質量係咩問題,好多人問我。我話做的人太多,行業水平問題; 又問我點去解決,我話市場自然調整淘汰為之健康,因市場一變動,淘汰革新後行業水平會有轉機。

今年9月,市場每月8萬吨廢紙因為市場跌價500大元,為之500X80,000吨=每月4000萬,做廢紙大叫苦...。

廢紙停收香港政府北上,由市場外因素幫助廢紙價格再度高企。[<== 也不盡是香港政府導致廢紙價格再度高企,當時中港傳媒已有報導指,因內地收緊環保法規,好多紙料未及入口,全國大小商戶又要準備一年一度的光棍節紙品消耗高峰期,紙價自然被扯高]

我想問...這是幫了香港回收業還是害了回收業呢?

我們自身為了某些因素時會否變做
"無事一國两制,有事一國一制"?

我見到香港廢紙今天仍是不停淋水。廢塑料鋪頭照不收,傳媒如新聞透視照樣唔提,星期一仍舊返工,到星期五大家就唔會再記得香港環保出現左咩問題。不止環保,香港好多方面...就係咁...

新聞透視 廢紙危機 (2017-11-04)
播出日期: 2017.11.04 (六)…

圖檔
mtr
Fun區守護神 - 變淫大金剛
Fun區守護神 - 變淫大金剛
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: [長文,慎入] 廢紙回收

文章發表人 peterso 發表於 2017-11-09, 23:20

:coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

回到 影音 fun 區