誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: Google [Bot] 和 28 位訪客

【慘過鞭屍】

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

【慘過鞭屍】

文章發表人 mtr 發表於 2018-01-02, 22:50

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=21188

... 話說有位攝影師接了一個 Big Day 的工作,不過當他將照片傳予新人之後,新人似乎不太滿意攝影師的拍攝質素,因為新人居然「細心地」為每張相片留下評語,並以標準的「九宮格」構圖方法點出拍攝不足的地方。至於部分相片因背景「閃得太爆」,令新人部分名字「被消失」亦被新人鬧爆!

雖然在 Facebook 內為攝影師「抱不平」的樓主並沒有交代這輯相片有沒有做過 Retouching,但是貼文的樓主與網友對於新人今次的「處事方法」都頗有意見。畢竟如果相片沒有任何 Retouching,攝影師有時會在構圖上預留裁相的「緩衝地帶」,留待日後編修相片之用,若此時新人真的嚷著要求攝影師傳遞「原相」,很多時會因這些在構圖上的「穿崩位」而覺得「篤眼篤鼻」,因而大興問罪之師。
圖檔
mtr
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-04-17, 19:21

Re: 【慘過鞭屍】

文章發表人 peterso 發表於 2018-01-02, 23:35

係影得好一般 :maskman: :maskman: :maskman:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 mtr 發表於 2018-01-02, 23:47

https://lihkg.com/thread/517341/page/6

1/ 睇完個堆意見,其實重點係個場地問題多過攝影師問題,又要對位但又水平中,不過個場就細一細,樓底又矮,人多人少又要再SET好個位,如果個D柱位樓底問題,最簡單就係搵個又大又靚既場去再擺過酒

2/燈光就係攝影師問題,不過個背景,白式反光金字已經係錯既組合,依樣係新人既選擇,個字又正正係新人中間,又點可以打到新人又打唔到個字呢?攝影師只可以係後期做野,而依埋相,我相信係未經後期...

3/至於斬人頭,佢地係斬左個囉緊茶既姐妹,係張相入面,新人,長輩同儀式先係主角,如果個攝影師除左依張相外,有其他相影埋個姐妹,咁就無問題,分鏡既野,唔識睇相都識睇電視啦,唔會全部畫面都係廣角鏡,一定有D係 close up.

場地問題所以影得閪?
個場細都唔係影到咁on9呀,起碼都正常少少
場細影得好叫專業,但上面都唔知似乜鳩
屌你俾成皮野出去影張斟茶相 由高影落去好似CCTV 影落黎咁

原來攝影唔係賣專業賣服務
仲要話個場細影到咁柒 屌返新人轉頭
正常人都知上面唔撚妥啦 就算平到一皮都未至於咁柒

唔識攝影 但睇唔過眼你d point 講得咁柒
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-01-02, 23:58

只能話,何解位攝影師會 send 左堆未執好的 raw 相比對新人?

圖檔

上面副圖證明,係伴娘生得矮,所以咁岩「cut頭」
(新人跪低,個頭都接近佢膊頭咁高)

另外佢唔係cut頭,而係cut鎖骨對上
如果唔係低胸,就只係唔覺眼既背景人

「cut頭」已經係果個情況下既較佳構圖

如果影埋伴娘,構圖上違反表意法則
主角變中置既伴娘(or司儀?),喧賓奪主
而亦唔可以crop胸(因為太矮)
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 茶母 發表於 2018-01-03, 10:10

mtr 寫: 只能話,何解位攝影師會 send 左堆未執好的 raw 相比對新人?

圖檔

上面副圖證明,係伴娘生得矮,所以咁岩「cut頭」
(新人跪低,個頭都接近佢膊頭咁高)

另外佢唔係cut頭,而係cut鎖骨對上
如果唔係低胸,就只係唔覺眼既背景人

「cut頭」已經係果個情況下既較佳構圖

如果影埋伴娘,構圖上違反表意法則
主角變中置既伴娘(or司儀?),喧賓奪主
而亦唔可以crop胸(因為太矮)

影婚禮相最緊要係人群控制同勤力,一早去睇位,執定現場霸好位,同姊妹溝通好要點做,伴娘企正中間已經係錯,側少少已經冇問題,擺好位基本上食菜咁食,執吓生就得,

團體相要好起碼落雙燈,上腳就基本,最好有多個人執企位,咁就快靚正,十x年前做freelance出1job兩機一影要六個人,重可以即影即發,敬酒後已有團體相(唔係print out係相紙),收人兩皮,一早五六點直踩到半夜十二點,去酒樓前兩個鐘係剪片俾酒樓播,基本上全日冇停過,真係皮肉錢,唔易賺,唔係而家啲收你一皮,搵兩個靚仔拎起部aps-c單反就係pro
茶母
Fun區 - 黑龍總司令
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-01-18, 07:43

回到 影音 fun 區