誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 19 位訪客

[警訊] 940萬名因航乘客資料曾被不當取覽

歡迎各位影音 fans 齊齊吹水

Re: [警訊] 940萬名因航乘客資料曾被不當取覽

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 00:06

https://www.facebook.com/francisfongpok ... 0007845242

香港資訊科技商會榮譽會長方保僑指,相信國泰稍後會通知受影響客戶。他提醒,若客戶被通知並確認其為受影響客戶,應儘快更改國泰註冊賬戶、亞洲萬里通、馬可孛羅會的密碼,以及做足兩部認證,「駭客好得意,拎咗你資料未必即刻用」,若客戶非常擔心信用卡資料日後被不當使用,亦可向銀行提出更換信用卡。
圖檔
mtr
Fun區皇室 - PinkG首腦
  頭像

2007-04-17, 19:21

文章發表人 postmaster 發表於 2018-10-25, 01:19

附加檔案
postmaster
Fun區 - 黑龍總司令
  頭像

2005-07-16, 14:51

文章發表人 peterso 發表於 2018-10-25, 01:45

奶硬 :coldsweat2: :coldsweat2: :coldsweat2:
圖檔圖檔圖檔
圖檔圖檔圖檔
peterso
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
Fun區正義聯盟 - 冇雀隊長
  頭像

2004-11-16, 18:33

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 08:44

https://www.facebook.com/muddydirtywate ... 746671998/

我覺得啊,純粹覺得,國泰呢單野一定比各國政府當同陀地咁樣收片。淨係歐盟唔通過嘅數據保障條例,都應該罰到國泰仆街,應該要預留資金去做罰款撥備

未來業績應該會反映今次嘅罰款,所以作為投機者嘅我潛意識就睇下有冇一啲工具可以買淡倉。結果全部投資銀行都係做對家,個個都淨係開認購證,冇得買淡。喊出嚟。說好的國際金融中心呢?

//歐盟於5月25日正式生效的《通用數據保障條例》。如果你的網站或系統存有歐洲公民的個人資料,一旦發現事故泄漏個人資料,根據GDPR,你必須於72小時內通知歐盟的監管機構。若觸犯法例,視乎情况嚴重,最高罰款為2000萬歐元(約1.83億港元)或機構於全球的4%營收,以較高者為準。//
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 10:12

鞭策因航,有賴男男 :sorry: :sorry: :sorry:

https://hk.on.cc/fea/cx/
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 11:12

附加檔案
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 15:44

:a011: :hit: :patpat1:

https://hk.finance.appledaily.com/finan ... 5/58834110

國泰(293)及國泰港龍航空約940萬名乘客資料外洩,公司已設立專屬網站應急,36個地區顧客查詢電話專線已於今日下午12時30分起開通,任何乘客認為可能受事件影響均可致電。不過,記者於下午12時30分致電香港區電話專線,等候時間超過半小時,惟未有專人接聽;另填妥專屬網頁的查詢表格,亦未有收到公司的確認電郵。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 cranberry 發表於 2018-10-25, 16:09

嗯... 就係咁,大家的資訊都被看光啦❤️
首先,求神拜佛呢940萬個乘客資料入面冇一個係歐洲人。點解?因為歐盟幾個月前通過左GDPR(一般資料保護法規),暫時是史上最辣的條例,違者可以處罰最高2000萬歐元或全球營業額4%的罰款,可以話係傳說中的「一見發財」,不過發嘅係歐盟咁解。不過呢單野據稱是在三月發生,早於GDPR實行前爆鑊,只是現在才公佈,到底GDPR內設的「回溯」一年期限會否一觸即發,而歐盟又會否因此而「一捉即發」?我呢啲師奶仔真係唔知,留返俾一眾法律界KOL,例如何君堯議員解答。
好啦,我地唔講法律,講返啲花邊新聞。國泰今次俾人睇清光,主因當然係網絡防衛做得唔好啦!但點解做得唔好呢?人妻先生最鍾意考古,我地今日一齊考下國泰個股。
2009年 - 國泰IT部300員工大執位
2016年 - 國泰資訊科技部連同部門總裁17人滿門抄斬
2017年 - 國泰IT部再炒77人,可謂屠你滿門
似乎每年夏天都係國泰狗肉節,專宰IT狗。
係架,我作為半個marketing人、半隻IT狗,我真係想講:做IT嘅,尤其是做information security 嘅真係日日望落行行企企,食飯幾味,又唔識賺錢、更唔會研發到啲咩野出到黎令班高層個wifi上網快啲,作用完全係一個謎。你睇我返工日日遲到早退顧住玩facebook就知有幾廢,仲要個樣望落又霉又毒,簡直影響公司形象,唔宰你宰邊個?
但係,「神人無功、聖人無名」,或許IT部的同事的努力和貢獻,就是在於「令你感覺不到有問題」?有次落吧俾仔溝,同人介紹我的工作範疇,朋友都笑說這是冗員,我只是回應:我就像一間醫院,越忙代表公司越不健康,公司求神拜佛也該希望我可以每日繼續花兩小時食午飯的。
好多野係以為係必然,但有人講過,每間公司,平均每39秒就會受到1次駭客攻擊,銀行同大企業就更加係密集式攻擊,畢竟誰不想打劫銀行呢?在公司一片歌舞昇平的背後,也是由IT部同事和vendor們,扛下一波又一波攻勢的。
國泰將所有IT狗屠到七七八八後,我估一係外判、一係請合約員工,在嚴重缺乏撥款下,你認為呢班僱傭兵可以為你做到啲咩?咪就係按章工作囉,反正不在其位,當然不謀其事。又,講真嗰句,最好你爆鑊啊,唔爆你又點捨得再俾更多的錢呢班外判商?
當越來越多公司賺了錢就投資落IT身上,國泰來個反高潮去裁IT。目光短淺的管理層當然樂見財政報表又省了幾百萬人工,但是那不過是飲鴆止渴,終有一天會更兇更狠地反噬回來— 要是這次真的觸犯了GDPR,就算炒晒全公司所有IT,都維唔返條數。
奉勸各位膠層,唔好見IT部同事的外表無助提升企業形象,就成日都想炒佢地。佢地無野特別忙行行企企,你成間公司先有得食飯幾味。
如果真心想幫間公司慳錢,我介紹一班專業人士幫手。你打2426 6262,話係人妻先生介紹過黎,佢地有專人幫你。
係咩專業人士咁厲害?
「香港戒賭中心」
#咪L再沉迷炒期油咪無事囉
#沉迷賭博
#倒錢落海
#以後國泰起飛前唔好播片教人扣安全帶
#播反賭博條政府宣傳片啦
#倒完又倒
#善待IT同事
#沒有裁員沒有傷害
#下下都炒IT先
#你叫啲後生點敢入行
#然後又話香港冇IT人材

https://www.facebook.com/mrwifelondon/p ... &__tn__=-R
圖檔圖檔
cranberry
Fun區皇室 - 出野大魔王
Fun區皇室 - 出野大魔王
  頭像

2007-07-16, 15:59

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 16:25

補鑊 :063:

https://hk.finance.appledaily.com/finan ... 5/58834557

... 為提升系統安全,國泰IT部已向全體33,000名員工多次發電郵提醒,要求立即更改公司內部系統的登入密碼,以確保每位員工使用電腦時的安全,若員工會在私人電子設備登入公司系統,手機程式的密碼同時需要更改,日後需每90日改密碼一次。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 17:43

https://hk.finance.appledaily.com/finan ... 5/58835040

國泰今早為乘客提供熱線及網站查閱是否受今次洩露資訊事件影響,而涉事乘客亦陸續收到電郵通知,根據其中一個涉及今次事件乘客電郵,內容提供洩露資料信息種類。

電郵內又指,國泰將在適用地區向受影響的乘客提供身份監察服務,有關服務由全球信息及資訊服務供應商Experian提供,該服務(Identity Works Global Internet Surveillance)將會監察受影響的個人信息是否出現於公共網站、聊天室、博客以及如暗網等可能造成信息泄漏的非公開網絡平台。

受影響人士可選擇是否使用該服務,並可全權決定提供多少信息作身份監察之用。電郵中亦有提供相關網址及啟用號碼,將會提供12個月免費服務。
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 postmaster 發表於 2018-10-25, 22:04

postmaster
  頭像

2005-07-16, 14:51

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-25, 23:26

因多次裁減IT部門人手而導致出現香港史上最嚴重的資料外洩事件的國泰航空 ...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83 ... jMguquZPDs

... 國泰航空昨(25日)爆出私隱外洩災難,940萬名乘客資訊獲不當取覽,當中包括個人資料,如護照號碼、身份證號碼、信用卡號碼等;有知情電腦保安研究員指,據悉國泰的外判網絡安全供應商,以客戶真實資料作系統測試時,遭黑客入侵測試系統網絡:「(內部系統)無咩保安其實,唔會有防火牆,所以佢就如入無人之境。」他又指,國泰在3月發現問題,5月確認資料外洩,黑客有長時間作攻擊嘗試。

他指,近年國泰大量裁減資訊科技保安專才,將服務外判造成保安漏洞,坦言外判商只按本子辦事,不會作廿四小時網絡監測,認為國泰應善待內部專才,減少服務外判
圖檔
mtr
  頭像

文章發表人 mtr 發表於 2018-10-27, 17:45

附加檔案
圖檔
mtr
  頭像

回到 影音 fun 區